International

Hollywood, cu capul plecat în fața comuniștilor – Suplimentul de cultură


Așteptată de multă vreme pe ecrane, superproducția Disney Mulan, transpunere cu actori a celebrului desen animat, nu este succesul scontat.

Deși filmul este lăudat de criticii marilor reviste americane (care, oricum, laudă orice pro­ducție a marilor studiouri, în special Disney), Mulan nu place publicului și, culmea, se pare că va fi un eșec comercial chiar în China, asta după ce șefii Disney s-au întrecut pe sine pentru a fi pe placul autorităților chineze. Dincolo de (in)succesul de public, Mulan stârnește aprige controverse, tocmai din această pliere a Hollywoodului pe dorințele și pretențiile comuniștilor chinezi. Supărările au început încă de anul trecut, când interpreta rolului principal, actrița Liu Yifei, și-a declarat (probabil ca urmare a unei sugestii de nerefuzat din partea autorităților) susținerea pentru poliția din Hong Kong, acuzată de reprimarea manifestațiilor pro-democrație.

Acum însă, după difuzarea pe platforma Disney+, Mulan a enervat pe toată lumea când s-a văzut că, pe genericul final, realizatorii „mulțumesc în special“ auto­rită­ților guvernamentale chineze din regiunea Xinjiang, locul în care regimul comunist a înființat tabere „de reeducare politică“ a populației uigure, în realitate lagăre de concentrare unde, se pare, sunt practicate inclusiv sterilizări forțate.

Aceste „mulțumiri“ au fost semnalate și de Amnesty International și alte grupuri de apărători ai drepturilor omului, de ziariști și cadre universitare. „Disney are o dublă măsură“, spune Badiucao, un artist chinez dizident, exilat la Melbourne, care spune că marele studio american este capabil să se plieze imediat pe orice exigență a MeToo și Black Lives Matter, dar închide ochii la violarea drepturilor omului în China.

O întreagă campanie #Boycott­Mulan a fost lansată în întreaga Asie de către Milk Tea Alliance, o „alianță“ a tuturor militanților taiwanezi, din Hong Kong și Thailanda care a scos în evidență și faptul că actorul Tzi Ma, care joacă rolul tatălui lui Mulan, este făcut să semene cu președintele comunist Xi Jinping. „Adevărata Mulan este Agnes Chow“, militanta arestată de chinezi în august, spune Milk Tea Alliance.

Supunerea Hollywoodului față de cerințele comuniștilor chinezi (pentru a difuza filmele pe uriașa piață chineză) este de mulți ani subiectul criticilor. În august, organizația Pen America, o aso­ciație care apără libertatea de expresie, a acuzat marile studiouri că se autocenzurează pentru a pătrunde pe această piață. Scena­riști, producători și realizatori își alterează în fel și chip filmele în speranța că acestea vor fi prezentate celor 1,4 miliarde de consumatori chinezi.

Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *