Expozitii

În 1963, un grup de fotografi negri au format veneratul atelier Kamoinge din Harlem. Un nou spectacol spune povestea lor remarcabilă


Poate cea mai faimoasă fotografie care a ieșit din Atelierul Kamoinge, fondat de un grup întreprinzător de artiști negri în New York în urmă cu aproape 60 de ani, este o imagine de colectivul Kamoinge: 14 membri timpurii ai colectivului seminal s-au înghesuit în fața unui fundal gol, vărsându-se dincolo de marginile sale în ipostaze, alternativ, sângeroase și serioase.

Este potrivit. Grupul, creat în Harlem ca spațiu pentru fotografi pentru a comunica și a colabora, a fost întotdeauna mai mult decât suma părților sale. Mentalitatea este coaptă chiar în nume, care este împrumutat din cuvântul Kikuyu care înseamnă „un grup de oameni care acționează împreună”.

„Pentru mine, această fotografie surprinde energia și spiritul grupului în ansamblu, dar îți oferă și o privire asupra personalităților și stilurilor lor individuale”, spune curatorul Carrie Springer, care a ajutat la organizarea unei expoziții despre munca și moștenirea Kamoinge Atelierul vizual la Muzeul Whitney acum.

Spectacolul, intitulat „Lucrand impreuna, ”Include în jur de 140 de fotografii realizate de membrii grupului de-a lungul anilor ’60 și ’70, în timp ce aceștia mizau o pretenție pentru fotografie în mișcarea înfloritoare a Artelor Negre.

Springer, care a adaptat expoziția dintr-un versiunea anterioară organizată la începutul acestui an de Sarah Eckhardt la Virginia Museum of Fine Arts (VMFA), spune că fotografiile constituie moștenirea principală a atelierului. Dar nu cu mult mai departe sunt ale lor realizări din spatele camerei: „auto-organizarea lor, angajamentul de lungă durată față de comunitățile lor și centrarea experiențelor negre și a publicului în arta lor”.

Ming Smith, <i> America seen through Stars and Stripes, New York City, New York </i> (ca. 1976).  Amabilitatea Muzeului de Arte Frumoase din Virginia.  © Ming Smith.” width=”1024″ height=”746″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Ming-Smith-America-seen-through-Stars-and-Stripes-New-York-City-New-York-1024×746.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Ming-Smith-America-seen-through-Stars-and-Stripes-New-York-City-New-York-300×218.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Ming-Smith-America-seen-through-Stars-and-Stripes-New-York-City-New-York-50×36.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Ming Smith, America văzută prin Stars and Stripes, New York City, New York (cca. 1976). Amabilitatea Muzeului de Arte Frumoase din Virginia. © Ming Smith.

Kamoinge a fost fuzionat de la două grupuri de fotografi negri la o întâlnire comună din 1963. Printre membrii inaugurali s-au numărat Albert Fennar, Herb Randall, Shawn Walker și Louis Draper, toți fotografii care lucrau, așa cum a spus Draper însuși, erau „bine cunoscuți barierele care împiedicau fotografii negri să se exprime în comunicarea obișnuită. ”

Scopul a fost să-și producă propriile portofolii și să deschidă o galerie în afara mainstream-ului ca punct de plecare pentru activitatea lor. Dar, în ciuda obstacolelor din funcționarea în afara sistemului stabilit, perspectiva grupului a fost optimistă.

„Cu tot talentul neexploatat în mijloc [the group’s members], nu a existat niciun motiv pentru care nu ar trebui dezvoltat și exprimat “, a reamintit Draper. „Astfel, este valabil să afirmăm că Atelierul Kamoinge, în timp ce opera într-o arenă a negației, a fost forjat în primul rând într-o atmosferă de speranță și nu de disperare.”

Shawn Walker, <i> Duminica Paștelui, Harlem (125th Street) </i> (1972).  Amabilitatea Muzeului de Artă Whitney.  © Shawn Walker.” width=”1024″ height=”757″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Shawn-Walker_Easter-Sunday-Harlem-125th-Street_1972-1024×757.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Shawn-Walker_Easter-Sunday-Harlem-125th-Street_1972-300×222.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Shawn-Walker_Easter-Sunday-Harlem-125th-Street_1972-50×37.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Shawn Walker, Duminica Paștelui, Harlem (125th Street) (1972). Amabilitatea Muzeului de Artă Whitney. © Shawn Walker.

Ambasador, istoriograf, profesor, figură tatălă: Draper a fost deosebit de important în conturarea viziunii atelierului pe măsură ce acesta a evoluat. A adus-o pe Langston Hughes, care locuia în clădirea de apartamente a lui Draper, ca consilier. La rândul său, Hughes a prezentat grupului fotograful pionier Roy DeCarava, care a devenit primul regizor al lui Kamoinge. Draper a adus de asemenea numeroși artiști, printre care Ray Francis, Daniel Dawson și Ming Smith.

Prin opera lui Draper, Eckhardt a fost introdus în atelier la 50 de ani de la înființare. În 2012, sora lui Draper a adus o cutie cu lucrările sale la VMFA în speranța că instituția va fi interesată de achiziționarea bogatei sale arhive. (VMFA a fost și a făcut.)

„Mi-a deschis această cutie de fotografii și au fost doar imagini uimitoare, uimitoare”, spune Eckhardt. „Am fugit imediat pe hol și l-am luat pe curatorul șef.”

Acea întâlnire inițială l-a condus pe Eckhardt pe o cale de cercetare de opt ani prin istoria atelierului, culminând cu o publicație științifică publicată de VMFA și expoziția de capstone care a fost deschisă acolo în februarie.

Beuford Smith, <i> Two Bass Hit, Lower East Side </i> (1972). Amabilitatea Muzeului de Arte Frumoase din Virginia.  © Beuford Smith / Césaire.” width=”1024″ height=”710″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Beuford-Smith_Two-Bass-Hit-Lower-East-Side-1024×710.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Beuford-Smith_Two-Bass-Hit-Lower-East-Side-300×208.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/12/Beuford-Smith_Two-Bass-Hit-Lower-East-Side-50×35.jpg 50w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Beuford Smith, Two Bass Hit, Lower East Side (1972). Prin amabilitatea Muzeului de Arte Frumoase din Virginia. © Beuford Smith / Césaire.

Abia recent, spune Eckhardt, a înțeles pe deplin sfera influenței grupului atât asupra comunităților din New York, cât și asupra fotografilor negri din întreaga lume.

„Ceea ce am ajuns să înțeleg este că nu predau doar abilități tehnice, abilități de fotografie”, spune ea. „A fost cu adevărat despre predarea declarației de misiune a lui Kamoinge, care era adevărul în reprezentare și gândirea la modul în care este descrisă comunitatea ta și cine o descrie”.

Lucrând împreună: Fotografii atelierului Kamoinge”Este vizibil până pe 28 martie 2021, la Muzeul de Artă Americană Whitney.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *