Stiri internationale

Cum pot spune dacă Keith Haring al meu este fals? Iată cinci indicii povestitoare, potrivit unui expert


Este greu de crezut că au trecut peste 30 de ani de când Keith Haring ne-a părăsit. Cu toate acestea, impactul carierei sale continuă să reverbereze dincolo de lumea artei. Martorează colaborarea recentă a lui Disney și Swatch cu proprietatea artistului pentru a produce o nouă serie de ceasuri Mickey Mouse și lansarea de către Dr. Martens a unei noi colecții de pantofi înfrumusețați cu icoane Haring.

În ceea ce privește arta lui Haring, majoritatea dealerilor și colecționarilor ar fi de acord că aceasta rămâne subevaluată, mai ales în comparație cu prietenii și colegii săi Jean-Michel Basquiat și Andy Warhol.

O parte din valoarea durabilă a lui Haring este calitatea imaginii sale care afirmă viața, ceea ce aduce ceva pozitiv în viața noastră de zi cu zi. Această generozitate de spirit a informat primele sale „Subway Drawings”, ceea ce a făcut ca oboseala zilnică a navetei să devină puțin mai strălucitoare.

Mai mult decât atât, spre sfârșitul vieții sale, Haring a devenit foarte implicat în mișcarea pandemiei SIDA, donându-și deseori lucrările pentru cauze conexe filantropice.

Cu toate acestea, toată această notorietate a avut un cost: Haring este unul dintre cei mai falși artiști ai timpului nostru. Picturile și desenele sale sunt printre cele mai ușor de falsificat și mai greu de autentificat. Motivele pentru care sunt numeroase.

Mai jos sunt cinci semne revelatoare că Haringul pe care te gândești să-l cheltuiți cu bani buni poate avea o problemă de autentificare. Ca întotdeauna, când vine vorba de lumea autentificării artei, regula generală nu este niciodată să presupunem nimic.

Keith Haring pictează o pictură murală la Clarkson St. și Seventh Ave. din Manhattan, 20 august 1987. Fotografie de Mark Hinjosa / Newsday RM prin Getty Images.

1. Căutați întotdeauna o linie continuă

Geniul lui Haring își are rădăcinile în desenul său. Majoritatea artiștilor stabilesc o linie pe segmente – dar nu și Haring. El a fost binecuvântat cu abilitatea extraordinară de a-și desena subiectul, fie el simplu sau complex, cu o linie continuă neîntreruptă.

Această caracteristică împiedică aproape întotdeauna falsificatorii atunci când încearcă să reproducă opera sa. Fiți mereu în căutarea unor picturi și desene, considerate a fi de Haring, cu o linie ezitantă marcată de atacuri și începuturi.

Keith Haring a fotografiat cu unul dintre tablourile sale în aprilie 1984. Fotografie de Jack Mitchell / Getty Images.

Keith Haring a fotografiat cu unul dintre tablourile sale în aprilie 1984. Fotografie de Jack Mitchell / Getty Images.

2. Evitați desenele cu semnături dominante

Multe dintre desenele Haring false de pe piață tind să aibă o scară modestă. Cu toate acestea, acestea includ adesea semnături ca element dominant în compoziție.

În timp ce Haring nu s-a sfiit niciodată să-și semneze lucrările, a făcut-o într-un mod care nu a scăzut niciodată imaginile principale. Cu alte cuvinte, numele lui era acolo pentru ca toți să poată vedea, dar ochii tăi au mers mai întâi la subiect. Numeroase falsuri se disting prin semnături care vă atrag atenția înainte de a trece la imagini.

Keith Haring pictează o pictură murală la Berlin, octombrie 1986. Fotografie de Patrick PIEL / Gamma-Rapho prin Getty Images.

Keith Haring pictează o pictură murală la Berlin, octombrie 1986. Fotografie de Patrick PIEL / Gamma-Rapho prin Getty Images.

3. Acordați atenție stării „desenelor metroului”

Din 1980 până în 1985, Haring a produs între 2.000 și 3.000 de „Subway Drawings”. Poate că 5-10% au supraviețuit. Din punct de vedere tehnic, fiecare exemplu autentic a fost furat de pe zidurile metrourilor din New York.

Problema este că exemplele false sunt create cu aceleași calități „degradate” ca și cele autentice. Când un „Subway Drawing” lipit a fost îndepărtat rapid de pe panoul său publicitar, deseori a rupt marginile hârtiei de construcție negre.

Aveți grijă la acele desene în care lacrimile sunt prea simetrice. De asemenea, spatele „desenelor de metrou” autentice sunt în general acoperite cu resturi de afișe publicitare anterioare, care sunt adesea stratificate. Falsificatorii au continuat acest lucru și au descoperit cum să reproducă acest efect.

Andy Warhol și Keith Haring participă la petrecerea de 42 de ani a lui Mick Jagger pe 26 iulie 1985, la Palladium din New York City.  Fotografie de Ron Galella, Ltd. / Colecția Ron Galella prin Getty Images.

Andy Warhol și Keith Haring participă la petrecerea de 42 de ani a lui Mick Jagger pe 26 iulie 1985, la Palladium din New York City. Fotografie de Ron Galella, Ltd. / Colecția Ron Galella prin Getty Images.

4. Ferește-te de bebelușii care se târăsc și de câinii care latră

Așa cum coroanele de aur au devenit strâns asociate cu Jean-Michel Basquiat, la fel au făcut și bebelușii târâți și lătratul câinilor cu Haring.

O mulțime de cele două icoane apar pe multe falsuri Haring. Fii deosebit de atent cu obiectele – în special semnele de stradă și metrou smaltate, ușile vechi din lemn, baricadele stradale cu dungi portocalii și plăcile de metrou – care prezintă una sau ambele imagini. Același lucru este valabil și pentru presupusele „cadouri” de schițe rapide pe hârtie de la artist.

Keith Haring participă la petrecerea pentru a sărbători publicația lui Alyson Books "Puteți face ceva despre SIDA" să beneficieze de cercetarea HIV / SIDA pe 13 iunie 1988 la Club MK din New York City.  Fotografie de Ron Galella / Colecția Ron Galella prin Getty Images.

Keith Haring participă la petrecerea pentru a sărbători publicația lui Alyson Books „Puteți face ceva despre SIDA” în beneficiul cercetării HIV / SIDA pe 13 iunie 1988 la Club MK din New York City. Fotografie de Ron Galella / Colecția Ron Galella prin Getty Images.

5. Ferește-te de cadourile pentru iubiți

Vorbind despre cadouri, poate cea mai mare problemă cu falsul Harings se află în domeniul pânzelor majore și minore, atât întinse, cât și neatinse, care vin cu povești întinse despre cum le-a dat Keith unui vechi iubit.

De obicei, acestea sunt însoțite de o proveniență elaborată, greu de urmărit. Unul dintre cadouri este că iubitul a murit de obicei, ceea ce face ca povestea să fie aproape imposibil de confirmat.

Când vine vorba de autentificarea unui tablou Haring discutabil, asigurați-vă întotdeauna că proveniența poate fi verificată. (Și fiți atenți la declarațiile „legale” semnate de către proprietar!)

Richard Polsky este proprietarul Richard Polsky Art Authentication, specializată în autentificarea operei a șapte artiști: Andy Warhol, Jean-Michel Basquiat, Keith Haring, Roy Lichtenstein, Jackson Pollock, Georgia O’Keeffe și Bill Traylor.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *