Expozitii

Fotograful Andres Serrano dezvăluie ce este probabil portretul final al lui Jeffrey Epstein, împușcat cu doar câteva luni înainte de moartea sa


Artistul Andres Serrano nu este străin să incite la controverse cu lucrările sale – iar ultima sa ieșire, „Infamous” la Fotografiska din New York, nu face excepție. Expoziția include un portret al agresorului sexual condamnat, Jeffrey Epstein, împușcat cu câteva luni înainte de aparenta sinucidere a finanțatorului rușinat, în așteptarea procesului pentru trafic sexual.

Portretul nu a fost inițial luat pentru a fi inclus în spectacol, care se concentrează pe o nouă serie de fotografi de memorabile rasiste și alte reprezentări istorice de rasă pe care Serrano le-a cumpărat de pe eBay și alte licitații online.

„După ce a murit, am decis că trebuie să pun portretul lui Jeffrey Epstein în„ Infamous ”pentru că nu există nimeni mai infam decât Jeffrey”, a declarat Serrano pentru Artnet News într-un interviu recent.

Portretul unui Epstein zâmbitor, cu aspect distins, vorbește elocvent la una dintre temele principale ale spectacolului: banalitatea răului și miezul putred în inima națiunii noastre, construit pe spatele muncii sclavilor.

Andres Serrano, Infamous (Jeffrey Epstein), 2019⁣.  Fotografie prin amabilitatea lui Fotografiska.

Andres Serrano, Infamous (Jeffrey Epstein), 2019⁣. Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles.

Obiectele pe care Serrano le-a achiziționat pentru „Infamous” includ o factură de vânzare din 1822 pentru un băiețel pe nume Joshua și o carte poștală din 1910 cu fotografia unui linșaj. Cu câteva zile înainte de deschiderea spectacolului, însă, curatorii de la Fotografiska au luat decizia de a scoate cinci dintre cele mai deranjante imagini din spectacol, inclusiv cartea poștală de linșare.

Ca artist care și-a făcut misiunea de a provoca spectatorii, Serrano s-a simțit ambivalent în legătură cu această mișcare. “Am fost foarte surprins – a fost neașteptat”, a spus Serrano despre schimbarea târzie a jocului. „Vremurile se schimbă și oamenii, sunt precauți … sunt în regulă cu asta.”

(Un purtător de cuvânt al Fotografiska a spus că eliminarea lucrărilor a fost o decizie curatorială bazată pe spațiul de pe perete, coeziunea spectacolului și lipsa unui context suplimentar asupra imaginilor selectate. „Era important pentru muzeu ca imaginile să fie contextualizate în mod corespunzător”, a spus purtătorul de cuvânt „Aceste decizii nu au fost luate pentru a cenzura lucrarea.”)

Când muzeul i-a dat lui Serrano ocazia să prezinte lucrările pe Instagram în schimb, acolo unde puteau fi conduse prin avertismente de conținut, el le-a luat.

„America s-ar putea crede că este alb-crin și inocentă, dar nu este așa”, a spus Serrano. „Iubesc America, dar să fim clari despre America. America s-a născut din sânge. A fost fondată cu sângele oamenilor nativi americani care au fost uciși pentru pământul lor ”.

Povestea din spatele acelei imagini Epstein

Spectacolul oferă multe imagini obsedante, inclusiv portretul Epstein, care vine cu o poveste de fundal mai ciudată decât ficțiunea. Serrano a fost de acord să filmeze fotografia lui Epstein în schimbul unei statui a Madonei din secolul al XVI-lea.

Serrano, care colecționează artă renascentistă, încercase să cumpere sculptura și o statuie potrivită a Sfântului Ioan de la un magazin de antichități în 1995 – doar pentru a afla că un bărbat numit Epstein l-a bătut cu pumnul, împărțind perechea.

Andres Serrano a dorit să cumpere această statuie Madonna din secolul al XVI-lea în 1995, dar Jeffrey Epstein l-a bătut.  Artistul a obținut în cele din urmă sculptura în 2018, în schimbul realizării portretului lui Epstein.  Fotografie oferită de Andres Serrano.

Andres Serrano a dorit să cumpere această statuie Madonna din secolul al XVI-lea în 1995, dar Jeffrey Epstein l-a bătut. Artistul a obținut în cele din urmă sculptura în 2018, în schimbul realizării portretului lui Epstein. Fotografie oferită de Andres Serrano.

Epstein a aflat curând că deține o operă de artă Serrano râvnită și s-au întâlnit de mai multe ori de-a lungul anilor pentru a discuta despre ea. (Serrano a clarificat că acestea au fost întâlniri de afaceri la care a participat soția artistului, Irina Movmyga, și nu a implicat niciodată cină, petreceri sau infamul avion privat sau insula Epstein).

Alimentat de dorința covârșitoare de a reuni cele două statui religioase, Serrano a fost de acord în 2018 cu o meserie: portretul lui Epstein pentru Madonna. Finanțatorul a urmărit – probabil, cu trei luni înainte de arestarea sa în iulie 2019 și cu patru luni înainte de moarte – pentru a-și asigura jumătatea contractului.

„Nu mă îndoiesc că Jeffrey Epstein a fost un monstru și pedofil”, a adăugat Serrano. „Aș fi avut de-a face cu diavolul însuși pentru acea Madonna. Și se pare că am făcut-o. ”

Portretul lui Epstein apare în expoziție alături de o fotografie din 2004 a lui Donald Trump pe care artistul a filmat-o pentru seria sa „America”, evidențiind legăturile președintelui cu finanțatorul rușinat.

Andres Serrano, <em> Donald Trump </em> (2004).  Fotografie oferită de Galerie Nathalie Obadia. ” width=”700″ height=”851″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/serrano-trump.jpg 700w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/serrano-trump-247×300.jpg 247w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/serrano-trump-41×50.jpg 41w” sizes=”(max-width: 700px) 100vw, 700px”/></p>
<p class=Andres Serrano, Donald Trump (2004). Fotografie oferită de Galerie Nathalie Obadia.

Inspirându-se de la Donald Trump

„Infamous” a apărut din ultima expoziție a lui Serrano „Jocul: Toate lucrurile Trump”, Cu 200.000 de dolari în amintiri Trump pe care le-a cumpărat la licitație. (O carte despre proiect a fost lansat luna trecută.) Cu totul, de la manualul de zbor pentru scurta viață Trump Shuttle la un mic tort dat ca o favoare la nunta sa cu Melania Trump, instalația vorbește despre eforturile lui Trump de a domina conștiința americană – și succesul său final.

“Mi-a plăcut să cred că Donald Trump a folosit atât de mult steagul, a îmbrățișat atât de mult America, încât în ​​cele din urmă a făcut-o a lui”, a spus Serrano. Concentrarea atât de atentă asupra președintelui a fost departe de a fi o experiență plăcută – în afară de graba de la victoriile sale la licitație.

„Un al doilea termen al lui Trump este gratuit pentru toți – va merge pentru rupt”, a spus artistul. „Nici măcar nu vei recunoaște America.”

Andres Serrano, <em> Black Dolls- Sandy, Vintage Rag Doll </em> din serie "Infamă." Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles. ” width=”866″ height=”1024″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Black-Dolls-Sandy-Vintage-Rag-Doll-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-866×1024.jpg 866w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Black-Dolls-Sandy-Vintage-Rag-Doll-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-254×300.jpg 254w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Black-Dolls-Sandy-Vintage-Rag-Doll-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-42×50.jpg 42w” sizes=”(max-width: 866px) 100vw, 866px”/></p>
<p class=Andres Serrano, Păpuși negre – Păpușă de cârpă Sandy, Vintage din seria „Infamous”. Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles.

Are rezerve – deși mult mai puțin dramatice – și despre Joe Biden. „Biden este un tip drăguț. Este Joe obișnuit ”, a spus Serrano. “Dar îmi fac griji că Biden va fi un calmant care va încerca să meargă la mijloc.” Este mai încântat de potențialul vicepreședinte, Kamala Harris, pe care l-a fotografiat pentru New Yorkeză.

Totuși, o potențială președinție Biden ar fi mult mai bună pentru țară, spune el – deși mai puțin fructuoasă din punct de vedere artistic. „Nu cred că Biden inspiră artă”, a spus Serrano. „Lucrul despre Donald Trump este că, dacă îl urăști, el te inspiră să faci o muncă anti-Trump”.

Andres Serrano, <em> Old Glory I – II, Steagul american 48 de stele din 1920 </em> din serie "Infamă." Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles. ” width=”1024″ height=”636″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Old-Glory-I-_-II-1920’s-American-48-Star-Flag-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-1024×636.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Old-Glory-I-_-II-1920’s-American-48-Star-Flag-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-300×186.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Old-Glory-I-_-II-1920’s-American-48-Star-Flag-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-50×31.jpg 50w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Old-Glory-I-_-II-1920’s-American-48-Star-Flag-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels.jpg 1280w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Andres Serrano, Old Glory I – II, pavilion american cu 48 de stele din anii 1920 din seria „Infamous”. Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles.

O țintă a războaielor culturale, Serrano este îngrijorat de viitorul scenei de artă din SUA, dar nu îl învinovățește neapărat pe președinte pentru starea actuală a lucrurilor. El este mai îngrijorat de faptul că artiștii și lucrătorii din domeniul artelor sunt tot mai timizi de a se angaja cu subiecte controversate.

„Ceea ce mă tem este că va avea loc un val de autocenzură”, a spus el. „Văd că se întâmplă deja cu [postponement of the] Expoziție Philip Guston. ”

O urmărire „infamă”

După ce s-a aruncat în imagini ale lui Trump, Serrano a adoptat o abordare similară cu un subiect și mai îndrăzneț pentru ultimele sale serii din „Infamous”. Multe dintre obiectele pe care le-a fotografiat sunt evident rasiste, concepute pentru consumul în masă, cum ar fi publicitatea.

Proiectul a fost finalizat anul trecut, înainte de asasinarea lui George Floyd și de protestele la nivel național pe care le-a declanșat, pe care Serrano le-a descris ca „o conștientizare și o trezire care a fost mult timp întârziată”.

Andres Serrano, <em> Melodia perfectă cu Amos N Andy, foaie muzicală din anii 1930 </em> din serie "Infamă." Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles. ” width=”860″ height=”1024″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-The-Perfect-Song-Featuring-Amos-N-Andy-1930s-Music-Sheet-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-860×1024.jpg 860w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-The-Perfect-Song-Featuring-Amos-N-Andy-1930s-Music-Sheet-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-252×300.jpg 252w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-The-Perfect-Song-Featuring-Amos-N-Andy-1930s-Music-Sheet-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-42×50.jpg 42w” sizes=”(max-width: 860px) 100vw, 860px”/></p>
<p class=Andres Serrano, Cântecul perfect cu Amos N Andy, foaie muzicală din anii 1930 din seria „Infamous”. Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles.

„Deși nu mai avem linșaje, avem poliții care au omorât în ​​mod regulat omuri de culoare”, a spus el.

Obiectele din fotografiile sale „au avut în esență o singură intenție, și anume a fost să dezumanizeze oamenii negri și maro, să-și bată joc de ele și să le transforme în caricaturi”, a spus Serrano.

El susține că este important să vedem aceste imagini și să ne dăm seama cum atitudinile care au condus la crearea lor persistă încă în anumite zone ale societății americane. Pentru a înțelege starea noastră actuală de discordie rasială, nu putem privi în altă parte din această istorie urâtă.

Andres Serrano, <em> Carnival Games-Chuck, Joc de masă vintage de la începutul anilor 20 </em> din serie "Infamă." Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles. ” width=”857″ height=”1024″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Carnival-Games-Chuck-Vintage-Early-20s-Century-Board-Game-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-857×1024.jpg 857w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Carnival-Games-Chuck-Vintage-Early-20s-Century-Board-Game-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-251×300.jpg 251w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2020/10/Infamous_-Carnival-Games-Chuck-Vintage-Early-20s-Century-Board-Game-©-Andres-Serrano.-Courtesy-Galerie-Nathalie-Obadia-Paris-_-Brussels-42×50.jpg 42w” sizes=”(max-width: 857px) 100vw, 857px”/></p>
<p class=Andres Serrano, Carnival Games-Chuck, joc de masă vintage de la începutul anilor ’20 din seria „Infamous”. Foto © Andres Serrano, prin amabilitatea Galerie Nathalie Obadia, Paris și Bruxelles.

Într-adevăr, chiar și după ce s-a adâncit în imagini rasiste luni întregi și s-a confruntat cu eliminarea propriei opere din expoziția sa, Serrano nu este sigur dacă există vreodată un loc pentru cenzură în artă. „Este o întrebare grea”, a spus el. „Nu știu unde este linia, dar acesta este motivul pentru care sunt artist.”

Andres Serrano: Infam”Este vizibil la Fotografiska, 281 Park Ave South, New York, 23 octombrie 2020-14 martie 2021.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *