Dezbateri

Culegătorul de harfe


Am trecut de ziua 400 de autoizolare. Așa că vă doresc tradiționalul: hai liberare.

 

Luni,12 aprilie

Când îl văd pe tovarășul colonel Gheorghiță mi se face dor chiar și de cunoscutul general analfabet doctor Oprea-Izmană.

 

Dar dacă, dar dacă Șoșoacă este cea creată în laborator?

 

Duminică, 11 aprilie

Acum un an mă jucam de-a po­veștile și pandemia. Iată cum era:

HARAP-ALB – Ion Creangă. Harap-Alb se înhăitează cu Fomilă, Setilă și alți prieteni bizari și pleacă în împărăția lui Roșu Împărat să îi ia fata, aflată în carantină, cu izoleta. Pe drum sunt amendați de un echipaj de poliție fiindcă umblau în grup mai mare de trei persoane și nu aveau de­clarație pe proprie răspundere.

BĂTRÂNUL ȘI MAREA – Ernest Hemingway. Profitând de fereastra de oportunitate oferită pescarilor de ordonanța militară dată de Vela, un bătrân pleacă din izolare pe mare, zicând că se duce și el să prindă un pește. Se luptă mai multe zile cu dihania și chiar când să o scoată din ape constată că marele pește fusese devorat de covizi. „Am ieșit prea în larg“, remarcă, trist și înțelept, bătrânul.

ANNA KARENINA – Lev Nikolaevici Tolstoi. Toate familiile fericite de covizi se aseamănă între ele; fiecare familie nefericită de covizi este nefericită în felul ei.

MOROMEȚII – Marin Preda. Ilie Moromete pleacă la târgul de animale vii din Wuhan, să dea niște porumb pe un pangolin de casă. Călătorește alături de mezinul său, Niculae, pe care îl întreabă: unde mergem noi, Niculae?

MOARTEA CĂPRIOAREI – Nicolae Labiș. Un copil înfometat mănâncă o căprioară infestată cu covid. „Mănânc și plâng, covid!“, strigă, disperat, copilul.

 

Frumos mai definea Emil Cio­­ran al nostru proștii aparți­nători de grup: „sunt oameni care n-au priceput nimic, sectari ob­nubliați de propria lor mitologie sectară“.

 

O amintire de acum doi ani: Imaginea zilei e Marele Livache Flaușat amușinând înflăcărat o ceapă, un usturoi spre deliciul popular (ceapă, bă, usturoi, bă!), țărănușul bișnițar cățărat în câr­ca țării pogorât acum din ceruri peste țărani să le verifice marfa, ca orice conducător de gubernie de la Minsk la Vladivostok.

PS: pentru țară se pregătește Marele Livache Flaușat, nu pentru el, că altfel verifica un morcov.

PS la PS: să-l tăvălească pe Daea prin mărar și urzici și leurdă și Codrin să se uite – să fie frumos (dar ce să știe și consilierii ăia?).

 

Sâmbătă, 10 aprilie

Istoria recentă a României în rezumat: de la noaptea ca hoții la noaptea ca proștii.

 

Moartea prințului Philip conform românilor: S-a dus în ceruri să se joace cu regele Mihai.

 

O amintire de acum patru ani: Ce frumos a fost la protestele de iarnă. Acum, Florin Iordache e vicepreședintele Camerei Depu­taților și eu am tuse reziduală de la o laringită severă. Cam asta ar fi dreptatea pe lume.

 

Joi, 8 aprilie

Când văd papagalii cum papagalicesc ei acolo niște cuvinte din care moftangiii nu înțeleg nimic, mă gândesc să-i dea bunul Dumnezeu gândul cel bun unui scriitor pe foaie să le strecoare și un „planul național de reziliență și poluție“ printre rânduri, de ce să nu avem și plan național de re­ziliență și poluție?

 

Marți, 6 aprilie

Chiar nu e nimeni să-l ia pe Alisson de la Liverpool de mustăți și să-i spună crudul adevăr: ai greșit secolul, băiatul meu?Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *