International

„Economia“ COVID face ravagii printre muzicieni – Suplimentul de cultură


De la Londra la New York, muzicienii suportă consecințele dure ale crizei economice provocată de pandemia originară din China. Rămași fără resurse, mulți dintre ei se gândesc să se reorienteze profesional.

În New York, Metropolitan Ope­ra pregătea redeschiderea cu opera Fire Shut Up in My Bones de Terence Blanchard, dar amploarea pandemiei a dus la anularea întregului sezon 2020-2021. Lipsa oricărui plan alternativ anunță o perioadă foarte dificilă financiar pentru membrii Metropolitan Ope­ra Orchestra, deja privați de orice salariu din luna aprilie.

Nici în Marea Britanie, lucrurile nu stau mult mai bine, în ciuda unei sume de 1,5 miliarde de lire prin care guvernul lui Boris John­son încearcă să salveze sectorul cultural britanic. Muzicienii britanici se tem și ei pentru viitorul lor. Un studiu recent realizat de un mare sindicat al artiștilor, The Musician Union, arată că 34% dintre respondenți iau în calcul abandonarea carierei muzicale, în vreme ce 37% ezită deocamdată să se reorienteze profesional. Circa 87% dintre muzicieni beneficiază de o formă parțială de șomaj și de un regim de susținere a liber-profe­sioniștilor, dar se vor confrunta cu mari dificultăți financiare în octombrie, când acest ajutor oferit de stat va lua sfârșit.

„Muzicienii au ajuns să lucreze în supermagazine, fac livrări. Fac orice meserie, mai puțin muzică. Asta e problema“, spune Horace Trubridge, secretarul general al The Musician Union. El susține că de ajutorul guvernamental au beneficiat instituțiile culturale în sine și că o parte foarte mică din acești bani a ajuns la artiștii indepen­denți, „mâna de lucru“. „Ai nevoie de creatori pentru a face artă. Dar pentru această creativitate ai nevoie de muzicieni foarte calificați și talentați. Exact aceste persoane au fost scoase din ecuație“, spune Horace Trubridge.

Amintind că în Europa continentală marile instituții culturale au început să își reia foarte prudent activitatea, France Musique subliniază faptul că modelul cultural muzical anglo-saxon, a cărui principală sursă de finanțare este mecenatul, se află într-o situație extrem de precară.


Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *