Dezbateri

Georgiana Buț – Sfera este elementul iconic al Universului – Radio România Cultural


Expoziția Both ways – Departures from the sphere, este probabil, prima expoziție de art&science din România, panotată în cadrul unei mănăstiri.

Ea poate fi vizitată până la data de 1 oct 2020, la Mănăstirea Franciscană din Cluj Napoca.

Georgiana Buț curatoarea expoziției și invitata acestei ediții a rubricii Dimensiunea științifică a artei, dezvăluie semnificația temei alese pentru acest eveniment: Departures from the sphere  și de ce a fost ales acest loc de expunere, atât de puțin obișnuit în astfel de situații.

Expoziția este organizată de asociația Scientifica în cadrul unui proiect finanțat de AFCN.

Georgiana Buț este curator independent și istoric de artă. Ea coordonează proiectul ECCA – Centrul European de Artă Contemporană din cadrul Centrului Cultural Clujean și a fost coordonator de comunicare și programe pentru galeria SPAȚIU INTACT din cadrul Fabricii de Pensule (2013-2015) și Galeria Quadro (2011-2013), Cluj. În prezent, este doctorand la Școala Doctorală de Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde scrie o teză despre expoziția ca mediu al practicii artistice.

————————-

Expoziția satelit DEPARTURES FROM THE SPHERE face parte din proiectul BOTH WAYS – o expoziție policentrică din punct de vedere fizic, desfășurată în cinci locații europene cu sediul central în Trieste, precum și o expoziție online replicată și extinsă, practic disponibilă la nivel mondial pentru oricine intră cu avatarul său.

BOTH WAYS este o expoziție de artă contemporană care contribuie, în cadrul Festivalului Science in the City, la ediția EuroScience Open Forum (ESOF2020) din Trieste.

BOTH WAYS este un proiect european de coproducție care reunește un grup de instituții de artă și știință din Croația, Ungaria, Italia, România și Serbia, cu scopul de a crea un dialog între pozițiile și modalitățile de producție a cunoașterii specifice artei și științei.

Scientifica este organizație care crede în puterea colaborării, provocări și minți curioase. Cu sediul în România, axată pe noile tehnologii, artă și știință, design circular și comunicare științifică, proiectele Scientifica își asumă noi abordări în ceea ce privește comunicarea și dezbaterea subiectelor științifice și încurajează participanții de toate vârstele să experimenteze și să exploreze puterea descoperirii.

————————-

Proiect cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Fundația Plan B, Quadro 21, EBS Radio

Credit foto: Adelina Câmpean

Interviu cu Georgiana Buț – curatoarea expoziției Both ways – Departures from the sphere

Realizator Mihaela GhițăSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *