International

Cum a „masacrat” Van Halen piesa lui Michael Jackson – Suplimentul de cultură


Muzica regretatului Eddie Van Halen, care a încetat din viață săptămâna aceasta, s-a caracterizat printre altele prin calitatea de a fi accesibilă și ascultătorilor altor genuri muzicale, o accesibilitate ce a permis succesul uriaș al faimosului muzician și al trupei care îi purta numele.

Un exemplu în acest sens îl constituie și faptul că Van Halen a fost invitat să contribuie la legendarul album din 1983 al lui Michael Jack­son, Thriller. O premieră la vremea respectivă, care a deschis drumul altor colaborări între rock și alte genuri muzicale, precum celebra combinație rock și rap Walk This Way, semnată de Aerosmith și Run-DMC câțiva ani mai târziu.

La vremea respectivă, nici Eddie Van Halen n-a crezut că o asemenea invitație este posibilă și, când a fost sunat de faimosul producător Quincy Jones, a fost convins că cineva îi face o farsă.

„L-am luat în șuturi și i-am zis «Ce naiba vrei, așa și pe dincolo ce ești» și așa mai departe“, povestea Van Halen în 2012. „Iar el mă întreabă: «Ești Eddie?». Eu răspund: «Da, și ce naiba vrei?». «Sunt Quincy». «Nu știu nici un Quincy!». «Sunt Quincy Jones». La care eu: «Au, scuze!»“, povestea chitaristul.

Invitat să contribuie cu un solo de chitară pentru piesa Beat It, Van Halen a avut nevoie de o singură trecere prin studio și de 20 de secunde pentru a crea o punte de legătură între heavy metalul „alb“ și popul „negru“. Chitaristul a recunoscut că a fost inițial sceptic la această colaborare, întrebându-se ce ar putea avea el în comun cu muzica lui Jackson. Dar Jackson compusese Beat It ca o piesă rock ancorată de un riff funk al chitaristului Steve Lukather (venit de la formația hard rock Toto și chitarist en titre pe Thriller, Steve Lukather lucrase și pe precedentul album al lui Michael Jackson, Off the Wall – n.r.).

Van Halen a ascultat piesa, a întrebat dacă poate reface aranjamentul și a adăugat două solouri în timpul cărora, spre imensa enervare a sunetiștilor, un amplificator a luat foc. Când a terminat de înregistrat, Michael Jackson a intrat în studio.

„Nu știam cum o să reacționeze la ce făceam, așa că l-am pus în temă de la început că i-am schimbat puțin cântecul“, a povestit Van Halen. „Mă gândeam că fie o să îi placă, fie o să-și pună bodyguarzii să mă dea afară fiindcă i-am masacrat piesa“. Dar s-a dovedit că Jackson a fost foarte încântat și i-a mulțumit călduros chitaristului.

Cum Van Halen a contribuit gratuit la album, n-a fost nici creditat pe coperta acestuia și nici n-a apărut în videoclipul piesei. „Am făcut-o ca pe un favor“, a explicat el. „Cei din formația mea, managerul meu și, de fapt, cam toată lumea au fost de părere că am fost un mare idiot, dar nu m-a forțat nimeni să fac așa ceva. Nu fac nimic dacă n-am chef să fac“, a recunoscut chitaristul. Satisfacția lui a fost de altă natură.

După lansarea lui Thriller, Van Halen se afla într-un magazin de discuri când a auzit niște puști de lângă el ascultând Beat It. „Începe soloul meu, iar unul dintre puști zice «Fii atent cum se chinuie gagiul ăsta să sune ca Eddie Van Halen!». L-am bătut pe umăr și i-am zis «Chiar eu sunt ăla care cântă!». A fost foarte amuzant ce a urmat“, povestea chitaristul.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *