Stiri internationale

Muzeele sunt experți în gândirea pe termen lung. De aceea trebuie să conducă lupta pentru un viitor mai verde – înainte să fie prea târziu


Planeta noastră se confruntă cu probleme profunde, asaltate de crizele legate de climă, biodiversitate și poluare. Muzeele și galeriile pot – și trebuie – să aibă un rol fundamental în a vorbi despre aceste crize și în elaborarea unui viitor mai verde înainte de a fi prea târziu.

Încetarea vieții normale în timpul blocării permite muzeelor ​​să efectueze o resetare a scopului și așteptărilor în favoarea creării unui viitor mai durabil și echitabil. Instituțiile trebuie să privească în jurul orbitorilor preocupărilor pe termen scurt cu privire la finanțare și politică și să depună eforturi pentru a deveni atât mai ecologice în cadrul propriilor operațiuni, cât și pentru a-și valorifica influența pentru a implica publicul în acțiuni de mediu.

Încredere publică

Sondajele publice arată în mod repetat că muzeele se numără printre o bandă de organizații în scădere, care păstrează încrederea publicului. De asemenea, au o putere de atracție majoră: numai în Marea Britanie, înainte de pandemie, în fiecare an au fost efectuate peste 85 de milioane de vizite la muzee și galerii – mai mult decât prezența anuală combinată la meciurile de fotbal. Muzeele sunt instituții pe termen lung, care își păstrează colecțiile în încredere în numele publicului pentru prezent și viitor.

În general, aceasta a însemnat că muzeele au ales să adopte un ton de ceea ce muzeologul canadian Robert Janes numește „neutralitate autoritară”. Muzeele au acționat ca și când ar fi complet neutre și echilibrate în tot ceea ce fac, dar atunci când fac acest lucru, fac presupunerea defectuoasă că status quo-ul existent nu a apărut ca urmare a structurilor de putere inegale care au tins spre neoliberalism și departe din interesele publicului larg.

Pat polenizator în grădinile Horniman. Fotografie de Polly Heffer.

Menținerea unei poziții de neutralitate autoritară pe măsură ce dormim – mergem în al șaselea eveniment de extincție în masă al Pământului nu mai este de durat. De asemenea, trebuie să fim clari că problemele de mediu și sociale sunt indisolubil legate: cele din sudul global și cele mai puțin avantajate din nord sunt afectate cel mai rău.

Muzeele trebuie să își folosească poziția ca instituții de memorie pe termen lung pentru a privi dincolo de ciclurile politice și de finanțare pe termen scurt și pentru a vorbi despre probleme care sunt amenințări existențiale pentru noi toți. Aceasta implică schimbări în două domenii principale: în modelele de operare ale muzeelor ​​și galeriilor și în relația lor cu publicul.

Devenind verde

În jurul ultimului sfert de secol, finanțatorii și consiliile de administrație s-au așteptat ca modelul pentru muzee și galerii să fie unul de creștere constantă. Se promit în fiecare an mai mulți vizitatori și venituri mai mari, ceea ce duce la o extindere mai mare. Acesta nu este doar un model nesustenabil, este unul foarte precar, iar vulnerabilitatea sa a fost expusă de pandemie. Acum trebuie să trecem la un model mai durabil, care se bazează pe servirea unei mai mari diversități a cetățenilor noștri și oferirea unei experiențe de calitate mai bună pentru ei.

Expozițiile internaționale de turism vor trebui reduse. Vom avea mai puține expoziții, care vor fi vizibile mai mult timp. Vom avea nevoie de o mai mare colaborare la scară națională și globală, cum ar fi noua înființare Rețea de muzee și galerii pentru tururi de expoziții (MAGNET), care va vedea 12 muzee din Marea Britanie împărtășesc resurse pentru a produce o serie de expoziții bazate pe colecții pentru a face turnee între grupuri de parteneri.

Inițiativele de „ecologizare” vor trebui accelerate, astfel încât muzeele și galeriile să devină neutre în ceea ce privește gazele cu efect de seră și mai puțin poluante în următoarele două decenii. Este necesară o investiție majoră pentru a trece de la încălzirea gazelor naturale în clădirile noastre la electricitatea ecologică; ceva echivalent cu trecerea de la cărbune la încălzirea cu gaz în urmă cu un secol și care necesită investiții guvernamentale.

Un vizitator care admiră o meduză lunară în acvariul Horniman.

Un vizitator care admiră o meduză lunară în acvariul Horniman.

Crearea unei mișcări pentru schimbare

Dar a face mai verzi muzeele și galeriile în sine sunt, desigur, doar o mică parte din schimbările necesare pentru a atenua o parte din criza climatică și ecologică care ne afectează. Transformările cu adevărat semnificative trebuie făcute la nivelul guvernelor și al corporațiilor. Principalul impact pe care îl pot avea muzeele și galeriile este de a atrage vizitatorii să-și facă propriile schimbări pentru a trăi mai durabil și de a deveni cetățeni activi votând și făcând lobby pentru schimbare.

Muzeele sunt bine practicate în dezvoltarea de expoziții, evenimente și activități pentru a atrage publicul cu probleme cheie. Munca artiștilor, în special, aduce perspectiva emoțională pe care o arată cercetarea psihologică pentru a determina acțiunea. Este necesară o accelerare a acestei activități, având în vedere urgența deficienței climatice și ecologice.

Unele muzee intenționează să-și angajeze publicul mai activ. De exemplu, Muzeul Horniman dezvoltă o schemă de Campioni de Mediu, care va ajuta familiile angajate să-și îndeplinească obiectivele de sustenabilitate, aducându-le într-o rețea de susținere a persoanelor cu aceeași idee și oferindu-le inspirația și instrumentele de care au nevoie. Schema îi va conecta, de asemenea, cu organizații care fac presiuni pentru acțiuni la nivel de guvern și afaceri. Dacă fiecare muzeu și galerie – și fiecare organizație de patrimoniu – ar face ceva similar, am vedea o mișcare larg răspândită pentru schimbare.

În noiembrie 2021, Marea Britanie găzduiește COP26, Conferința ONU privind schimbările climatice, care a fost descrisă ca fiind ultima șansă majoră de a atenua criza climatică și ecologică înainte de a deveni prea târziu. Muzeele și galeriile trebuie să își folosească statutul de încredere și acoperirea pentru a apela cu voce tare pentru acțiune. Nu este vorba despre politica de partid, deoarece știința este incontestabilă. Este vorba despre muzee care își îndeplinesc rolul lor de instituții pe termen lung pentru a vorbi despre o amenințare atât de mare încât împiedică orice altceva cu care ne confruntăm.

Nick Merriman este directorul executiv al Muzeului și Grădinilor Horniman din Londra.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *