Expozitii

Muzeul Getty tocmai a achiziționat o lucrare de regăsire a licitațiilor recent redescoperită de Artemisia Gentileschi


Muzeul Getty din Los Angeles a făcut o achiziție majoră: cea a lui Artemisia Gentileschi Lucretia (cca. 1627), un portret izbitor al unei nobile romane antice fotografiat cu câteva momente înainte ca ea să se înjunghie cu un pumnal.

Pictura a dispărut într-o colecție privată din Lyon, Franța, de zeci de ani înainte de a apărea la licitație în 2019, când s-a vândut pentru o valoare record de 5,3 milioane de dolari la Artcurial din Paris, de șase ori mai mare decât estimarea sa. Lucrarea puțin cunoscută anterior a stabilit un record la licitație pentru Gentileschi. Într-o declarație anterioară vânzării, casa de licitații a spus asta Lucretia a fost „demn de marile muzee ale lumii”; acum s-a dovedit corect.

Getty a achiziționat pictura de la un colecționar anonim. Un purtător de cuvânt nu a răspuns la o întrebare dacă achiziția a fost un cadou, o achiziție sau un amestec al celor două. Lucrările lui Gentileschi sunt greu de găsit – există doar 40 de colecții publice, din care o mică parte se află în Statele Unite.

Subiectul acestei lucrări – nobila care a căutat să moară prin sinucidere după ce a fost violată, potrivit legendei – este în mod special rezonant pentru Gentileschi, care a fost violată de profesorul ei Agostino Tassi la vârsta de 17 ani. Experiența oribilă a dat tonul lui Artemisia. subiecte alese, care descriu adesea femei puternice care au suferit violență sexuală.

„Realizarea ei ca pictor de subiecte de istorie puternice și dramatice este cu atât mai remarcabilă pentru abuzul și prejudecățile pe care le-a suferit în viața sa personală – și care este prezent în mod palpabil în sinuciderea Lucretiei și în alte picturi în care protagonistul central este un femeie nedreptățită sau abuzată ”, a spus regizorul Getty, Timothy Potts Los Angeles Times, adăugând că pictura „va deschide o fereastră vizitatorilor noștri cu privire la probleme importante de nedreptate, prejudecăți și abuzuri care se află sub suprafețele fascinante ale acestor lucrări”

Artemisia Gentileschi, Jael și Sisera (1620). © Muzeul de Arte Frumoase, Budapesta.

În timp ce procesul de viol al profesoarei sale a apărut în timpul vieții și a continuat să definească povestea lui Gentileschi timp de secole, expozițiile și studiile recente ne-au extins înțelegerea asupra muncii și identității ei. Galeria Națională din Londra a organizat un spectacol de 29 de picturi ale lui Gentileschi, prima sa expoziție dedicată unei femei, care s-a închis în ianuarie 2021. Viața turbulentă a artistului este, de asemenea, subiectul unei viitoare serii de scenarii TV de la ViacomCBS International Studios.

În 2016, Getty a achiziționat o lucrare a tatălui și profesorului Artemisia, Orazio, înfățișând Danaë (cca. 1621), pe care Potts a descris-o la acea vreme drept „capodoperă a picturii italiene din secolul al XVII-lea”. Getty deține și al lui Orazio Lot și fiicele sale, care a fost un semn distinctiv al fondurilor baroce ale muzeului încă din 1998.

Într-un anunț, muzeul Getty a menționat că lucrarea lui Artemisia Gentileschi va fi vizibilă atunci când instituția va redeschide „în următoarele săptămâni”, deși nu a fost stabilită o dată concretă. Muzeele din Los Angeles au primit recent lumina verde pentru a redeschide, după cele din San Francisco și restul zonei Bay, după ce au fost închis timp de aproape un an.

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *