Dezbateri

Film – Suplimentul de cultură


La fix 30 de ani după Fishing with John, miniseria în care pescuia alături de prieteni celebri (Jim Jarmusch, Matt Dillon, Tom Waits, Willem Dafoe și Dennis Hopper) doar pentru plăcerea întâlnirii și a conversațiilor, John Lurie revine în televiziune cu miniseria HBO Painting with John/ Pictură cu John.

Multe s-au întâmplat între timp pentru muzician, printre altele a descoperit pictura și a avut mari probleme de sănătate, depășind și un cancer. Cu un cioc de sexagenar modern (aproape septuagenar de fapt) care-i mai atenuează privirea demonică, Lurie pictează în re­ședința lui înecată de verdeață, aer și liniște frumoase acuarele în timp ce povestește din viața lui.

Regia și scenariul (cum ar veni) îi aparțin lui și fiecare episod (care ține 20 de minute) începe cu o încercare ratată de filma cu drona, terminată cu pră­bușirea constantă a acesteia, însoțită într-un rând de constatarea: „Any idiot can fly a drone“. Spre deosebire de Fishing with John, unde comentariul unui sobru announcer era un contrapunct comic la ce se întâmpla pe ecran, iar Lurie era susținut de invitatul său, acum el duce totul singur, iar poveștile de viață sunt echilibrate de filmări în detaliu cu el pictând sau făcând glu­mițe fără miză, ca atunci când umblă prin curte cu o creangă la gură și se dă elefant.

Suprarealismul din acuarele rimează cu substanța povestirilor (e și normal), iar lipsa unei nara­țiuni, combinată cu relaxarea de a urmări pe cineva celebru pictând și spunând lucruri mai mult sau mai puțin interesante sunt o replică la ce înseamnă produs de televiziune, instituție pe care Lurie o sabotează din interior. Cu toată aparenta lui lipsă de seriozitate, Painting with John dă infimă consistență unui mediu atât de formatat și de plicticos cum e televiziunea – sau, pardon, internetul.

Producția Netflix Pieces of a Woman/ Frânturi de femeie, primul film în engleză al cineastului maghiar Kornél Mundruczó, a avut premiera mondială anul trecut în Competiție la Veneția, unde protagonista Vanessa Kirby a primit Cupa Volpi pentru interpretare feminină. Scris de Kata Wé­ber, cu care Mundruczó a colaborat și la precedentele sale filme și avându-l pe Martin Scorsese printre producători, Pieces of a Woman urmărește primul an al unei fe­mei după ce își pierde copilul la naștere.

Interpretările solide – Vanessa Kirby e susținută de Shia LaBeouf în rolul partenerului și de Ellen Burstyn în cel al mamei pasiv-agresive – nu sunt consolidate de scenariul care, după un impresionant prim capitol (nașterea), manifestă mai mult interes pentru relațiile tot mai dificile dintre personaje decât pentru motivația psihologică și viața lor interioară, mai ales a eroinei.

Ar fi ieșit trei filme din aceas­tă poveste. Când momentelor de dinaintea nașterii, unde există permanent presentimentul că ceva se va întâmpla, le urmează nașterea propriu-zisă, cu încărcătura emoțională a unui horror (Vanessa Kirby își adjudecă în 15 minute nominalizarea la Oscar), ai sentimentul că printr-o alegere inedită, dar justificată, întreg filmul va fi un thriller despre o naș­tere dificilă. (Asta dacă n-ai citit nimic înainte).

Ce constituie mare parte a filmului se desfășoară în alt registru și se ocupă de încercările eroinei de a aduna bucățile vieții distruse de tragedie. Relația cu iubitul se deteriorează (Shia LaBeouf pare să fi fost luat doar pentru furia lui), dar povestea preferă să urmărească totul din exterior, construind în jurul eroinei o lume în care se simte tot mai străină.

E clar că filmul vrea să demonstreze ceea ce și enunță (personajul lui LaBeouf, care e con­structor, ridică un pod a cărui ima­gine în lucru deschide fiecare capitol): o relație e ca un pod și se poate distruge nu din pricina unui eveniment major, ci a rezo­nanței. Adică nu tragedia pierderii copilului ar surpa relația dintre eroi, ci miile de trepidații din viața lor cotidiană. Nu știu dacă psihologic e valabil, dar asta pare să fie miza.

Filmul pleacă de la poveste intimă pentru cuplul Mundruczó-Wéber. Așa cum a povestit presei, după ce a pierdut o sarcină scenarista a simțit pe propria piele sentimentul izolării, deși relația ei cu Mundruczó nu s-a terminat odată cu acest eveniment. Probabil că lipsa de structură și de profunzime psihologică a filmului stă în dificultatea de a trage o linie între ce e personal și ce e ficționalizat.

 

Painting with John/ Pictură cu John – de John Lurie, cu John Lurie

Pieces of a Woman/ Frânturi de femeie – de Kornél Mundruczó, cu Vanessa Kirby, Shia LaBeouf, Ellen Burstyn, Molly Parker

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *