International

La dispariția Wagnerului muzicii rock – Suplimentul de cultură


O mulțime de vedete ale muzicii și-au exprimat zilele acestea regretul pentru dispariția, la 73 de ani, a compozitorului Jim Steinman, autor al unora dintre cele mai mari succese muzicale din ultimele decenii.

Născut în 1947, la New York, Steinman a debutat în lumea teatrului muzical, unde, la începutul anilor ’70, a cunoscut un tânăr muzician ce adoptase pseudonimul de Meat Loaf. Împreună, cei doi au petrecut anul 1975 compunând și înregistrând albumul conceptual Bat Out Of Hell care, lansat la o casă de discuri mică în 1977 (după ce a fost refuzat de patru alte case de discuri mai mari), avea să devină unul dintre cele mai de succes discuri din istorie. Cu hituri precum You Took the Words Right Out of My Mouth, Two Out of Three Ain’t Bad sau Bat Out of Hell, discul avea să se vândă în peste 50 de milioane de exemplare și a fost deseori imitat de alți muzicieni.

Ani mai târziu, Meat Loaf și Steinman își uneau din nou forțele pentru continuarea Bat Out of Hell II: Back Into Hell (și mega-succesul piesei I’d Do Anything for Love But I Won’t Do That) și, apoi, Bat Out of Hell III. Steinman avea să realizeze apoi comedia muzicală rock Bat Out of Hell: The Musical, ce a avut premiera în 2017.

Dar Jim Steinman a cunoscut un succes uriaș și cu piese compuse pentru alți artiști precum hitul Total Eclipse Of The Heart cântat de Bonnie Tyler („Cel mai bun cântec al meu“, comenta Steinman), Holding Out for a Hero, tot pentru Bonnie Tyler, Falling Into You pentru Celine Dion (care i-a adus un Grammy) sau Dead Ringer for Love pentru duetul Cher/ Meat Loaf.

Considerat un geniu de către mulți artiști, Steinman a fost uneori ironizat pentru excesele muzicii sale. „Păi, dacă nu sari calul, cum poți să vezi ce e pe partea cealaltă?“, s-a apărat compozitorul. „Mi se pare ciudat că mulți rockeri cred că muzica mea e ridicolă. Eu cred că rock’n’rollul în general e ca un film alb-negru, așa îl văd cea mai mare parte a oamenilor. Eu, însă, îl vad ca fantastic, de operă, ca o halucinație“, spunea Steinman.

„Să spui că Steinman adora muzica lui Wagner e un eufemism, De fapt, el a fost un soi de Wagner al rockului“, a comentat Andrew Lloyd-Webber.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *