Dezbateri

Daniela Rei Vișan în dialog cu domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu – Radio România Cultural


Sâmbătă 27 februarie 2021 de la ora 14,30 vă propunem la Radio România Cultural o reîntâlnire cu domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu, Directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București.

Pe durata celor 30 de minute ale emisiunii REConCHILLiant vom prezentă câteva informații sintetice despre Societatea Română de Chirurgie, înființată în luna februarie 1898, dar mai ales vom zăbovi asupra câtorva probleme legate de cancerul colorectal, una din cele mai frecvente forme de boală din țările civilizate. Conform statisticilor oficiale se raportează anual aproximativ 1,36 milioane de noi îmbolnăviri. Majoritatea cazurilor apar după 60-70 de ani; în ultimii ani s-a înregistrat o scădere ușoară a vârstei pacienților nou diagnosticați. La bărbați reprezintă cea de a treia formă de cancer după cel de prostată și de plămâni; la femei este pe locul al doilea, după cancerul de sân. Există multe zone ale globului unde cancerul colorectal este cea mai frecventă afecțiune oncologică întâlnită în rândul populației. Mâncarea procesată, dieta bogată în grăsimi, preparată mai ales prin afumare, consumul redus de legume , fructe, pește favorizează apariția unor formațiuni precanceroase.

Alcoolul, fumatul, consumul de estrogeni, tamoxifen sau contraceptive orale cresc riscul apariției cancerului colorectal. Infecțiile virale, mai ales cele provocată de Human Papilloma Virus pot crește riscul de îmbolnăvire.

Un fenomen cercetat tot mai mult în anii din urmă este legat de relația dintre litiaza biliară și creșterea incidenței cancerului colorectal. Pacienții colecistectomizați au și ei un risc ridicat de a face acest tip de tumoră datorită acizilor biliari secundari prezenți în concentarție ridicată în tubul digestiv, ne avertizează domnul profesor doctor Silviu Constantinoiu.

Există și anumite mutații genetice, respectiv modificări ale genei APC ( adenomatous polyposis coli ) care determină apariția polipozei familiale.

Manifestările clinice depind de localizarea tumorii, de tipul anatomo-patologic și de stadiul evolutiv. În general cancerul colorectal evoluează lent, timp de 10-20 de ani. Semnele generale sunt nespecifice în primii ani de boală, predominând în fazele incipiente un sindrom anemic cu astenie, amețeli, paloare, tahicardie și hipotensiune arterială, la care se adaugă ulterior inapetență, scădere în greutate, subfebrilitate.

Odată cu creșterea în dimensiune a tumorii, pot să apară dureri abdominale, tenesme, modificări semnificative de tranzit intestinal, sângerări de intensitate redusă și medie. În tumorile localizate la nivelul colonolui drept tumorile se pot suprainfecta, cu apariția unui sindrom septic caracteristic.

Pentru a depista din timp astfel de tumori, în multe țări ale lumii unde se face un screening periodic al tubului digestiv după vârsta de 50 de ani. În țările cu incidență ridicată, sau în familiile care au avut astfel de cazuri, se recomandă monitorizarea și mai atentă a persoanelor care au împlinit 40 de ani.

Cele mai indicate metode de diagnostic sunt: tușeul rectal, rectosigmoidoscopia,  colonoscopia, ecografia endorectală, irigografia, computertomografia. În cazul tumorilor deja confirmate se recomandă efectuarea unui RMN pentru a depista gradul de penetrare a țesuturilor adiacente și metastazele la distanță. În ultimii ani se recomandă din ce în ce mai frecvent așa-numita Positon Emission Tomography-PET , investigație care poate oferi informații importante despre apariția metastazelor la distanță. Această probă are la bază observațiile unui renumit doctor român, profesorul Ion Chiricuță, care, în anul 1960 a raportat concluziile unui studiu efectuat la Cluj cu privire la creșterea metabolismului celulelor canceroase evidențiat printr- un consum  mai ridicat de glucoză.

De-a lungul timpului medicii români au avut contribuții importante la dezvoltarea medicinii. Societatea Română de Chirurgie a fost înființată în februarie 1898 de profesorul Constantin Severeanu și profesorul Th. Ionescu. Sub tutelajul SCR au fost organizate 18 congrese naționale, sute de conferințe, simpozioane, consfătuiri, ședințe periodice. Activitatea a fost întreruptă doar în perioadele război, între 1910-1914, respectiv 1915-1921.

Domnul profesor Silviu Constantinoiu a fost profund implicat în funcționarea acesteia, în calitate de Secretar (1991-2000) de vicepreședinte ( 2010-2014) și Președinte al Societății Române de Chirurgie ( 2014-2020).

Care este oportunitatea organizării unor centre de excelență în chirurgie în România reprezintă cea de a treia temă pe care v-o propunem în cadrul emsiunii REConCHILLiant de sâmbătă 27 februarie 2021 la Radio România Cultural.

Realizator: Daniela Rei VișanSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *