Dezbateri

In memoriam BOGDAN STANOEVICI, cronica ultimului film – de Michaela Platon – Radio România Cultural


Îl stiu pe Bogdan de o viață, de pe când cânta în Song împreună cu colegul meu de gradiniță și școală Florin Ștef și mi-a plăcut întotdeauna felul lui deschis, încrezător, luminos de a zâmbi și de a privi optimist lumea. Ne-am revăzut peste ani când l-am avut invitat în emisiuni și am regăsit sclipirea aceea care îl făcea să pară veșnic tânăr. Acum îmi pare rău că nu am dat o tură pe motorul lui, pe care și eu și Marcel îl admiram „rokărește” fluierând când trecea pe sub geamul nostru, că nu ne-am văzut mai des – așa cum tot ziceam, că nu am lucrat împreună – așa cum am fi vrut, ca nu am vorbit mai mult despre film, muzică, teatru… Îl evoc acum cu ultimul lui rol dintr-un lungmetraj, filmul lui Cristian Comeagă, CEL ALES, rememorând impresiile de la premieră.

Drum lin în lumină, Bogdan….

Pelicula pe care v-o propun este Cel Ales, după un scenariu scris de Cristian Comeagă, ce semnează şi regia şi care a avut marea inspiraţie de a miza pe o distribuţie de actori pe care lumea nu i-a văzut prea mult în ultima vreme, aşa că figurile lor sunt fresh şi reprezintă o propunere foarte interesantă. Ei sunt Bogdan Stanoevici şi Nicodim Ungureanu, amândoi întrupând personaje complexe şi făcând partituri de substanţă, primul în rolul unui licean racolat de securitate şi făcut “fugit” în străinătate în anii comunismului, celălalt fiind ofiţerul care îl racolează, îl instruieşte şi îl activează după multă vreme de la plantarea lui în occident.

Trailerul m-a atras, cum se zice din prima! De ce? Pentru că anunța un subiect de acțiune și spionaj, pentru că erau împușcături și chiar ceva scene fiebinți. Veți zice: asta vrei de la un film românesc? Nuuuu, vreau un sunet bun, machiaj, actori, scenariu și joc natural! După vizionare am rămas plăcut surprinsă de prestațiile celor doi actori din rolurile principale masculine, care se completează de minune, creând un dipol care face tot filmul.

Cine sunt în această peliculă Nicodim Ungureanu și Bogdan Stanoevici?

Primul, joacă rolul unui Escu, care face și desface destinele unor oameni pregătiți pentru a fi „ pocnitori cu efect întârziat” și al doilea, este X, un copil bun, de fapt o brânză bună în burduf de câine, care ajunge dintr-un spirit rebel- un om fără identitate, fără familie și fără o viață.

Pe Nicodim l-ați mai văzut în Despre oameni și melci, Visul lui Adalbert, California Dreamin’ (nesfârşit), Milionari de weekend, Păcală se întoarce, sau Cele ce plutesc. Este un actor care stârnește controverse prin apariții, care place sau nu place, dar nu lasă pe nimeni indiferent. În schimb, Bogdan Stanoevici este un actor care, înainte de a pleca din țară- în 1989- a fost distribuit în 13 filme de regizori precum Sergiu Nicolaescu, Mircea Veroiu, Geo Saizescu, Lucian Pintilie și Ioan Cărmăzan. În plus, a jucat în 10 piese de teatru și în numeroase filme de televiziune! A fost, așa cum spun englezii, prodigy child!

S-a întors în 2011, după ce a jucat în Franța în 12 filme și în 9 piese de teatru, dintre care în două regizate de el. A fost membru al grupului Song și student în clasa lui Amza Pelea, pe care îl amintește de fiecare dată când are ocazia!

Cele două actriţe pe care le vedem evoluând în două personaje total opuse sunt Olimpia Melinte/Marcela- liceana cu personalitate pe care o visau în taina toţi colegii, care ştie clar ce vrea de la viaţă şi care îşi urmăreşte interesul, şi Laura Cosoi – care este Nora, femeie frivolă şi orientată a vremurilor noastre, care însă îşi depăşeşte spre final condiţia şi începe să înţeleagă viaţa ghidându-se după alte valori.

Subiectul este ofertant, mai ales că, deşi au trecut 30 de ani de la căderea comunismului, occidentul este încă avid de poveştile “exotice” ce îi vin din est, ca şi când corupţia, abuzul, grotescul şi nedreptatea, hazardul devastator sau arivismul, manipularea şi maşinaţiile politice ar fi inventate în fostele tari de după cortină de fier, iar restul lumii ia acum aminte la ele ca la teatru…sau ca la cinema!!!

Dincolo de jocul notabil al actorilor , subiectul este un mare atu, şi în mod sigur a cântărit mult în ochii juriului care a acordat cele patru premii la Festivalul Hollywood de la Los Angeles: premiul pentru cel mai bun film narativ și premiul pentru cel mai bun regizor, acordate producătorului și regizorului Cristian Comeagă, premiul pentru cea mai bună imagine, acordat directorului de imagine Gabriel Kosuth și premiul pentru cea mai bună muzică originală acordat compozitorului Marius Leftărache.

Ce m-a impresionat deosebit de plăcut fost prestaţia echipei de machiaj și coafură (Gabriela Crețan, Olimpia Stoicea, Margo Ștefan și Alexandra Bârlădeanu), care în această producție românească, face minuni! Bogdan Stanoevici este și cel tânăr, și cel matur, dar și cel în vârstă! Și pe lângă talentul celor de machiaj a intervenit și talentul actoricesc: e dificil să intri în pielea unui personaj aflat în 3 stadii de evoluție, iar Bogdan Stanoevici reușește acest lucru cu multă lejeritate, într-un firesc al lucrurilor.

De Cristian Comeaga am auzit de la E pericoloso sporgersi și l-am văzut la Costinești alături de Nae Caranfil, care l-a lăudat și ne-a avertizat că parte din meritul filmului îi aparține directorului de imagine. Pe atunci nu aveam ochi decât pentru Nae, iar în 1995 la Asfalt Tango, tot la Costinești, pentru Mircea Diaconu. Ei erau oamenii pe care se puneau reflectoarele… Pe parcurs am aflat că despre Cristian că este cel care s-a ocupat de producția mai multor filme de succes, iar din 2010 a făcut pasul spre regie și scenariu.

La sfârșitul vizionării de presă de la Cel Ales a vorbit și despre viitorul proiect, un film istoric, a cărui acțiune se petrece la Moreni, o poveste trăită de tatăl regizorului în cel de-al Doilea Război Mondial. Așadar, regizorul Cristian Comeagă mai are multe de spus și de făcut în filmul românesc.

Iar după cât de dese sunt lansările de filme autohtone în 2015, s-ar părea că în cinematografia noastră bobocii se număra primăvara! Aşa că ne bucurăm şi de anotimp şi de premiere şi de premiile internaţionale ce le certifica valoarea.

Regia:Cristian Comeagă

Cu: Bogdan Stanoevici, Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Laura Cosoi

Produs de Domino Film și distribuit în România de InterComFilm Distribution

Credit foto CinemagiaSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *