Stiri

Iaşi: Expoziţii organizate pentru a marca 180 de ani de la înfiinţarea Teatrul Naţional ”Vasile Alecsandri”


Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi celebrează 180 de ani de la înfiinţare prin organizarea de expoziţii pe pietonalul Ştefan cel Mare, în parcul Copou şi pe esplanada instituţiei de cultură.

Potrivit unui comunicat de presă, începând de miercuri, în cadrul campaniei “TNI 180 – stagiuni naţionale neîntrerupte”, Teatrul Naţional Iaşi deschide expoziţia “Spectacolul Istoriei”, realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi Muzeului Literaturii Române. Expoziţia va putea fi admirată de public pe pietonalul “Ştefan cel Mare şi Sfânt” şi în Copou, la Galeria Labirint a Casei de Cultură “Mihai Ursachi”.

“Acum 180 de ani, la Iaşi, lua fiinţă primul Teatru Naţional şi prima instituţie de spectacole de stat din spaţiul românesc, sub directoratul lui Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu. La acea vreme, pe 18 noiembrie, avea loc cea dintâi premieră românească sub acoperişul unei instituţii teatrale naţionale de stat: spectacolul “Farmazonul din Hârlău” de Vasile Alecsandri, pus în scenă de Costache Caragiali. Sărbătoarea Teatrului Naţional Iaşi este marcată printr-o suită de evenimente care are menirea de a oferi publicului accesul la istoria fascinantă de 180 de ani a scenei naţionale ieşene de teatru: expoziţii, lansare de album şi numeroase momente în spaţiul virtual”, spun reprezentanţii Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” prin intermediul unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, pe pietonalul Ştefan cel Mare din Iaşi vor fi amplasate 20 de simeze cu documente de arhivă, imagini din spectacole – unele expuse în premieră -, fotografii din colecţii private, corespondenţă administrativă, care încearcă să reconstituie paşii unei istorii vii şi tot spectacolul ei.

“Expoziţia acoperă un parcurs de mai bine de un secol şi ilustrează iconografic cele mai importante momente care au marcat evoluţia primului teatru naţional din România – de la înfiinţare până în anii ’70”, a declarat Cristina Rădulescu, secretar literar al Naţionalului ieşean şi coordonatorul proiectului “Spectacolul Istoriei”.

Tot de pe 25 noiembrie, ieşenii care trec prin parcul Teatrului Naţional se vor bucura de o colecţie valoroasă de afişe din perioada 1840-2020.

“Cel mai vechi afiş datează din anul 1840 şi aparţine primului spectacol prezentat sub egida Teatrului Naţional, “Farmazonul din Hârlău” de V. Alecsandri. Afişele expuse aduc o cantitate semnificativă de informaţii legate de actori, repertoriu, sălile unde au fost prezentate spectacolele. E interesant de observat evoluţia repertoriului Teatrului Naţional pe parcursul celor 180 de ani, dar şi, de ce nu, dezvoltarea elementelor grafice care creează identitatea vizuală a unui spectacol. Afişele prezentate fac parte din colecţia Istoria Teatrului Românesc, perioada 1880 -1919, ce se află la Muzeul Naţional al Literaturii din Iaşi, Muzeul Teatrului, din arhiva Teatrului Naţional, dar şi din colecţiile personale ale unor actori”, spune, tot prin intermediul comunicatului de presă, secretarul literar Silvia Ghilaş.

Teatrul Naţional Iaşi va continua campania “TNI 180 – stagiuni naţionale neîntrerupte” până la sfârşitul anului. AGERPRES/(AS, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *