Stiri

Expoziţia ”Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împuşcate” – de joi, la MNAR


Expoziţia “Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împuşcate” poate fi vizitată, începând de joi, la Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR).

Potrivit unui comunicat al MNAR transmis, joi, AGERPRES, expoziţia prezintă publicului destinul unor lucrări restaurate, puternic avariate în timpul evenimentelor din 1989 şi cel al Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, complet distrus tot atunci.

Găzduită de Galeria de Artă Românească Modernă, expoziţia pune accentul pe procesul laborios de restaurare a unui număr important de picturi din patrimoniul MNAR care au avut degradări rar întâlnite în colecţiile muzeale.

Din totalul de 47 de lucrări restaurate, publicul va putea vedea cu această ocazie 20 de picturi, trei dintre acestea fiind expuse pentru prima dată în ultimii 30 de ani: “Plopi la marginea satului” de Ioan Andreescu (1851 – 1882), “Vânat” şi “Natură moartă” de Sava Henţia (1848 – 1904).

“Avem o datorie morală pentru salvarea şi îngrijirea patrimoniului cultural naţional. Suntem datori faţă de generaţiile trecute să facem dreptate prin restaurarea lucrărilor, să redăm adevărata faţă a operelor de artă ce formează identitatea noastră ca naţiune. Prin demersurile Laboratorului de restaurare pictură de şevalet, muzeul reuşeşte să informeze, să dialogheze deschis cu publicul şi să poziţioneze în istoria recentă episoade culturale ce vor deveni reper pentru generaţiile următoare”, a afirmat managerul interimar al MNAR, Cristina Verona Tobi, citată în comunicat.

Ea spune că, prin intermediul expoziţiei de faţă, MNAR urmăreşte să dezvăluie publicului “etapele şi munca dificilă pe care restauratorii o parcurg, mii de ore petrecute în faţa unei lucrări şi dedicate înţelegerii şi restaurării acesteia”.

“Restaurarea este o profesie insuficient cunoscută şi înţeleasă, dar deosebit de importantă pentru rolul său de a readuce la lumină un patrimoniu moştenit şi de a-l încredinţa pentru sute de ani viitoarelor generaţii. Din recunoştinţă pentru munca depusă de specialişti, dar şi pentru a le deschide noi perspective adolescenţilor care trebuie să îşi aleagă viitorul profesional, MNAR va lansa în perioada următoare o campanie de popularizare a profesiilor din lumea artistică”, a mai arătat Cristina Verona Tobi.

Expoziţia poate fi vizitată până în martie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul 11,00 – 17,00, cu respectarea măsurilor muzeului pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Treizeci de picturi au fost pierdute în timpul evenimentelor din 1989, dintre care 17 lucrări din cadrul Galeriei de Artă Europeană şi 13 lucrări din Galeria de Artă Românească, precizează MNAR. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Florin Marin)

 

Sursa foto: Laborator II. 1989 – Restaurarea picturilor împuşcate / Facebook.com

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *