Stiri

Mureş: De Ziua Culturii Naţionale, peste 30 de actori implicaţi într-un maraton de spectacole lectură, timp de 24 de ore


Peste 30 de actori ai Companiei “Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş şi câţiva studenţi la actorie, regie şi teatrologie ai Universităţii de Arte Târgu Mureş, participă, de Ziua Culturii Naţionale, la maratonul RoDrama care cuprinde şapte spectacole lectură din dramaturgia românească din perioada 1865-1918, pe durata a 24 de ore, care este transmis prin live streaming.

Coordonatorul maratonului de spectacole lectură, Diana Sârbu, a declarat, pentru AGERPRES, că actorii au început lecturarea celor şapte texte celebre ale lui Bogdan Petriceicu Haşdeu, Ion Luca Caragiale, Alexandru Davila, Barbu Ştefănescu Delavrancea, Mihai Sorbul şi Camil Petrescu, în noaptea de 14 spre 15 ianuarie, la ora 00,00 şi vor continua până la ora 24,00.

“Ne-am gândit ca în acest an să marcăm Ziua Culturii Naţionale printr-un şir de activităţi cu specific teatral şi am obţinut finanţare de la Ministerul Culturii. Având experienţa proiectului Ro.Drama, care a fost iniţiat şi coordonat de regizorul Adi Iclenzan, prin care compania a realizat, în luna noiembrie 2020, trei spectacole lectură pe texte din dramaturgia românească, în regim de live streaming, ne-am gândit că ar fi potrivit ca în ziua de 15 ianuarie să realizăm un maraton de spectacole lectură timp de 24 de ore. Evenimentul se desfăşoară în cadrul proiectului ‘Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural’, iniţiat şi produs de către Asociaţia Pentru Teatru Liviu Rebreanu. Maratonul Ro.Drama constă într-o serie de spectacole lectură din dramaturgia românească din perioada 1865-1918. Spectacolele sunt difuzate în live streaming timp de 24 de ore fără întrerupere, care sunt difuzate live pe pagina de Facebook şi pe site-ul Teatrului, respectiv pe canalul de YouTube al Companiei Liviu Rebreanu. Fiecare spectacol are un coordonator de scenă dintre colegii noştri, beneficiind de consilierea artistică a iniţiatorului proiectului, regizorul Adi Iclenzan”, a declarat Diana Sârbu.

În cadrul maratonului sunt incluse spectacolele “Răzvan şi Vidra” de Bogdan Petriceicu Haşdeu, “O noapte furtunoasă” şi “Năpasta”, texte aparţinând lui Ion Luca Caragiale, scrierile istorice “Vlaicu Vodă” de Alexandru Davila şi “Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea, dar şi “Patima roşie” de Mihai Sorbul sau “Jocul ielelor” de Camil Petrescu.

Marţi, la orele amiezii, actorii Companiei Liviu Rebreanu lecturau piesa “Vlaicu Vodă”, distribuţia fiind făcută dinainte, astfel încât fiecare participant să poată să servească masa şi, eventual, să se odihnească puţin.

“Este un eveniment extrem de solicitant, mai ales în condiţiile pandemiei. Fiind vorba de o transmisie maraton de 24 de ore, am încercat să facem în aşa fel programul încât colegii implicaţi să aibă fiecare timp pentru odihnă, iar intervalurile de dezinfecţie şi aerisire a sălii să fie folosite conform normelor în vigoare”, a arătat Diana Sârbu.

Întrucât proiectul a fost promovat şi peste hotare, maratonul de la Teatrul Naţional din Târgu Mureş a primit deja semnale pozitive din Franţa, Olanda şi Spania.

Directorul Companiei “Liviu Rebreanu” a Teatrului Naţional Târgu Mureş, Nicu Mihoc, a declarat că obiectivul proiectului “Între! Conjunctură digitală pentru dialog cultural” este dezvoltarea unor activităţi care să stimuleze interesul pentru cultură prin promovarea şi perpetuarea valorilor culturale româneşti.

Nicu Mihoc a susţinut că situaţia generată de pandemie a adus un lucru extrem de bun în teatrul românesc, în sensul că prin transmiterea spectacolelor online, publicul spectator, inclusiv iubitorii de teatru care au plecat în străinătate, au acces la spectacolele actorilor din Târgu Mureş.

“Îmbucurător este că toată această situaţie de pandemie ne-a adus live streaming-ul care este benefic. Sunt 4-5 milioane de români care trăiesc în afara graniţelor şi care ar vrea să ne vadă. Noi facem acum un artificiu, în sensul că jucăm spectacolele cu public, la 30% din capacitatea sălilor, şi transmitem spectacolele prin live streaming. Încet, încet trebuie să îmi formez o relaţie şi cu cei care au plecat în străinătate. Cred că am câştigat ceva cu pandemia, nu ar trebui să ne plângem atâta. Şi-au pierdut pâinea 300.000 de oameni, noi să ne bucurăm că suntem pe scenă în faţa publicului care, chiar dacă nu e în sală, ştim că e acolo şi ne urmăreşte. Facem ceva pentru cineva. Asta e important, nu doar să ne plângem”, a spus Nicu Mihoc.

Între actorii care contribuie la realizarea spectacolului de lectură maraton se numără Nicu Mihoc, Radu Anastas, Gabriela Bacali, Rodica Baghiu, Delia Bălaşa, Steliana Bălăcianu, Rareş Budileanu, Alexandru-Andrei Chiran, Csaba Ciugulitu, Mihai Crăciun, Nicolae Cristache, Loredana Dascălu, Claudia Erika Domokos, Bianca Fărcaş, Costin Gavază, Andi Gherghe, Georgiana Ghergu, Cristina Holtzli, Cristian Iorga, Anca Loghin, Roxana Marian, Laura Mihalache, Ştefan Mura, Dana Pancu, Liviu Pancu, Alexandru Pavel, Elena Purea, Monica Ristea, Tiberius Vasiniuc, Ion Vântu, Daniel Vişan şi Rudy Moca, în calitate de invitat special.

Nicu Mihoc a arătat că în cadrul manifestării artistice, de Ziua Culturii Naţionale, vor fi transmise şi discuţii pe temele majore ale textelor şi a contextului istoric în care acestea au fost scrise, însă şi discuţii care sunt specifice repetiţiilor pentru un spectacol de teatru, astfel încât publicul să aibă acces şi în zona în care spectacolele se produc.

În program mai figurează un dialog cu doi specialişti: Miruna Runcan, scriitor, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, şi Anca Haţiegan, scriitor, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii Babeş-Bolyai, licenţiată în Teatrologie şi doctor în Filologie.

Proiectul dedicat Zilei Culturii Române va continua şi în zilele următoare şi va cuprinde o sesiune de “Atitudini – corespondenţe ale unor personalităţi ale culturii române”, compusă din 13 video-uri/pastile, care vor fi difuzate în perioada 16-28 ianuarie, precum şi un program intitulat “Dialog între generaţii” prin care sunt realizate trei întâlniri cu şase dintre regizorii care au marcat domeniul teatral din România.

Între tematicile propuse se numără “Planurile subterane ale teatrului popular”, cu Cristian Ban şi Alexandru Dabija, în 29 ianuarie, “Misiunea regizorului. Teatrul viitorului, cu Adi Iclenzan şi Theodor şi Cristian Popescu, în 30 ianuarie, “Universul interior al artistului şi universul scenic”, cu Leta Popescu şi Laszlo Bocsardi, în data de 31 ianuarie. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *