Stiri internationale

Cum pot spune dacă Warhol este fals? Iată cinci indicii povestitoare, potrivit unui expert


Andy Warhol este unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai erei moderne – ceea ce înseamnă că este și unul dintre cei mai des falsificați. Datorită tehnicii mecanice foto-serigrafice a artistului Pop, practic oricine are puțină pregătire – și acetat potrivit – poate învăța cum să facă un Andy Warhol.

Unele lucrări se apropie în mod remarcabil de duplicarea lucrului real. Poate fi dificil să se determine dacă aceste contrafaceri convingătoare au fost făcute pentru divertismentul propriului creator sau pentru a înșela piața artei. Este sigur să spunem că, dacă o lucrare este semnată, ea a fost fabricată având în vedere înșelăciunea. Înainte de anul viitor expoziție majoră Andy Warhol la Centrul de Artă Contemporană UCCA din Beijing– cel mai mare din istoria Chinei – autentificatorii ca mine anticipează o creștere a falsurilor.

Dacă vă confruntați cu un Warhol, trebuie să fiți informat. După ce am examinat o serie de presupuși Warhols de-a lungul anilor, am identificat cinci indicii povestitoare care pot ajuta la separarea realului de fals.

Andy Warhol, Elvis dublu [Ferus Type] (1963). Amabilitatea Christie’s Images Ltd.

1. Căutați atingerea umană

O greșeală pe care falsificatorii Warhol o fac adesea se referă la tehnica lor de serigrafie și, mai precis, la incapacitatea lor de a recrea subtilitatea și nuanța artistului original. Warhol a modificat în mod intenționat cantitatea de cerneală pe care a strâns-o prin serigrafie, ceea ce a dus la imagini unice, fiecare cu propria personalitate. Uneori, Warhol a folosit prea multă cerneală, rezultând o impresie întunecată cu mai puține detalii. Cu alte ocazii, a folosit prea puțină cerneală, care a creat forme asemănătoare fantomelor. Dar chiar și picturile autentice Warhol care au folosit „cantitatea potrivită” de cerneală au propria lor idiosincrazie, precum variații ale culorii de fundal, pe care niciun falsificator nu le poate duplica.

Andy Warhol, Patru Marilyns (1962). Imagine: Amabilitatea lui Christie’s.

2. Aveți grijă la tipăriturile „Marilyn”

Cele mai des falsificate tipărituri ale lui Andy Warhol sunt „Marilyns”, de departe. Colecționarii ar trebui să se asigure că orice tipărit de Marilyn Monroe pe care îl consideră are o proveniență trasabilă. De asemenea, ar trebui să fie conștienți de diferențele largi în modul în care această serie a fost semnată și numerotată pe spate. Am descoperit semnături false (atât în ​​creion, cât și în stilou). Am văzut, de asemenea, discrepanțe în fonturile ștampilei de cauciuc utilizate pentru numerotarea fiecărei tipărituri. Deși falsificatorii au întotdeauna dimensiunea corectă a ediției (250), de multe ori se împiedică de „bară” desenată manual folosită pentru a separa numărul individual al tiparului de dimensiunea ediției.

Vedere de instalare a "Andy Warhol: De la A la B și înapoi." Imagine oferită de Ben Davis.

Vedere de instalare a „Andy Warhol: De la A la B și înapoi”. Imagine oferită de Ben Davis.

3. Fii sceptic cu privire la starea de mentă

O problemă majoră cu seria clasică de tipărituri a lui Warhol („Flori”, „Cutii pentru supă Campbell” și „Scaune electrice”) este că unele dintre originalele au dispărut. Deși sunt încă autentici, merită mult mai puțini bani decât cei în stare bună. Acum există tipografii care au aflat cum să re-ecraneze aceste tipărituri. Dar această încercare greșită de a „reîmprospăta” imaginea, în esență, nu o mai face originală și, în schimb, o face practic lipsită de valoare.

Andy Warhol, 9 Flori (1965).  Imagine oferită de Phillips.

Andy Warhol, 9 Flori (1965). Imagine oferită de Phillips.

4. Oprește-te pentru a mirosi florile

Cele mai des contrafăcute picturi Andy Warhol sunt Maos, Flowers și scaune electrice. Mai recent, picturile false ale lui Mick Jagger au făcut și ele runda. Acestea sunt frecvent „ridicate” din tiparul Mick Jagger „11.43” (așa cum este listat în Catalog de tipărituri Warhol Raisonné) și transferat pe pânză. Warhol a realizat doar opt picturi Mick Jagger. De fapt, ni s-a arătat odată un tablou care conținea această imagine și care includea semnături pe spatele vedetelor care stăteau cu Andy la Studio 54: Michael Jackson, Liza Minnelli, John Lennon, Sylvester Stallone și … Donald Trump!

Ilustrații de pantofi Andy Warhol.  Foto: Sotheby's.

Ilustrații de pantofi Andy Warhol. Foto: Sotheby’s.

5. Aveți grijă suplimentară la desene

Când vine vorba de desenele lui Andy Warhol, cei cărora le place să caute pe eBay vor întâlni probabil o preponderență a falsurilor din perioada pre-Pop a artistului, când lucra ca ilustrator. În special, colecționarii ar trebui să se ferească de lucrările false din seria „Încălțăminte”. Aproape toate cele oferite online sunt false. Este relativ ușor să faceți o imprimare laser alb-negru a unui desen de pantof și apoi să o colorați manual cu acuarelă. Al doilea corp de lucrări cel mai vizat de falsificatori este „Pisicile” colorate manual. În ceea ce privește desenele ulterioare ale lui Warhol, cea mai mare problemă este cu seria „Mickey Mouse”. Aici, vedeți des desene realizate cu Sharpies pe șervețele de pânză și batiste. Desene autentice Mickey Mouse au fost realizate cu grafit, pe hârtie de înaltă calitate, și au folosit tehnica de urmărire a „proiectorului retroproiector” Warhol.

Pentru a rezuma: Cei care sunt serioși în ceea ce privește colecționarea picturilor și amprentelor lui Andy Warhol ar trebui să investească în copii ale Catalog Andy Warhol Raisonné pentru picturi și sculptură 1961–1978 (publicația este în curs de desfășurare și va include în cele din urmă toate lucrările până în 1987) și Catalog Andy Warhol Raisonné pentru tipărituri 1962–1987.

În plus, cel mai evident factor crucial este acela de a ști cu cine aveți de-a face. Cumpărarea Warhols de pe eBay sau site-uri de licitații online obscure este o greșeală majoră. Din anumite motive, oamenii care altfel sunt inteligenți cred adesea că au un al șaselea simț care le permite să vadă o afacere. După ce am petrecut ultimii cinci ani autentificând opera lui Andy Warhol, vă pot spune cu mare încredere că nu există așa ceva.

Richard Polsky este proprietarul Richard Polsky Art Authentication, specializată în autentificarea operei a șapte artiști: Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Roy Lichtenstein, Jackson Pollock, Georgia O’Keeffe și Bill Traylor.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *