Stiri

Dolj: Teatrul Naţional din Craiova, reabilitat de Ministerul Culturii printr-un împrumut de 18,5 milioane euro


Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat, luni, că Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova şi Biblioteca OMNIA vor fi reabilitate printr-un acord de împrumut de 18,5 milioane euro cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).

“Dacă vorbim de Teatrul Naţional “Marin Sorescu”, vreau să vă spun că am avut în vedere includerea în următorul acord de împrumut cu Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, o investiţie de 18,5 milioane de euro, pentru reabilitarea acestei clădiri şi pentru diferite proiecte care să o pună mai mult in valoare. Un alt obiectiv important pentru care s-au finalizat procedurile este Biblioteca Franceză Omnia, care este o Filială a Bibliotecii Naţionale, iar aici, din octombrie, vor demara lucrările de reabilitare, restaurare, consolidare pentru acest obiectiv de patrimoniu de mare importanţă, mai ales că el a fost ajuns în patrimoniu cultural românesc după ce a fost deţinut de ultimul preşedinte al PNL Dolj înainte de instaurarea comunismului la noi în ţară”, a spus Gheorghiu la Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă.

Cu o istorie de 170 de ani şi premiat de-a lungul timpului pe toate meridianele, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova este prezent în rândul marilor teatre ale lumii, alături de care a participat la cele mai importante festivaluri internaţionale unde a fost aclamat şi premiat. Membru al Convenţiei Teatrale Europene (CTE) din 1995 (este primul teatru dintr-o ţară din Europa Centrală şi de Răsărit ce intră în componenţa acestei asociaţii internaţionale de breaslă), Naţionalul craiovean s-a impus prin spectacolele sale în elita mişcării teatrale româneşti şi apoi a celei europene şi chiar mondiale.

Filiala OMNIA îşi are sediul într-un imobil, monument de arhitectură, cunoscut sub numele Casa Pleşia, înscris în Lista monumentelor istorice, fiind una una dintre construcţiile impozante ale Craiovei, construită în 1890, după proiectul arhitectului francez Albert Galleron, în stil eclectic, cu predominante neoclasice şi neobaroce în interior, cu vitralii realizate în spiritul şcolii româneşti, cu motive geometrice şi florale, scară interioară şi feronerie în stil baroc, plafoane cu margini aurite, oglinzi veneţiene şi lambriuri sculptate. Ca urmare a acordului cadru de împrumut dintre Ministerul Culturii şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), Biblioteca Franceză Omnia din Craiova va beneficia de finanţarea executării lucrărilor de restaurare, consolidare şi modernizare a clădirii, conform Programului privind consolidarea, restaurarea şi modernizarea monumentelor istorice din România, implementat de Ministerul Culturii. AGERPRES/(A – autor: Maria Mitrică, editor: Karina Olteanu, editor online: Irina Giurgiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *