Stiri

Dolj: Proiectul ‘Hektomeron’ al Teatrului Naţional craiovean se încheie cu un spectacol de Marius Manole şi Radu Afrim


Proiectul internaţional “Hektomeron” al Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, inspirat din “Decameronul” scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, se încheie, sâmbătă, cu un spectacol de Marius Manole şi Radu Afrim.

Potrivit unui comunicat al Naţionalului craiovean, Marius Manole, unul dintre cei mai titraţi actori români ai ultimilor ani, se află pentru prima dată pe scena teatrului din Craiova şi va juca într-un spectacol inedit în regia lui Radu Afrim.

“Cu acest one-man show, cei doi vor închide seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, un amplu proiect teatral urmărit online de spectatorii din întreaga lume. Evenimentul se va desfăşura sâmbătă, ora 21,30 şi va putea fi urmărit online, gratuit, pe www.hektomeron.com”, anunţă Naţionalul craiovean.

Proiectul internaţional “Hektomeron”, un proiect inedit care se desfăşoară desfăşoară online, de la jumătatea lunii ianuarie, este urmărit de spectatori din întreaga lume. Pornind de la “Decameronul” scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, “Hektomeron” a prezentat cele 100 de poveşti ale autorului “într-un moment în care izolarea, teama şi moartea sunt prezente în lumea de acum, aşa cum au fost prezente şi în Florenţa anilor în care Decameronul a fost scris”.

“Hektomeron” a debutat la jumătatea lunii ianuarie a acestui an şi a fost urmărit online de mai bine de o jumătate de milion de spectatori din 147 de ţări. În fiecare zi, de la debutul proiectului, pe website-ul dedicat proiectului s-a transmis în regim de live streaming din Sala “I.D. Sîrbu” a Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova câte o poveste din cele 100 ale “Decameronului” lui Boccaccio, fiecare fiind regizată de către un alt artist dintr-o ţară diferită. 100 de regizori din 100 de ţări au fost implicaţi în acest proiect grandios, unic în lume.

“Cu toţii ne întrebăm poate care este cea mai bună definiţie pentru această formă de artă, în astfel de timpuri, în vremuri care sunt atât de stranii, încât unii cred că există alte priorităţi ale societăţii. Şi totuşi, trebuie să le amintim mereu tuturor şi nouă înşine că teatrul nu este un capriciu, ci o nevoie absolută a fiinţei umane. De ce? Pentru că ne aduce împreună. Aşadar, prin Boccaccio, prin această minunată companie de actori români, prin implicarea atâtor artişti din atât de multe ţări din toată lumea, putem să fim cu toţii împreună, să visăm împreună: acesta este mesajul pe care teatrul ar trebui să-l transmită. Aşa că fiţi pregătiţi, conectaţi-vă şi începeţi să sărbătoriţi, uitându-vă la ‘Hektomeron’, comuniunea prin teatru!”, spune Octavian Saiu, profesor, cercetător şi critic de teatru, citat în comunicat.

Marius Manole şi Radu Afrim vor încheia seria celor 100 de episoade ale Hektomeron-ului, cei doi pregătind episodul cu numărul 100: ziua 10, povestea 10, din Decameron-ul lui Boccaccio.

Potrivit sursei citate, de-a lungul timpului, cei doi artişti au avut o colaborare prolifică, lucrat împreună 8 spectacole relevante în peisajul teatral: de la “Plaja” de Peter Asmussen, la Teatrul “Maria Filotti” din Brăila, LAV (lectură) de Ştefan Lindberg la Teatrul Act, “America-ştie-tot” de Nicole Duţu, la Teatrul Luni de la Green Hours, în 2004, “Avalanşa” de Tuncer Cucenoglu (2010), “Năpasta” de I.L. Caragiale (2012), “Hoţi” de Dea Loher (2014), până la spectacolele cele mai recente: “Pădurea spânzuraţilor” după Liviu Rebreanu (2018), “Trei surori” – un scenariu (ne)firesc de liber după Cehov (2019), “Între noi e totul bine” de Dorota Maslowska, toate făcute la Teatrul Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Ultimele episoade ale Hektomeron-ului vor fi transmise online după următorul program: marţi, ora 21,30 (episodul 96, regizor Koen Verheijden(Olanda), actor Monica Ardeleanu); miercuri, ora 18,00 (episodul 97, regizor Igor Annaklychev (Turkmenistan), actor Cătălin Mihai Miculeasa); joi, ora 17,00 (episodul 98, regizor Benny Lim (Singapore), actor Iulia Colan); vineri, ora 21,30 (episodul 99, regizor Clau Espinola (Paraguay), actor Iulia Lazăr); sâmbătă, ora 21,30 (episodul 100, regizor Radu Afrim, actor Marius Manole). Toate episoadele se pot urmări gratuit, pe website-ul www.hektomeron.com. AGERPRES/(AS – autor: Maria Mitrică, editor: Irina Poenaru, editor online: Anda Badea)

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *