International

De ce își vând muzicienii drepturile de autor – Suplimentul de cultură


Motivați de pandemie și de nevoie de bani, marile vedete ale muzicii renunță la drepturile asupra pieselor care le-au adus celebritatea.

La sfârșitul săptămânii trecute, vedeta pop Shakira și-a vândut întregul catalogul de piese de succes către Hipgnosis Songs Fund Limited, un fond de investiții din Londra. Este vorba practic de toate drepturile de autor asupra a unui catalog de 145 de melodii, printre care hituri precum Whenever, Wherever sau Hips Don’t Lie.

Cu doar câteva zile înainte de a semna contractul cu Shakira, Hipgnosis a cumpărat 50% din catalogul de cântece ale lui Neil Young, adică 1.180 de piese, pentru 150 de milioane de dolari. Iar în decembrie, Bob Dylan și-a cedat drepturile asupra a 600 dintre cântecele sale către Universal Music pentru o sumă care se ridică, după unele surse, la 300 de milioane de dolari.

Dylan, Young și Shakira sunt doar câțiva dintre muzicienii celebri care, în ultimul an, au renunțat la drepturile lor de autor. De-a lungul anului 2020, Stevie Nicks de la Fleetwood Mac și-a vândut majoritatea catalogului firmei Primary Wave, în vreme ce Hipgnosis s-a asigurat de drepturile asupra melodiilor compuse de către Debbie Harry de la trupa Blondie, RZA (Wu-Tang Clan), Chrissie Hynde (Pretenders) și Dave Stewart de la Eurythmics. Pe această listă apar nu numai cantautori, ci și producători precum Jimmy Iovine (care a lucrat cu Eminem, U2 sau Bruce Springsteen) și Dan Wilson, care a compus piese pentru Adele, Celine Dion și John Legend.

Această tendință este văzută în industria muzicală drept o nouă „goană după aur“ în ultima perioadă. Dar ce se ascunde în spatele ei?

Pentru cei care cumpără, este o modalitate de a pune mâna pe o adevărată comoară de melodii de succes care generează profituri consistente în mod sigur, mai ales în streaming, un sector în plină creștere în economia industriei muzicale. Aceste piese aduc bani ori de câte ori sunt difuzate la radio, vândute pe suport fizic, reluate de alți artiști sau sunt folosite în filme și reclame.

Fondul de investiții Hipgnosis, de exemplu, a cheltuit din 2018 încoace peste 1 miliard pentru achiziționarea de drepturi care i-au înmulțit, în 2020, veniturile de zece ori în raport cu anul precedent, spune revista „Variety“. Cei de la Hipgnosis afirmă că veniturile acestor cataloage de hituri nu sunt deloc afectate de problemele pieței muzicale și că oamenii „plătesc aproape totdeauna“ ce consumă, grație platformelor de streaming.

De cealaltă parte, a muzicienilor, motivele vânzărilor sunt diferite, dar toți profită că, în prezent, firmele sunt dispuse să plătească sume foarte mari. Unii dintre ei, aflați pe final de carieră, vor să facă rost de bani, alții vor să își pună în ordine afacerile și să asigure viitorul moștenitorilor lor (de exemplu Dolly Parton). Ten­dința de a vinde pare să fi fost accelerată de situația generată de pandemia care a stopat turneele și concertele, principala sursă de venit a acestor artiști.

David Crosby, fost component al trupelor Byrds sau Crosby, Stills and Nash, recunoaște că a fost constrâns să vândă de faptul că nu mai poate da concerte și că industria streamingului „îl fură“, plătindu-i sume infime pentru piesele difuzate. „Am o familie de îngrijit și o ipotecă de care trebuie să mă ocup, deci asta a fost singura mea opțiune“, scrie artistul pe Twitter.

Soluția vinderii drepturilor de autor pentru a face rost de bani va continua, dar este de așteptat ca de ea să poată profita doar cele mai mari vedete ale muzicii. Asta fiindcă cei mai mulți artiști vor fi afectați de factorul politic. Mai precis, noul președinte american, Joe Biden (pe care, în mod ironic, mulți dintre ei l-au susținut în alegeri), vrea să impună o taxare sporită a veniturilor de peste un milion de dolari. Ceea ce explică și actuala grabă de a vinde din partea muzicienilor, îna­inte ca Biden să impună noile taxe și impozite.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *