Stiri internationale

Munch a scris un mesaj secret pe The ScreamȚipătul este acum cea mai celebrată descriere a anxietății din lume, dar când Edvard Munch a expus-o prima dată în Kristiania în 1895, a avut mulți detractori. Printre aceștia s-a numărat și un tânăr student la medicină, care a declarat în prezența artistului că pictura i-a dezvăluit că nu trebuie să fie în minte.

Se știe de mult că tânărul artist a fost profund sensibil la astfel de critici. Dar o echipă de curatori, conservatori și arhiviști de la Muzeul Național al Norvegiei a dovedit acum cât de mult l-a luat Munch pe suflet. Folosind tehnologia în infraroșu și prin comparație cu scrisorile lui Munch, ei au confirmat că o inscripție, adăugată în creion în partea stângă sus a tabloului după ce a fost finalizată, este scrisă de Munch. „Poate fi opera unui nebun”, se citește.

Inscripția a fost observată pentru prima dată în 1904, dar până acum nu se știa dacă a fost opera lui Munch sau graffiti-ul unui spectator revoltat. Pentru Mai Britt Guleng, curatorul muzeului care a început să investigheze inscripția, noua atribuire dezvăluie „personalitatea complexă” a lui Munch. „Ar fi putut crede în noțiunea romantică a legăturii dintre creativitate și nebunie”, spune Guleng. „Dar nu a vrut să fie perceput ca bolnav mintal.” Guleng sugerează că „comentariul ironic” era un mijloc prin care Munch „prelua controlul” în fața speculațiilor asupra sănătății sale mentale.

Analiza a fost întreprinsă în timpul conservării picturii, înainte de instalarea sa în noul muzeu național din Oslo, urmând să fie deschis anul viitor; Țipătul va fi afișat alături de alte câteva lucrări cheie, inclusiv Madonna și Dansul vieții, într-o cameră dedicată lui Munch.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *