International

Dürrenmatt, sub lupa serviciului secret – Suplimentul de cultură


Scriitorul Friedrich Dürrenmatt a fost supravegheat de serviciile secrete elvețiene vreme de 50 de ani și abia acum dosarul lui a fost făcut public de către publicația duminicală „SonntagsZeitung“.

Dürrenmatt a intrat în atenția au­torităților din cauza angajamentelor lui politice, scrie „Le Figaro“. „Orice măgar poate să crea­dă că are autoritatea oficială să îmi spioneze convorbirile“, spunea celebrul dramaturg într-un interviu din 1966, în cursul căruia atrăgea atenția asupra guvernului elvețian care, în opinia lui, risca să „se transforme într-un stat polițienesc cu o fațadă democratică“.

Scriitor, dramaturg, pictor, Friedrich Dürrenmatt s-a născut în 1921 în cantonul Berna din Elveția. În 1955 a cunoscut un considerabil succes cu piesa de teatru Vizita bătrânei doamne (adaptată pentru marele ecran în 1964 într-un film cu Ingrid Berg­man și Anthony Quinn în rolurile principale), în care denunță societatea modern, iar în 1961 a publicat, probabil, cea mai importantă carte a sa, piesa în două acte Fizicienii, care avea să îi asigure un renume mondial.

În același timp însă, din 1941 serviciul secret începe să îl urmărească, după ce Dürrenmatt a intrat în Eidgenössische Sammlung, un grup ce se revendica drept succesor al partidului de extremă dreaptă Frontul Național Elvețian. Scriitorul avea să se distanțeze de grup, pe care îl califică drept „o nebuloasă a lui Hitler“. Câțiva ani mai târziu, prietenia cu marxistul Konrad Farner îl aduce din nou în atenția serviciului secret. Apoi, în 1966, el dă un interviu în care califică Elveția drept „fricoasa Europei“ și îndeamnă populația la vigilență față de un stat care se îndepărtează de democrație în fața unei „isterii în masă“.

În dosarul făcut scriitorului, autoritățile au adunat transcrierea conversațiilor sale (telefonul i-a fost ascultat în mai multe rânduri), informații despre rela­țiile sale, despre angajamentele politice, dar și despre starea lui de sănătate (suferea de diabet și de probleme cardiace).

Un scandal izbucnit în 1989 în Elveția avea să arate că Friedrich Dürrenmatt nu reprezenta un caz izolat: între 700.000 și 900.000 de persoane au fost supravegheate vreme de ani de zile de către autoritățile federale. Scan­dalul care a izbucnit în urma acestei dezvăluiri l-a făcut pe dramaturg să declare public că „Elveția este o închisoare care nu mai are nevoie de ziduri, fiindcă prizonierii sunt propriii lor gardieni“.

Dürrenmatt a încetat din via­ță în decembrie 1990 fără a mai avea ocazia să își consulte dosarul întocmit de serviciul secret, făcut public abia acum.

De asemenea, Friedrich Dürrenmatt nu reprezintă un caz aparte printre mulți scriitori din țări democratice care au fost su­pravegheați și ei de către autori­tăți. De exemplu, în volumul Writers Under Surveillance: The FBI Files publicat la MIT Press și bazat pe documente din arhivele oficiale, se arată cum un mare număr de autori americani au stat în atenția autorităților federale. Printre aceștia se numără Hannah Arendt, James Baldwin (care era un oponent public al serviciilor secrete), Ray Bradbury, Truman Capote, Tom Clancy, Allen Ginsberg, Ernest Hemingway, Aldous Huxley, Ken Kesey, Norman Mailer, Ayn Rand, Susan Sontag, Terry Southern, Hunter S. Thompson sau Gore Vidal.

Dintre aceștia, de exemplu, Ray Bradbury n-a știut niciodată că a fost supravegheat de FBI. El a devenit o țintă după ce un informator a avertizat FBI că literatura SF este un complot pus la cale de către sovietici pentru a încuraja defetismul în Statele Unite.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *