Expozitii

Extinderea abilității lui Dia Chelsea poate începe o nouă tendință în lumea renovărilor muzeale: subtilitate


Pentru marile muzee și galerii, o renovare este o declarație. Anunțurile arată de obicei la fel: X starchitect va conduce reproiectarea lui Y care a costat Z milioane de dolari. Z este întotdeauna un număr mare.

Dar Fundația Dia Art a optat pentru modificarea formulei tradiționale – în loc să devină mare, a ales să devină subtilă. Organizația axată pe minimalism își deschide vineri casa renovată de 20.000 de metri pătrați din West Chelsea, New York, după o renovare de doi ani.

În 2018, când Dia a anunțat mai întâi o campanie de strângere de fonduri să-și actualizeze campusurile, inclusiv un reproiectarea celor trei clădiri industriale adiacente din Chelsea, a spus că obiectivul era de a ridica 90 de milioane de dolari. Este un număr mare, cu siguranță. Dar doar 20 de milioane de dolari – o cifră neobișnuit de mică pentru un proiect atât de proeminent – au fost alocați renovării în Chelsea. Restul a fost repus în dotarea organizației pentru o utilizare viitoare. (Banii din fond vor fi folosiți și pentru construirea noului spațiu expozițional Dia de 2.500 de metri pătrați în Soho începând cu anul viitor.)

Reținerea și previziunea de a scoate banii pentru păstrare părea și mai astăzi astăzi, doi ani și o criză financiară indusă de pandemie mai târziu. De asemenea, exprimă etosul reproiectării, care este despre păstrarea a ceea ce aveți.

Dia Chelsea, New York.  Foto: Elizabeth Felicella.  Amabilitatea Dia Art Foundation, New York.

Dia Chelsea, New York. Foto: Elizabeth Felicella. Amabilitatea Fundației Dia Art,
New York.

Conduse de biroul de cercetare a arhitecturii, proprietățile industriale ale lui Dia, care erau în formă brută înainte de construcție, nu erau văruite în căutarea esteticii mari și cutii pe care am ajuns să o asociem cu renovări fulgerătoare. În schimb, clădirile au fost lăsate mai mult sau mai puțin intacte. Grinzile largi de lemn se întind pe tavan, împărțite în ferestre care umplu locul cu lumină naturală. Pereții sunt din cărămidă; podelele, beton.

„Modestia a fost foarte intenționată”, spune directorul Dia Jessica Morgan, care, după ce a preluat postul de director în 2015, a renunțat la planul de renovare mai strălucitor al predecesorului său. „Aceste clădiri sunt remarcabile, în special pentru arătarea artei – cu atât mai mult, aș spune, decât unele spații care sunt proiectate în mod deliberat în acest fel, care deseori ajung să concureze cu arta pe care o arată”.

Scopul, adaugă Morgan, a fost acela de a găsi o „modalitate practică, realizabilă și care să ne permită să investim mai mulți bani în instituție”.

Lucy Raven, <i> Casters X-2 + X-3 </i> (2021), vedere la instalare, Dia Chelsea, New York City.  © Lucy Raven.  Foto: Bill Jacobson Studio, New York.  Amabilitatea Dia Art Foundation, New York.” width=”1024″ height=”730″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-19_-162-Pano-Edit-1024×730.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-19_-162-Pano-Edit-300×214.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-19_-162-Pano-Edit-50×36.jpg 50w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-19_-162-Pano-Edit.jpg 1500w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Lucy Raven, Role X-2 + X-3 (2021), vedere de instalare, Dia Chelsea, New York City. © Lucy Raven. Foto: Bill Jacobson Studio, New York. Amabilitatea Dia Art
Foundation, New York.

O suită de lucrări proaspăt comandate de artistul american Lucy Raven, care poate fi văzută până în ianuarie anul viitor, inaugurează noile galerii. Dia’s prima cameră este iluminată de două spoturi montate pe perete, pe care artistul le numește Role. Atașat armăturilor în mișcare – o tehnologie care a fost inventată pentru război înainte de a fi însușită de regizorii cu buget mare – fiecare proiectează un fascicul de lumină care circulă în jurul spațiului ca și când ar căuta simultan un condamnat evadat și ar promova o premieră de la Hollywood.

Între timp, așezat în cea de-a doua galerie este un ecran de film masiv, care îi amintește pe cei găsiți în cinematografele auto. Acesta joacă noul film alb-negru al lui Raven Ready Mix, care descrie procesul prin care mineralele devin concrete. A fost împușcat cu o lentilă anamorfică – o altă invenție militară adoptată de filme.

Lucrările de artă ocupă toate cele 20.000 de metri pătrați de spațiu expozițional la nivel de stradă, ceea ce poate fi o surpriză atunci când vedeți cât de minime sunt în instalarea lor. Dar acordarea unor opere de artă precum Raven’s spațiul pentru a respira este ceva ce Dia, care este cel mai bine cunoscut pentru spațiul său transformat în fabrica Nabisco din Beacon, în nordul statului New York, a acordat prioritate de mult timp.

Lucy Raven, <i> Ready Mix </i> (2021), vedere la instalare, Dia Chelsea, New York City.  © Lucy Raven.  Foto: Bill Jacobson Studio, New York.  Amabilitatea Dia Art Foundation, New York.” width=”1024″ height=”850″ srcset=”https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-3_-39-Pano-Edit-D-1024×850.jpg 1024w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-3_-39-Pano-Edit-D-300×249.jpg 300w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-3_-39-Pano-Edit-D-50×42.jpg 50w, https://news.artnet.com/app/news-upload/2021/04/Raven_Shot-3_-39-Pano-Edit-D.jpg 1500w” sizes=”(max-width: 1024px) 100vw, 1024px”/></p>
<p class=Lucy Raven, Ready Mix (2021), vedere de instalare, Dia Chelsea, New York City. © Lucy Raven. Foto: Bill Jacobson Studio, New York. Amabilitatea Fundației Dia Art,
New York.

La începutul procesului de renovare, Morgan a apelat la prieteni precum Zoe Leonard și Roni Horn, amândoi care au arătat cu fundația anterior, pentru perspectiva unui artist despre ce să facă cu spațiul. Ambii au preferat o abordare minimă care să îmbrățișeze atmosfera industrială; orice altceva ar fi ca a pune ruj pe un porc – și în acest caz, porcul nu a fost un loc rău pentru a arăta arta în primul rând.

„M-au încurajat cu adevărat să cercetez ceea ce ar fi posibil rămânând aici și folosind ceea ce aveam, mai degrabă decât să ne gândim să construim din nou”, explică directorul. „În cele din urmă, acestea sunt galerii și vrem să ne asigurăm că artiștii sunt inspirați de aceste spații.”

„Nu este vorba despre ceea ce cred că este neapărat un spațiu bun”, continuă ea, „este vorba despre ceea ce artiștii cred că este un spațiu bun.”

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a primi știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.



Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *