International

Disney instituie cenzura politică – Suplimentul de cultură


Lucasfilm, companie deținută de studiourile Disney, a stârnit un imens scandal după concedierea actriței Gina Carano din serialul The Mandalorian, din cauza unei postări controversate.

Pretextul aparent al concedierii actriței (abandonată imediat și de agenția care o reprezenta) a fost confirmat de un reprezentant al Disney în cursul zilei de joi.

„Mesajele ei pe rețele sociale prin care denigrează persoanele în funcție de religie și cultură sunt odioase și inacceptabile“, spune comunicatul de presă.

Dar postarea arătată cu degetul se referă la altceva. Carano a încercat, prin intermediul unei referiri la nazism, să critice actualul climat din Statele Unite, din perioada post­electorală, în care figuri marcante ale Partidului Democrat, câștigător al alegerilor prezi­den­țiale, și personalități simpatizante instigă la reprimarea socială și profesională (și nu numai atât) a votanților republicani, a susțină­torilor președintelui Trump și, în general, a conservatorilor.

„Evreii au fost bătuți pe stradă nu de soldații naziști, ci de vecinii lor… chiar și de către copii. Dar, fiindcă istoria a fost alterată, cei mai mulți oameni de azi nu își dau seama că, până în momentul în care naziștii au trecut la arestări în masă, guvernul nazist i-a făcut întâi pe vecinii evreilor să îi urască pe aceștia, din simplul motiv că sunt evrei. Cu ce este asta diferit de a urî pe cineva din cauza opțiunilor politice?“, scria Gina Carano pe Twitter.

Concedierea actriței, foarte populară printre fanii Star Wars și ai serialului The Mandalorian în special, a stârnit un imens scandal ce a escaladat în câteva ore și în care s-au implicat politicieni și figuri publice americane care au denunțat cenzura politică practicată de Disney.

Adevărul este că Gina Carano deranja de multă vreme establish­mentul „woke“ și pro-democrat al Hollywoodului cu postările ei pro-republicane în care a pus la îndoială rezultatele ultimelor alegeri din SUA. De multe luni, activiștii practicanți ai linșajului public pe rețelele sociale au cerut „pedepsirea“ ei pentru opiniile politice exprimate.

Dar, fiindcă dincolo de principiile politice se află bani și putere, surse interne Disney dau de înțeles că Gina Carano este o victimă într-un aprig război de culise de la Lucasfilm, război care se dă între gruparea președintei Kath­leen Kennedy și cea a regizorilor Jon Favreau și Dave Filoni.

Urcată la cârma Lucasfilm, Kath­leen Kennedy a impregnat universul Războiului stelelor cu ideologie woke și feministă, alienând și înfuriind milioanele de fani ale seriei, cu rezultate dezastruoase financiar asupra valorii brandului Star Wars, indiferent de încasările afișate public.

Prin urmare, șefii Disney, care încă nu pot scăpa de Kennedy, preferă să meargă mai mult pe mâna duoului Favreau-Filoni, ale căror producții, în special seria The Mandalorian, au fost extrem de bine primite de fani, au acoperit cât de cât pagubele aduse brandului și au ajutat lansarea canalului de streaming Disney+.

Aceleași surse spun că gruparea Kennedy dorea de luni de zile să o concedieze pe Carano (a cărei popularitate în rândul publicului contrazice scenariul conform căruia „fanii Star Wars sunt misogini“), dar amâna acest lucru până la întâlnirea trimestrială cu ac­ționarii, când ar fi trebuit să răspundă la multe întrebări neplăcute.

Însă, recunoscând public concedierea actriței, gruparea Kennedy pare să fi creat un adevărat dezastru. În doar câteva ore, mesajul #CancelDisneyPlus a devenit cel mai difuzat mesaj pe Twitter, îndemnând fanii să își anuleze abonamentele la Disney+, cu con­secințele financiare de rigoare.

Scandalul astfel provocat a dovedit noua realitate a divertismentului american, în care opțiunea politică pentru republicani/ conservatori te poate anihila profesional. Mulți comentatori au subliniat imensa ipocrizie a celor de la Disney (și nu numai), aducând în față postări similare, deseori mult mai grave, ale unor personalități care, spre deosebire de Carano, s-au ilustrat prin activismul lor pro-democrat și anti-Trump. Nu ultimul pe această listă este chiar noul președinte Biden, care l-a asemuit pe senatorul republican Ted Cruz cu Joseph Goebbels.

În aceeași situați se află și actorul Pedro Pascal, interpretul mandalorianului în serial, care este „vinovat“ de postări similare. Diferența dintre Pascal și Carano este că Pedro Pascal s-a dovedit, pe rețele sociale, un activist pro-stânga și pro-democrat foarte înverșunat, motiv pentru care conducerea Lucasfilm nu s-a gândit niciodată să îl penalizeze în vreun fel.

Condamnând ipocrizia și dublul standard Disney, pe Twitter a început să prindă aripi și campania #firePedro. Dar surse din studiouri spun că uriașul scandal stârnit acum a făcut ca situația în culisele Disney să devină extrem de volatilă și că, de fapt, nimeni nu știe cum vor rezolva situația conducătorii companiei.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *