Stiri

Ministrul Culturii: Restaurarea interioară a Palatului greco-catolic din Oradea, finanţată de Institutul Naţional al Patrimoniului


Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat vineri, la Oradea, că restaurarea interioară a Palatului greco-catolic din Oradea, distrus în incendiul din 28 august 2018, va fi finanţată din fondul Institutului Naţional al Patrimoniului prin Programul naţional de restaurare.

Potrivit primarului Ilie Bolojan, suma totală estimată pentru restaurare-reabilitare interioare este de circa 5,7 milioane de euro, din care partea de restaurare, care ar urma să fie susţinuă de INP, s-ar ridica la un procent de 80%.

“Vreau să vă mulţumesc, în primul rând, domnule primar, că sunteţi un prieten al patrimoniului şi al culturii. Cred că orice ministru al Culturii ar trebui să îşi dorească în fiecare oraş câte o administraţie locală atât de atentă cu tot ce înseamnă patrimoniu. Nu o spun eu, ci o spun cifrele: aveţi aici peste o sută de obiective de patrimoniu, din care peste 80% sunt reabilitate, caz rar întâlnit în ţară! Uitaţi-vă la Brăila, la Constanţa, unde obiectivele de patrimoniu stau în paragină de atâta timp. Oradea este un exemplu de urmat din acest punct de vedere. Orice ministru al Culturii trebuie să fie mândru că are un partener precum administraţia locală din Oradea. De aceea, eu sunt surprins să vă spun că este o premieră astăzi. Este pentru prima dată când prin Programul naţional de restaurare este finanţat un obiectiv de patrimoniu din Oradea”, a declarat, în conferinţă de presă, ministrul Culturii.

Palatul greco-catolic, distrus în urmă cu doi ani, a beneficiat, în cei doi ani, de lucrări de reabilitare, atât în interior cât şi la exterior, fiind înlocuite ferestrele arse şi refăcute faţadele exterioare şi cele din curte.

În continuare, palatul va intra într-un şantier de restaurare şi reabilitare în interior, partea de restaurare urmând să fie suportată din fondul INP. Consilierii locali au aprobat joi, 10 septembrie, în şedinţa de CL Oradea, proiectul de reabilitare a interioarelor care se ridică la o valoare estimată de 5,7 milioane de euro.

Potrivit primarului Bolojan, în următoarele două săptămâni, se vor defalca sumele de cheltuit pe cele două componente: restaurare şi reabilitare. Partea de reabilitare (utilităţi, curtea, podul etc) va fi suportată de CL Oradea.

De asemenea, consilierii locali au aprobat protocolul cu Institutul Naţional al Patrimoniului, ce va fi semnat în două săptămâni, după care până la finalul lunii octombrie să se ştie exact care va fi raportul cheltuielilor.

“Noi vom delega dreptul Institutului Naţional al Patrimoniului ca autoritate contractantă, deci licitaţia după procedurile de reabilitare fiind făcută de dânşii”, a mai precizat primarul Bolojan. AGERPRES / (A – autor: Eugenia Paşca, editor: Marius Frăţilă, editor online: Ada Vîlceanu)

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *