International

explicația unui succes planetar – Suplimentul de cultură


Se împlinesc 10 ani, pe 17 aprilie, de la debutul pe HBO al serialului Urzeala tronurilor care avea să schimbe radical peisajul produc­țiilor TV. Inspirat de o serie populară de romane heroic fantasy de George R.R. Martin, Un cântec de foc și gheață, Urzeala tronurilor a fost destinat să se transforme într-un adevărat fenomen planetar, un succes care avea să surprindă pe toată lumea, nu în ultimul rând pe scriitorul care a creat acest univers.

Care sunt explicațiile unui asemenea triumf? Printre cele mai des evocate, trei motive par să stea la baza succesului Urzelii tronurilor, scrie France Culture.

În primul rând, sunt evocate nuditatea excesivă și scenele de sex care au creat controverse și au adus acuze de sexism creatorilor seriei (dar și foarte multă publicitate) și, în egală măsură, scenele explicite de violență. Deși acestea se sunt prezente în mai mică măsură în Urzeala tronurilor decât în alte seriale, ele constituie, fără doar și poate, două ingrediente care marchează toate sezoanele serialului.

Un al motiv al succesului, subliniat de mulți specialiști, este talentul de povestitor al lui Geor­ge R.R. Martin și felul în care povestea lui a fost transpusă vizual de cei doi showrunneri ai serialului, Dan Weiss și David Benioff.

În fine, un al treilea motiv este faptul că Urzeala tronurilor a fost lansat într-un moment foarte bun, cel al exploziei rețelelor sociale, care au influențat și modificat felul în care sunt consumate pro­ducțiile TV.

Rețeta succesului acestui serial pare însă greu de replicat astăzi, deși atât HBO cât și Amazon investesc sume gigantice în pro­ducții heroic fantasy similare, House of the Dragon (un prequel la Urzeala tronurilor), respectiv Stăpânul inelelor.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *