Stiri internationale

Forumul Humboldt din Berlin, în sfârșit (aproape) pregătit pentru public, poartă istoria Germaniei ca o coroană de spini


Forumul Humboldt din Berlin este în sfârșit gata de deschidere către lume.

Clădirea mamut, care va găzdui colecțiile etnografice și asiatice ale Germaniei, aruncă o mare umbră asupra Insulei Muzeelor ​​orașului, însă instituția însăși este amenințată de a fi umbrită de lumea din jur, care s-a transformat mult de la primul proiect de 680 milioane EUR a început terenul în urmă cu peste 10 ani.

Cu toate acestea, directorul său, veteranul istoric de artă Harmut Dorgerloh, este dornic să demonstreze că muzeul întârziat de mult nu este atât de departe de spiritul vremurilor. (Din păcate, pentru a face acest lucru, va trebui să aștepte: din cauza coronavirusului, deschiderea va fi acum doar digitală marți, 16 decembrie.)

“Suntem gata”, a spus Dorgerloh grupului mic de jurnaliști care au fost invitați să vadă palatul finalizat săptămâna aceasta. În jurul grupului, zeci de muncitori puneau ultimele atingeri pe iluminatul cinematografic din foaier și adăugau șuruburi la mânerele ușilor.

Dar dacă instituția este politic gata pentru public este o cu totul altă problemă și rămâne de văzut.

Hartmut Dorgerloh la Forumul Humboldt din Berlin. Foto: Fabian Sommer / dpa.

O eroare de bază

Clădirea, proiectată de arhitectul premiat Franco Stella, este ca un miraj. De departe, are același caracter ca și vechiul palat regal pe care este modelat, care a fost finalizat după secole de muncă în 1918. Există cupola de aur pe acoperiș, nenumărate ferestre suspendate și sculpturi baroce care veghează asupra celor care pășesc prin falnica intrare arcuită.

Dar când te apropii de clădire, cortina este trasă înapoi. Fațada sa îngrijită nu poartă semnele șrapnelului de război, așa cum a făcut vechiul palat. Marți, fațada sa era încă perfecționată cu un strat subțire de tencuială sculptată. În interior, exteriorul învechit dă loc unui aspect curat alb și modern. Semnalizarea care indică arta diferitelor regiuni ale lumii este într-un tipar clar-sanserif.

Sala de sculptură cu sculpturi antice din Forumul Humboldt. Foto: Fabian Sommer / alianța de imagine dpa prin Getty Images.

Dorgeloh a bătut prin clădire, explicând în detaliu colorat toate obiectele care vor fi instalate pe tot parcursul anului 2021: un stâlp totem Haida din Columbia Britanică aici, o tapiserie istorică oceanică acolo, comori din China imperială sub un vast tavan din șipci de lemn proiectat de arhitectul Wang Shu . Și într-adevăr, camerele sunt rafinate. Dorgerloh spune că acest lucru este neobișnuit pentru muzeele de istorie etnografică sau naturală, care sunt adesea caracterizate de pereți întunecați și reflectoare pline de dispoziție.

Majoritatea obiectelor se află încă în fosta lor casă din afara orașului, în Dahlem. Câteva piese care sunt la locul lor sunt acoperite în ambalaje de protecție până la deschiderea instituției, ori de câte ori se întâmplă acest lucru. Obiectele care vorbesc despre istoria clădirii sunt piperate peste tot, inclusiv sculpturi ale foștilor prinți electori din zilele Prusiei și obiecte sacrificate din fostul Palast der Republik din Berlin; ruinele ambelor se află sub site-ul Forumului Humboldt și au fost restaurate ca parte a unei expoziții permanente despre istoria site-ului.

În mod deosebit, există o urnă de plexiglas de la primele alegeri post-reunificare din Germania, despre care Dorgeloh a spus că are o pondere specială pentru el ca fost est-german.

Expoziția din subsolul Forumului Humboldt prezintă zidurile de fundație ale Palatului Vechi.  Foto: Fabian Sommer / alianță de imagine prin Getty Images.

Expoziția din subsolul Forumului Humboldt, care prezintă zidurile de fundație ale Palatului Vechi. Foto: Fabian Sommer / alianță de imagine prin Getty Images.

Deschiderea către o lume radical nouă

Au trecut mai bine de 20 de ani de când guvernul german a decis pentru prima dată să reconstruiască palatul prusac decadent pe terenul clădirii parlamentare a Germaniei de Est, care a fost demolată după reunificare.

Dar când Forumul Humboldt a primit o ștampilă de aprobare, problemele legate de colonialism, politica rasială, identitatea de gen și restituirea nu au făcut parte din discursul general. Cu cât durează mai mult deschiderea muzeului, cu atât oponenții săi sunt mai organizați și publicul crește.

În august, după ce un incendiu accidental și alte probleme logistice au amânat din nou deschiderea, Coaliția Muncitorilor Culturali împotriva Forumului Humboldt a cerut să fie distrus orașul. Au făcut o replică a cupolei din papier mâché și au aruncat-o în șanțul din apropiere.

Foaierul Forumului Humboldt cu așa-numitele "cosmograf", o placă informativă cu ecrane.  Foto: Fabian Sommer / alianță de imagine prin Getty Images.

Foaierul Forumului Humboldt. Foto: Fabian Sommer / alianță de imagine prin Getty Images.

Din ce în ce mai mult, Germaniei și altor foste puteri imperiale li se cere să ispășească daunele pe care le-au produs asupra coloniilor lor: tocmai în această săptămână, îngrijorările cu privire la proprietatea Berlinului asupra a 255 de bronzuri din Benin care au fost jefuite din palatul Regal Benin (actualul Nigeria) în 1897 a ieșit la suprafață când ambasadorul Nigeriei în Germania, Yusuf Tuggar, și-a publicat cererea oficială de restituire pe Twitter. Muzeele de Stat din Berlin au chiar mai multe dintre aceste obiecte contestate din raidul britanic de la sfârșitul secolului al XIX-lea decât are British Museum.

Ambasada Nigeriei susține că „așteaptă un răspuns” din partea guvernului german la scrisoarea sa din 2019 despre bronzuri, potrivit ambasadorului.

Tweetul a făcut furori. Un purtător de cuvânt al Fundației Culturale Prusiene, care supraveghează Forumul Humboldt, a spus că, în timp ce Germania a primit o scrisoare de la ambasadorul nigerian anul trecut, „nu a fost primită nicio cerere oficială de returnare din partea Republicii Federale Nigeria”. Cu toate acestea, Tuggar a declarat că scrisoarea este „formală” și a adăugat în tweet-ul său că cererea de restituire vine de la întregul guvern din Nigeria și cetățenii săi.

Purtătorul de cuvânt a declarat că fundația este dispusă să continue discuțiile.

„Dacă sunt recuperate, atunci trebuie returnate”, a declarat ministrul culturii din Berlin, Klaus Lederer, unui german ziar joia. „Nu mă îndoiesc de asta. Faptul că bronzurile stau în Europa este rezultatul unui mare raid colonial ”.

Între timp, există un alt muzeu în lucru care va exercita o presiune crescută asupra Germaniei pentru a răspunde mai adecvat în ochii Nigeriei și a multor persoane din întreaga lume. În noiembrie, arhitectul britanic-ghanez David Adjaye și-a prezentat proiectele un nou muzeu, Muzeul Edo de Artă din Africa de Vest. Este planificat pentru 2025 în Benin City, Nigeria, lângă locul fostului palat care a fost jefuit de bronzurile contestate.

Și la Berlin, Forumul Humboldt, cu toată decadența sa, rămâne cel mai vizibil simptom al unei răni infestate: moștenirea colonială a Germaniei.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *