Stiri

Mureş: Peste 700 de obiecte de ceramică albastră de Saschiz, în colecţia dedicată României de casa de parfumuri Fragonard


Peste 700 de obiecte de ceramică albastră de Saschiz, obţinută prin tehnica sgraffito specifică acestei zone, sunt confecţionate în atelierul din Saschiz de către olarul Marinel Gyorfi, acestea urmând să fie livrate la sfârşitul lunii ianuarie prestigioasei case de parfumuri Fragonard din Franţa, care va dedica României anul 2021.

Obiectele din ceramică albastră de Saschiz, realizate după o tehnică abandonată la mijlocul anilor 1700, însă reluată în anul 2015, vor fi comercializate atât în magazinele casei de parfumuri, dar vor figura şi în albumul anual al Fragonard, alături de o serie de obiecte de vestimentaţie şi alte produse artizanale româneşti.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO 


“Avem multe comenzi de la ei, avem 700 de bucăţi platouri, avem boluri, farfurii mici. Sper din tot sufletul să le fac până la data la care trebuie livrate, la sfârşitul acestei luni, începutul lunii februarie. Aceste obiecte vor ajunge în Franţa, la Fragonard, o fabrică de parfumuri, care promovează diverse lucruri din mai multe ţări. Din România va fi ceramica albastră de Saschiz şi vestimentaţie, acestea vor fi expuse, iar clienţii care vin la ei să le poată achiziţiona. Ştiu că această ceramică va ajunge în toată lumea, dar eu îmi fac treaba aşa cum mi-am făcut-o dintotdeauna. Într-adevăr sunt mai migăloase, am mai mult decor de făcut la ele, dar sunt optimist că vor ieşi foarte bine”. a declarat Marinel Gyorfi.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO


Selectarea ceramicii albastre de Saschiz pentru a face parte din colecţia care reprezintă România în Franţa vine la mai bine de cinci ani de la deschiderea atelierului de ceramică în care a fost reînviat meşteşugul olăritului prin tehnica specifică acestei zone, sgraffito.

“Deocamdată, aici, în atelier sunt singur şi sper ca în viitor să mai am un ajutor. Ce e mai deosebit la ceramica noastră este că noi scrijelim obiectul de ceramică, nu îl pictăm şi îl ardem la temperaturi mai mari ca să poată rezista la cuptorul cu microunde şi în maşina de spălat vase. Unicitatea este că doar în această zonă există această ceramică albastră, care se numeşte ‘de Saschiz’. Produsele se pot utiliza, nu sunt doar de decor. Avem clienţi care le folosesc, iar alţii preferă să fie doar de decor, dar, indiferent ce întrebuinţare le dau, au acasă povestea ceramicii albastre de Saschiz”, a arătat Marinel Gyorfi.

Alături de ceramica albastră de Saschiz, în magazinele Fragonard vor mai ajunge şi ţesături ale Elenei Neagu din satul Mălăncrav, judeţul Sibiu, dar şi alte opere ale altor meşteşugari români.

Într-o postare pe o pagină de socializare, “La blouse roumaine” anunţa, în urmă cu un an, că prestigioasa casă de parfumuri Fragonard va dedica anul 2021 României, nu doar cu un parfum, şi că în toate cele 20 de magazine Fragonard din Franţa vor exista colecţii vestimentare, accesorii şi obiecte de casă inspirate de ţara noastră.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO


“A fost o surpriză să primim vizita celor de la Fragonard, intermediată de Andreea Tănăsescu de la ‘La blouse roumaine’, în intenţia de a promova produsele româneşti. Cei de la Fragonard ne-au ales pe noi cu ceramica de Saschiz ca fiind ceva absolut autentici. Fragonard e o companie de parfumuri din 1927, interesant este nu doar că fac parfumuri, ci că le distribuie într-un mod foarte interesant şi au o componentă de marketing care îi ajută şi pe alţii. Aleg în fiecare an câte o ţară, le promovează produsele şi fac câte un parfum în cinstea acestei ţări. Eu le-am sugerat să facă un parfum cu miros de flori sălbatice, pentru că dacă România are ceva extraordinar, asta constă în pajişti şi în flori de câmp. E unic în lume acest atribut de biodiversitate al României. (…) Ultimul album a fost dedicat Greciei, tot aşa va fi şi pentru România, iar la obiectele ceramice vor fi şi cele de ceramică albastră de Saschiz”, a declarat reprezentantul pe Dezvoltarea Afacerilor Agricole în cadrul Fundaţiei ADEPT din Saschiz, Ben Mehedin.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO


Tehnica sgraffito a fost abandonată undeva pe la mijlocul anilor 1700, însă meşteşugul olăritului a fost continuat până în secolul al XX-lea, iar redescoperirea vechii tehnici a fost posibilă cu ajutorul Fundaţiei “Camelia Botnar” din Anglia, care a instruit câţiva tineri în meseria de olar, al Fundaţiei ADEPT din Saschiz, care a venit cu ideea şi a coordonat proiectul, şi al Primăriei Saschiz, care a fost receptivă la idee şi a construit un spaţiu adecvat.

Dintre tinerii iniţiaţi în tehnica olăritului, doar Marinel Gyorfi, în vârstă de 26 de ani, a ales să rămână la Saschiz, fiind pasionat de meserie şi de stilul sachizean, adică obiecte din ceramică de culoare albastru cobalt, scrijelite.

 

Foto: (c) DORINA MATIŞ / AGERPRES FOTO


Tehnica sgraffito practicată de breasla olarilor din Saschiz prin secolul al XVII-lea presupune aplicarea unui strat de glazură pe obiectul de lut, iar după uscare, este desenat, prin scrijelire, modelul dorit. După ardere, pe obiect – cană, farfurie, vază, ulcior, oală etc. – rămâne imaginea desenată pe fondul de culoarea glazurii.

Reprezentanţii Fundaţiei ADEPT susţin că în România există trei tipuri de albastru: Albastru de Voroneţ, de Săpânţa şi de Saschiz, iar cel de Saschiz era un albastru special şi nimeni nu ştie cum se obţinea acest pigment, însă meşteşugul s-a dezvoltat în ultima perioadă destul de mult, deoarece turiştii sunt foarte interesaţi. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Irina Poenaru, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *