International

Dune, filmul: politic și feminist?


Pe măsură ce se apropie data premierei noii adaptări a celebrului roman SF al lui Frank Herbert, zvonurile și informațiile despre acest film realizat de canadianul Denis Villeneuve încep să se rostogolească pe internet, însoțite de noi imagini din film. În așteptarea primului trailer, anunțat pentru ziua de 9 septembrie, revista de cinema „Empire Magazine“ anun­ță un amplu material despre noul Dune în noul ei număr, dotat cu trei coperți, la alegere.

Din ce se poate afla în avans, din declarațiile regizorului și actorilor pentru „Empire“, se pot trage primele concluzii despre Dune. În primul rând, așa cum reiese dintr-un interviu cu actorul Oscar Isaac, interpretul, în film, al ducelui Leto Atreides, filmul pare că va avea o puternică „tonalitate“ anticapitalistă și anticolonialistă, în ton cu agendele politice ale multor militanți actuali.

„Este vorba despre destinul unui popor și despre diferitele moduri în care unele culturi le domină pe alte“, spune Isaac. „Cum răspund oamenii atunci când o picătură de apă revarsă paharul? Când sunt exploatați? Când se trece de limi­tă? Toate acestea sunt fenomene ce pot fi observate în lumea de azi.“ Un alt mesaj pe care regizorul Denis Villeneuve a insistat în declarațiile pentru „Empire“ este felul în care filmul său tratează personajele feminine, mai ales pe Jessica Atreides, interpretată de suedeza Rebecca Ferguson.

„Nu am dorit ca Jessica să fie doar o figurantă foarte costisitoare“, spu­ne Villeneuve. „Ce îmi place foarte mult în carte este faptul că există un puternic echilibru între puterea masculină și cea feminină.“ Lady Jessica are în ro­man un rol foarte important, dar care a pus probleme la precedenta adap­tare a cărții, cea realizată de David Lynch în 1984. Atunci, ac­trița Glenn Clone a refuzat rolul fiindcă, spunea ea, „nu vreau să fiu fata care fuge și cade pe jos în spatele băr­baților“.

Dar Dune-ul lui Denis Villeneuve va fi un film mult mai egalitarist. Deja cu câteva luni în urmă, regizorul a provocat controverse când a schimbat un personaj important, bărbat în carte, planetologul Liet Kynes (jucat de Max von Sydow în filmul lui David Lynch), cu un personaj feminin în film, jucat de actrița de culoare Sharon Duncan-Brewster. „Denis mi-a spus că, în opinia lui, nu sunt suficiente personaje feminine, iar el a fost totdeauna foarte feminist, pro-women, și voia să scrie rolul acesta pentru o femeie. De ce Kynes n-ar putea fi o femeie?“, declara Sharon Duncan-Brewster revistei „Vanity Fair“. De asemenea, noii realizatori au anunțat și lucrul la o serie TV numită Dune: The Sisterhood, un serial derivat care să aibă ca personaje membrele sectei Bene Gesserit, una dintre piesele importante ale jocurilor de putere din universul Dune.

Evident, Denis Villeneuve a vorbit și despre una dintre precedentele adaptări ale cărții, filmul lui David Lynch (nu și despre cealaltă adaptare, miniseria TV din 2001). „Sunt un mare fan al lui Lynch. Dar îmi aduc aminte că am fost doar pe jumătate satisfăcut de Dune. De aceea mi-am spus totdeauna că după această carte se poate face alt film, cu o altă sensibilitate“, spune Villeneuve.

Lynch, pe de altă parte, care consideră Dune drept singurul eșec veritabil din cariera sa, lasă de înțeles că adaptarea romanului lui Herbert este un subiect închis pentru el și că, probabil, nici nu va vedea filmul lui Villeneuve.

Alt actant în marea saga Dune, regizorul Alesandro Jodorowsky, autorul unui legendar proiect eșuat de adaptare, va vedea filmul lui Villeneuve, deși este convins că va fi un eșec, dar numai fiindcă romanul lui Frank Herbert este imposibil de adaptat.Source link

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *