Dezbateri

Dosar de patrimoniu – Patrimoniul UNESCO și regăsirea „Europei în miniatură” – Radio România Cultural


Deschidem așadar, un nou “Dosar de patrimoniu”, dedicat Patrimoniului mondial UNESCO din România, care include în prezent șase situri culturale (bisericile din Moldova, Mănăstirea Horezu, satele cu biserici fortificate din Transilvania, cetățile dacice din Munții Orăștiei, centrul istoric al Sighișoarei și bisericile de lemn din Maramureș) și două situri naturale (Delta Dunării și pădurile seculare virgine de fag din Carpați). Mai mult decât atât, România are încă șapte elemente incluse pe Lista Patrimoniului Imaterial (ritualul călușului, doina, ceramica de Horezu, colindatul de ceată bărbătească, Feciorescul de Ticuș, meșteșugul covoarelor tradiționale de perete și practicile culturale asociate zilei de 1 Martie).

Un posibil ghid ne va fi excelentul album trilingv (română–franceză–engleză) “România în patrimoniul UNESCO“, publicat de către Răzvan Theodorescu, Atena Groza și George Dumitriu, un volum care și-a propus să ofere publicului larg imaginea unei Românii autentice, complet diferită de aceea prezentă în clișeele mass-media din lumea întreagă.

Va fi alături de noi, în direct, domnul profesor Răzvan Theodorescu, alături de care vom răsfoi pagini esențiale din istoria României, vom puncta câteva importante repere culturale autohtone, vom redescoperi frumuseți naturale unice în lume, vom readuce în atenția publicului larg comori arhitecturale poate pe nedrept uitate de către unii dintre noi.

Privind cu multă încredere către viitorul bunurilor de patrimoniu din România, vom sublinia importanța procesului de prezervare, promovare și valorificare a acestor adevărate valori naționale, încercând să aflăm chiar de la unul dintre cei mai buni specialiști în domeniu, cât de bogată poate fi această incredibilă „Europă în miniatură”.

Ascultați, așadar, o nouă ediție a emisiunii “Dosar de patrimoniu”, duminică, 16 mai, de la ora 23.00. Invitat: prof. univ. dr. academician Răzvan Theodorescu. vicepreședintele Academiei Române.

 

Bogdan VișanSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *