Stiri

Noaptea Albă a Filmului Românesc – pe 18 septembrie, la Bucureşti şi Cluj-Napoca


Noaptea Albă a Filmului Românesc aduce în atenţia cinefililor din Bucureşti şi Cluj-Napoca, pe 18 septembrie, producţii recente, unele în avanpremieră, invitaţi speciali şi discuţii despre culisele peliculelor.

În Bucureşti, filmele vor rula în spaţii precum Cinema sub clar de lună – Calea Victoriei, Cinema Elvire Popesco (interior şi open-air), Amfiteatrul TNB, Cinema Muzeul Ţăranului – Open Air, J’ai Bistrot, Galateca. În Cluj, proiecţiile vor avea loc la Cinema Victoria. Lista completă a locaţiilor va fi publicată în curând, anunţă organizatorii.

Maratonul de filme româneşti va cuprinde titluri în avanpremieră precum “Acasă”, documentarul multi-premiat al lui Radu Ciorniciuc despre o familie cu 9 copii care încearcă să se adapteze la viaţa în oraş, după ce a trăit 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcăreşti. Despre schimbare vorbeşte şi “Profu’ “, documentarul lui Alex Brendea despre un profesor de matematică din Bistriţa care iese din sistemul de învăţământ şi îşi deschide o clasă în propriul apartament. În programul de documentare al serii intră şi “Colectiv”, filmul-investigaţie despre uriaşa fraudă din sistemul medical românesc, semnat de Alexander Nanau.

Tudor Cristian Jurgiu revine pe marele ecran cu filmul “Şi poate mai trăiesc şi azi”, un basm modern, o explorare fantezistă a ideii de relaţie perfectă. În avanpremieră va rula şi “Început”, al lui Răzvan Săvescu, cu Ioana Flora şi Constantin Lupescu, drama unui cuplu care se izolează la munte, după ce ea primeşte un diagnostic dur.

“Şi atunci… ce e libertatea?”, filmul lui Andrei Zincă, distins cu Premiul Publicului în Zilele Filmului Românesc la TIFF, este o poveste despre dragoste şi căutarea libertăţii în contextul deportării a 40.000 de oameni de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan. În distribuţie – Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Toma Cuzin, Olimpia Melinte, Tunde Skovran, Nicodim Ungureanu.

“Cardinalul”, în regia lui Nicolae Mărgineanu, se bazează şi el pe date istorice – împrejurările în care episcopul greco-catolic Iuliu Hossu a citit în faţa românilor strânşi la Alba Iulia proclamaţia Unirii de la 1 Decembrie 1918.

Cu o poveste plină de suspans despre bizare relaţii de familie vine “Urma”, în regia lui Dorian Boguţă, cel mai bun debut românesc la TIFF 2020. Un policier despre dispariţia neaşteptată a unui pianist, filmul îi are în rolurile centrale pe Teodor Corban, Marin Grigore, Irina Rădulescu, Dragoş Bucur, Mădălina Ghenea.

“Balanţa” lui Lucian Pintilie, (re)descoperită anul acesta de public în variantă restaurată 4K, va putea fi văzută pe ecran mare şi la Noaptea Albă a Filmului Românesc.

Un calup de scurtmetraje recente va aduce poveşti şi viziuni proaspete şi va da câteva indicii despre noile direcţii în cinema-ul românesc.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este partener media al evenimentului. AGERPRES/(AS – autor: Petronius Craiu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Adrian Dădârlat)

 

Sursa foto: Noaptea Alba a Filmului Romanesc / Facebook

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *