Stiri

Filarmonica ”Enescu”: Înregistrare a unui concert-eveniment dirijat de celebrul Erich Bergel – online, vineri, de la ora 19,00


Filarmonica “George Enescu” va transmite, vineri, de la ora 19,00, online, înregistrarea unui concert-eveniment cu valoare istorică, din 9 octombrie 1997, dirijat de marele dirijor de origine română Erich Bergel (1930-1998).

Programul ales pentru această transmisie este alcătuit din Fantezia pe o temă de Thomas Tallis de Ralph Vaughan Williams şi din Simfonia în re minor de César Franck, informează Filarmonica bucureşteană, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Într-o serie de concerte de la începutul stagiunii 1997-1998, Erich Bergel a apărut pentru ultima dată pe scena Ateneului Român, cu numai câteva luni înainte de moartea sa, spectacole care au rămas în memoria publicului drept unul din momentele de referinţă ale vieţii muzicale de elită.

Înregistrarea va putea fi ascultată pe canalele online ale Filarmonicii “George Enescu” şi va fi transmisă pe pagina de Facebook a Radio România Muzical, partener media al evenimentului.

Dirijor de notorietate internaţională, Erich Bergel s-a născut în familia unui învăţător din Râşnov, la 1 iunie 1930. Încă din timpul studiilor primare s-a familiarizat cu mai multe instrumente, dintre toate preferând orga.

Între 1950 – 1955, a urmat cursuri de dirijat, compoziţie şi orgă la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, devenind discipolul preferat al profesorului şi dirijorului Antonin Ciolan.

Primul post de dirijor îl ocupă la Filarmonica din Oradea, apoi la Filarmonica din Cluj-Napoca.

În 1959, a fost arestat şi închis la Jilava, Periprava şi Codlea pentru că dirijase lucrări religioase, “mistice”. Eliberat prin amnistierea din 1962, i se permite să se angajeze doar ca trompetist în orchestra filarmonicii clujene. Situaţia se schimbă în 1966, când e singurul dirijor disponibil pentru a-l înlocui pe Fritz Mahler în concertul din 28 aprilie.

În 1968 a primit o bursă de studii la Berlin, pentru o perioadă de şase luni, din partea legendarului Herbert von Karajan. Acesta a apreciat completarea de către Erich Bergel a ultimei Fugi de Bach, rămasă neterminată de marele muzician, drept o lucrare “de importanţă epocală”.

Reîntors în ţară, Bergel a dirijat cu succes la Cluj-Napoca, în marile centre muzicale româneşti.

După ce a debutat la Filarmonica din Berlin în mai 1970, doi ani mai târziu se stabileşte definitiv în acest oraş, anvergura sa internaţională luând o amploare extraordinară. Din 1972 este profesor de dirijat la Academia de Arte din Berlinul de Vest şi între 1989 – 1994 îl regăsim ca dirijor principal al Filarmonicii din Budapesta.

Din lungul şir de ansambluri conduse de Erich Bergel, peste 180 la număr, cele mai prestigioase au fost: Royal Philharmonic Orchestra London, Birmingham Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Helsinki, Orchestra Simfonică din Stockholm, Wiener Symphoniker, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks München, NDR Elbphilharmonie Orchester, Berliner Philharmoniker, Orchestra dell’ Academia Santa Cecilia, Orchestre de Paris, Orchestre de Lyon, Orchestre Nationale de Lille, Orquesta Ciutat de Barcelona, Orquesta Sinfónica de RTVE, Orchestra Simfonică din Istanbul, Israel Philharmonic Orchestra, New Zeeland Symphony Orchestra, Toronto Symphony Orchestra şi Orchestra Simfonică din Tokyo.

Erich Bergel s-a stins din viaţă la Ruhpolding, în Germania, pe 3 mai 1998. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Mihai Simionescu, editor online: Simona Aruştei)

 

Sursa foto: Filarmonica “George Enescu” / facebook.com

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *