International

Incendiul de la Notre-Dame, combustibil pentru filme – Suplimentul de cultură


Catastrofa din 15 aprilie 2019 inspiră autorii, incendiul faimoasei catedrale fiind subiect pentru un documentar, două seriale TV și un lungmetraj semnat de Jean-Jacques Annaud.

Încă din decembrie 2019, postul France 2 a propus publicului un film istoric de animație, filmat parțial în 3D, narat de Sophie Marceau, care spunea istoria catedralei începând din secolul al XII-lea. La prima „aniversare“ a incendiului, anul trecut, tot France 2 prezenta un documentar foarte lăudat de critici numit Sauver Notre-Dame.

Un alt documentar, Notre-Dame de Paris, realizat de frații Jules și Gédéon Naudet (autori ai unor documentare despre atentatele de la 11 septembrie și cele din Franța din 2015), în care este reconstituită noaptea incendiului din 15 aprilie, a fost difuzat de postul TMC, pe 13 aprilie. „Un incendiu care a emo­ționat lumea întreagă și a suscitat un traumatism, un fel de rană colectivă, chiar și fără pierderi de vieți“, spune Jules Naudet. „Este o poveste frumoasă care se termină cu bine, în care nimeni nu moare, și în care marea doamnă a Parisului este salvată, o poveste care se pretează foarte bine pentru filme și seriale.“ Nu e de mirare, prin urmare, că Netflix deja pregătește o mini-serie de șase episoade a 60 de minute fiecare, La part du feu, regizată de Hervé Hadmar. Seria propune „o imersiune în catedrală alături de pompieri“ și descrie „impactul acestui incendiu asupra a diverse personaje din Franța“. „Notre-Dame în flăcări este simbolul societăților noastre care se divizează, care, și ele, sunt în pericol de a fi distruse“, spune Hervé Hadmar. În același timp, producătorul Philippe Rousselet lucrează și el, încă din 2019, la o mini-serie de patru-șase episoade care adaptează o anchetă a ziarului „New York Times“ asupra catastrofei și care s-ar „ține mai aproape de realitatea faptelor“.

Nu în ultimul rând, reputatul cineast francez Jean-Jacques Annaud (Numele trandafirului, Amantul, Ursul) a început în martie, la Bourges, filmările pentru un lung-metraj de mare spectacol numit Notre-Dame brûle, ce va avea premiera în 2022. Annaud intenționează să prezinte „drama privită din interior“ și spune că a văzut imediat că incendiul este un foarte bun subiect pentru un film spectaculos. „Am simțit imediat extraordinarele merite cinematografice ale evenimentului“, spune celebrul regizor. „Dincolo de dezastru și de durere, există emoție și spectacolul focului.“

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *