Dezbateri

Miroase a Paradis – un DOGumentar despre ieri, acum şi libertate – Radio România Cultural


Cinema experimental de clasă, rezultat din întâlnirea unui artist și a unui antropolog. Lux sau libertate? O alegere spinoasă văzută prin ochii a doi câini – de Bucureşti şi de Viena – între avantajele şi inconvenientele a două situaţii îndelung râvnite, deloc opuse, dar pe care nu mulţi au privilegiul să le trăiască în acelaşi timp.

În cadrul programelor dedicate migraţiei, Forumul Cultural Austriac Bucureşti prezintă, pentru prima dată în proiecţie naţională, DOGumentarul „Miroase a Paradis” de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu, o parabolă cu tâlc si ironie subtilă, departe de orice evidenţe şi aşteptări, despre comparaţiile între „noi şi ei” – oameni, animale, condiţii, ţări etc. Filmul va fi disponibil între 22 martie, ora 18.00, şi 28 martie, ora 23.00, pe site-ul Forumului Cultural Austriac Bucureşti. Filmul va putea fi vizionat aici – http://bit.ly/MiroaseAParadis.

„Miroase a Paradis” pune faţă în faţă doi câini, două orașe, două voci: una feminină şi una masculină. Pe de o parte, avem un câine fără stăpân din Bucureşti, adoptat de o familie vieneză, domesticit şi integrat într-un sistem avansat, confortabil dar şi foarte reglementat, de relaţii între oameni şi animale. De cealaltă parte, se află o cățeluşă din Viena care soseşte „în vizită” în capitala României, împreună cu proprietarii ei. Profitând de neatenţia acestora, animalul fuge și dispare „în jungla urbană a societăţii post-socialiste”, învăţând un nou mod de viaţă, cu alte constrângeri şi libertăţi, în absenţa oricărei protecţii sau ajutor uman.

„Aceste povești sunt spuse din perspectiva animalelor și sunt însoţite de comentarii, explicaţii și speculații filozofice privind relaţiile între câine și om, dar și alte teme precum exilul, migrația, identitatea, planificarea urbană și structurile de putere politică. Atribuirea unor caracteristici umane unei alte fiinţe animale sau vegetale, este o încercare artistică de a dizolva granița dintre om și animal și de a crea o formă de coexistență care anulează ierarhiile împământenite în relația dintre cei doi”, explică Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu.

Proiectul „Miroase a Paradis” a fost câştigătorul competiţiei „Create your Bucharest”, organizată în 2015 de Muzeul vienez de Arte Aplicate, în cadrul primei ediţii a „Vienna Biennale”. Filmul a fost prezentat în premieră în România în 2017, în cadrul expoziţiei personale a lui Ovidiu Anton „Home is where my problems are”.

Ovidiu Anton este un artist vizual austriac de origine română, care trăieşte și lucrează la Viena. Lucrările sale au fost prezentate în expoziții importante, în muzee și galerii de renume.

Autor a numeroase studii şi volume de ficţiune, cu preocupări în cele mai diverse domenii, Alexandru Bălăşescu este un cunoscut antropolog român, cadru didactic asociat al unor universităţi prestigioase din întreaga lume.

Miroase a Paradis (2016) – un DOGumentar de Ovidiu Anton şi Alexandru Bălăşescu, durata – 42’27’’, film în limbile germană şi română, subtitrat în limba engleză. Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/180693107198682.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *