Muzee

EXPOZIȚIA VIRTUALĂ FOTO-DOCUMENTARĂ „DENIGRAREA RELIGIEI VS. REZISTENȚA PRIN CREDINȚĂ”


(dedicată comemorării victimelor regimului totalitar sovietic)

6 -31 iulie 2021

            Între materialele acumulate de muzeografii perioadei sovietice, din cadrul Muzeului de Studiere a Ținutului din Chișinău, în prezent – Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în anii ’60 ai secolului XX, se numără un impunător material documentar și fotografic, care a fost utilizat în amenajarea unor expoziții pe diverse tematici, cu scopul de a reflecta realizările regimului sovietic. Printre piese remarcăm o multitudine de materiale fotografice și documentare dedicate tematicii antireligioase și ateiste.

            Acest patrimoniu foto-documentar, prin conținutul său, reflectă perioada de persecutare a credinței în Dumnezeu, a slujitorilor bisericești (preoți, cântăreți, monahi, monahii etc.), a credincioșilor, precum și acțiunile întreprinse de regimul sovietic în procesul de închidere a bisericilor și altor lăcașe de cult.

            Prin această expoziție, ne propunem să reanimăm materialul ilustrativ respectiv, completându-l cu date documentare, ce aduc explicații și reflectă anumite aspecte ale istoriei, mai puțin cunoscute societății, cu privire la acțiunile întreprinse de către regimul totalitar sovietic de „denigrare a religiei”, precum și reacția, care inevitabil a avut-o societatea. Ea s-a manifestat printr-o rezistență, mai mult sau mai puțin deschisă, din partea unor elemente sociale care, prin politicile promovate de regim, urmau să fie eliminate sau marginalizate.

            Astfel, pentru a înțelege unele trăiri prin care au trecut slujitorii cultelor religioase și credincioșii, propunem atenției publicului interesat un set de documente, fotografii, informații referitoare la tematica sus-amintită, selectate din colecțiile MNEIN și ale Direcției Generale Arhiva Națională, Agenția Națională a Arhivelor din Republica Moldova. Alături de texte și fotografii, vor fi proiectate câteva filme documentare, reprezentând interviuri cu supraviețuitorii deportărilor. Filmele au fost realizate de Ghenadie Popescu, pictor-restaurator la MNEIN, fondatorul și managerul site-ului www.deportari.md

            Acestea vor fi expuse, în perioada 6-31 iulie 2021, pe site-ul muzeului (www.muzeu.md) și pe pagina sa de Facebook (www.facebook.com/muzeu.md), precum și a Agenției Naționale a Arhivelor.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *