Stiri

Iaşi: A fost recondiţionat drapelul istoric al Ateneului


Managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Andrei Apreotesei, a anunţat că, după doi ani, s-a reuşit recondiţionarea steagului istoric al instituţiei de cultură.

Reintrat în patrimoniul Ateneului Naţional din Iaşi în luna decembrie a anului 2016, prin donaţia Institutului de Arheologie din Iaşi, drapelul original al instituţiei a fost supus unui proces de restaurare, de care s-a ocupat echipa de experţi din cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” din Iaşi.

 Foto: (c)  Ateneul Național din Iași/Facebook.com


“Steagul Ateneului Popular din Tătăraşi a constituit, încă de la începuturile instituţiei, un simbol de identitate al misiunii de promovare a culturii româneşti în noile provincii ale ţării, rezultate din Marea Unire de la 1918. Drapelul însoţea grupurile de excursionişti în toate turneele de propagandă culturală din perioada interbelică. Steagul are o faţă tricoloră, cu stema Ateneului Popular din Tătăraşi, alături de inscripţia ‘Unire prin cultură’, un motto ce a însoţit şi a determinat activităţile instituţiei peste veacuri. Pe verso, este brodat textul Fundaţia Culturală ‘Principele Carol’, Serviciul Social, Căminul Cultural Central ‘Ateneul Popular’ Tătăraşi Iaşi, precum şi monograma principelui Carol”, a explicat managerul Ateneului Naţional din Iaşi.

 

Foto: (c)  Ateneul Național din Iași/Facebook.com


El a precizat că slujba de sfinţire a drapelului a fost oficiată în catedrala Ortodoxă din Sibiu, de către mitropolitul Ardealului, Nicolae Bălan, pe 27 iulie 1924.

“Excursia de propagandă culturală, în cadrul căreia s-a oficiat sfinţirea, organizată de Ateneul Popular din Tătăraşi, viza 13 oraşe din Ardeal, fiind formată din peste 500 de ‘excursionişti’, printre care istoricul Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu şi Academicianul ieşean I. Simionescu”, a precizat Andrei Apreotesei.

În luna decembrie a anului 2016, Institutul de Arheologie din Iaşi a identificat în arhivă acest steag, pe care l-a donat ateneului ieşean. După acest moment, drapelul a intrat într-un amplu proces de restaurare, în care s-a curăţat materialul şi s-au refăcut broderiile afectate de timp. De această lucrare, care a durat aproape doi ani, s-a ocupat o echipă de experţi de la Centrul de Cercetare şi Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural, din Cadrul Complexului Muzeal Naţional “Moldova” Iaşi.

În etapele de recondiţionare, experţii restauratori au descoperit, în mijlocul steagului, un ziar din perioada interbelică, având rolul de întăritură, de unde se concluzionează că a mai fost supus unor procese de restaurare.

“Ne bucurăm că procesul de restaurare a ajuns la final şi că putem, în sfârşit, să redăm această piesă istorică publicului. Sincere mulţumiri transmitem tuturor celor care au făcut acest lucru posibil. Drapelul Ateneului va putea fi admirat în cadrul Muzeului Ateneului, ce va fi inaugurat în viitorul apropiat”, a declarat Apreotesei. AGERPRES/(A – autor: Daniela Malache, editor: Oana Popescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *