Stiri

Iaşi: Artă şi tehnologie, la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr


Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) va include o gamă largă de spectacole şi reprezentaţii în spaţii neconvenţionale, pentru toate aşteptările publicului, a declarat directorul artistic al Teatrului “Luceafărul” din Iaşi, Oltiţa Cîntec.

Aceasta a reamintit, prin intermediul unui comunicat de presă, că deşi în 2020 pandemia a zădărnicit planurile celor mai multe festivaluri din întreaga lume, FITPTI a continuat să ofere publicului un mix de spectacole live atât indoor cât şi outdoor, online şi radiofonice, reunite într-un program dens sub semnul “avarie pandemică” şi în condiţii de subfinanţare, cu participanţi din 10 ţări.

“FITPTI a fost unul dintre cele câteva, foarte puţine, reuniuni de gen care au avut loc în 2020 la nivel internaţional, cele mai multe festivaluri de artele spectacolului fiind amânate sau anulate. Pentru 2021, FITPTI îşi propune să se concentreze asupra unei tendinţe evidente în ultimele decenii, care s-a accentuat în pandemie: raportul dintre artă şi tehnologie. Focusul festivalului care va avea loc, ca întotdeauna, la începutul lui octombrie îl va constitui relaţia estetică dintre real şi virtual, dintre creativitatea artistică şi cea ştiinţifică. Esteticile actuale vorbesc despre o estetică a post-umanului, despre utilizarea subtilă a inteligenţei artificiale în zona performativă, aşa că despre asta va fi vorba cu precădere în ediţia a XIV-a a FITPTI”, spune teatrologul Oltiţa Cîntec, curatorul FIPTI.

Aceasta mai precizează că pentru ediţia din acest an a FIPTI lucrează împreună cu echipa de la Teatrul “Luceafărul” a făcut mai multe scenarii posibile încă de anul trecut, funcţie de contextul epidemiologic urmând a fi activat cel mai potrivit dintre acestea.

Potrivit sursei citate, Consiliul Judeţean Iaşi, care este finanţatorul Teatrului “Luceafărul”, i-a promis alocarea unui milion de lei pentru festival.

“Mai pot să vă spun că am în plan şi un prolog estival, că vom avea şi ateliere de scriere dramatică, expoziţii, conferinţe, lansări de carte şi multe alte surprize. Ne bucurăm că noua administraţie a judeţului demonstrează o înţelegere superioară a importanţei evenimentelor culturale în viaţa cetăţenilor şi în dezvoltarea unei comunităţi şi va asigura FITPTI o finanţare consistentă”, mai spune, prin intermediul comunicatului de presă, curatorul FIPTI.

Încă de la prima lui ediţie, din 2008, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iaşi (FITPTI) a avut în fiecare an câte o temă. Ideea curatorială a fost de a individualiza evenimentul pe fiecare secvenţă calendaristică a lui, de a-l menţine proaspăt şi surprinzător. Festivalul organizat de Teatrul “Luceafărul” din Iaşi a reuşit să se impună şi astfel în atenţia comunităţii, atât a celei naţionale, cât şi a celei internaţionale, reunind în program forme de artă scenică foarte diverse, realizate de creatori de pe toate meridianele lumii (America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia, Noua Zeelandă), mulţi dintre ei aflaţi pentru prima oară în România, exclusiv la Iaşi. Acestea au fost argumentele care au convins echipa de evaluare alcătuită din experţi internaţionali de către Asociaţia Europeană a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles să acorde reuniunii ieşene calitatea de “Festival remarcabil”, de opt ori la rând. AGERPRES/(AS, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

 

* Sursa foto: Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi 2020 / Facebook.com 

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *