Stiri

Gabriel Bebeşelea, petiţie în sprijinul Filarmonicii Arad: Să încercăm să oprim tsunami-ul de asalturi asupra culturii


Gabriel Bebeşelea, dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu”, a iniţiat o petiţie online în care solicită rezolvarea situaţiei Filarmonicii din Arad “intenţionat neglijată de autorităţi” şi căreia “acum se doreşte să i se cânte Prohodul”, în condiţiile în care 40 de muzicieni ar trebui “să se reprofileze”.

“Vă invit în număr cât mai mare să semnaţi petiţia de mai jos şi să încercăm să oprim tsunami-ul de asalturi asupra culturii. Filarmonica de Stat Arad, o orchestră de tradiţie şi cu una din cele mai bune săli din ţară (construită acum mai bine de un secol, între 1911-13, în condiţiile în care în România nu s-au mai construit de la zero săli de concert după Al Doilea Război Mondial), este lăsată într-o baltă de sânge de mult prea mulţi ani. De o perioadă bună încoace această instituţie, cu orchestră şi cor, a fost voit împinsă spre dezintegrare, colectivul fiind ani de zile puţin câte puţin (dar sigur) decimat de către nişte autorităţi nepăsătoare faţă de dezvoltarea spirituală şi intelectuală a urbei. Actualmente funcţionează cu un colectiv mult subdimensionat, instituţia fiind ridicol de subfinanţată pentru un respectabil oraş european, în imediata apropiere a ceea ce ar trebui sa devină ‘epicentrul cultural’ european în 2023 – Timişoara”, a scris Bebeşelea pe Facebook.

 
Artistul arată că în prezent “conducerea oraşului consideră cultura prea costisitoare şi prea complicată, deci, nenecesară”.

“După ce că această instituţie era intenţionat neglijată de autorităţi, doar-doar se dezintegrează natural, acum se doreşte să i se cânte Prohodul (că tot ne aflăm în Postul Luminat al Paştelui). 40 de muzicieni trebuie să se reprofileze. Brusc. Muzica se studiază asiduu din fragedă copilărie şi necesită resurse de timp şi de energie greu de explicat unor autorităţi care devin tot mai surde la necesităţile unei societăţi sănătoase. Coloana vertebrală a unei societăţi e formată din 3 elemente: sănătatea, educaţia şi cultura”, a spus Bebeşelea.

Dirijorul consideră că “e inacceptabil ca într-o ţară ce se vrea europeană cultura să fie asediată în halul acesta”.

“Situaţia Filarmonicii din Arad nu este absolut deloc unică. În ultima perioadă, instituţii culturale de prim rang din ţară sunt de-a dreptul ‘vânate’ şi ameninţate cu tăieri şi adevărate represalii sau cu numiri inoportune şi chiar scandaloase, asta după ce că domeniul cultural din România era oricum cel mai prost finanţat din întreaga Uniune Europeană! Nu, nu cultura e gaura neagră bugetară, dar ea e întotdeauna cea asupra căreia se aruncă anatema într-o criză, pentru că e soluţia cea mai facilă prin care se pot ascunde adevăratele hemoragii financiare ale statului. Ştiu, cultura costă! Dar incultura costă mult mai mult! Iar lucrul acesta e observabil tot mai tare în societatea românească, mai ales în actuala criză, care a scos la suprafaţă absolut toate problemele pe care le-am ignorat de-a lungul vremii. Aşadar, vă rog să semnaţi această petiţie. Nu e în joc doar situaţia Filarmonicii de Stat Arad, ci chintesenţa stopării atacului asupra întregului sistem cultural român contemporan”, a mai scris dirijorul Gabriel Bebeşelea.

USR PLUS atrăgea atenţia, săptămâna trecută, că bugetul propus al municipiului Arad prevede reducerea cu 60% a fondului de salarii de la Filarmonică, precizând că “se opune oricărei reduceri de personal care va afecta capacitatea Filarmonicii de a presta servicii culturale”.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ, a anunţat, în 2 aprilie, că aproximativ 200 de posturi din cele 900 aflate în organigramele Primăriei şi instituţiilor subordonate vor fi restructurate, având în vedere că în buget au fost reduse cheltuielile de salarizare cu 11 milioane de lei în acest an, iar pentru a se decide cine îşi va păstra funcţiile vor avea loc testări.

Primarul declarase că este vorba de o estimare a numărului de posturi ce vor fi reduse şi că vor fi afectaţi atât funcţionari ai Primăriei, cât şi angajaţi din instituţii subordonate, precum Poliţia Locală, Direcţia de Asistenţă Socială sau instituţii de cultură. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *