Dezbateri

Culegătorul de harfe


2021 începe să se dezvăluie, jurnalul continuă.

 

Luni, 18 ianuarie

Există această categorie de proști care nu par proști pentru că umblă travestiți în intelectuali. Dar sunt. Făcuți grămadă. Proștii fanatizați întru ideologie. Ei sunt aceia. Incapabil să stea într-o grilă de gândire proprie și să judece de la caz la caz, de la nuanță la nu­anță, acest tip de prost se bagă într-o turmă cu idei prefabricate și mestecă acolo, la cor.

Peste orice se întâmplă, pune repede grila unică și ajunge invariabil la aceleași concluzii. Vina e desigur a celorlalți. Nu poate fi reparat decât din interior, dar se întâmplă rar. Acest tip de prostie e îndeobște incurabilă. Vor muri așa.

Am căutat pe net ceva despre alde Elena Udrea și am ajuns pe un site care mi-a adresat de la obraz întrebarea dacă am citit car­tea Suge-o, Ramona. Nu e frumos, cookie-uri, să faceți așa ceva.

Nu știu, dar acest „ne-am ales cu domnul Eminescu“ sună ca și cum am fi ieșit cu vreo lumească din secolul XIX, nu e chiar OK. Să se revizuiască, primesc.

 

Duminică, 17 ianuarie

Încă o victorie frumoasă pentru președintele Băsescu. Să ți se vadă mușchii la vaccin, mersi, poate și Iohannis. Să ți se vadă însă ficatul – abia asta înseamnă ceva. Respect.

N-am nici o emoție că dacă s-ar trezi literatura română pe cap mâine cu Kafka altoit cu Marquez (sau cinematografia cu Bertolucci altoit cu Tornatore) l-ar vedea cineva pe stimabil. Și dacă ăsta/ asta n-ar fi părtaș la absolut nici o laudatio-n cerc ar muri la el/ ea în garsonieră în – să zicem – Berceni, fără să-l (să o) știe nimeni, la cât de oarbă și de gășcară, de tribală, de primitivă, de stupidă, de autosuficientă e frumoasă noastră lume culturală, Eminescu să ne judece.

 

Sâmbătă, 16 ianuarie

Parcă încep să am îndoieli cu privire la faptul că sapiensul se trage din maimuță (deși, evident, nu s-a tras de tot). Parcă mai mult se trage, totuși, din oaie și, pe alocuri, din măgar.

Trăim nu doar epoca maselor, ci și a chelnerilor maselor, ospătarii media care colportează clișee și prejudecăți, suflă-n ou­țele masei și fac frumos aport la toate rudimentele de gândire, cu desăvârșire inculți și permanent mulțumiți de sine, întocmai cum ne-au fost profețiți de un filosof din Madrid din prima jumătate a secolului XX. Splendizii papagali înfoiați, plini de sine și de vid, port-drapelul interesului publicului larg de a rămâne prost, înlocuind faptele cu opiniile și, de ce nu, mâncând rahat cu o gură mereu nesătulă, în deplină armonie cu economia de piață mereu în căutare de lăutari și trompete care să cânte după dictare.

 

Vineri, 15 ianuarie

Legenda spune că dacă accesezi Platforma purtând între dinți un dosar cu șină și pe cârcă o apostilă începe să se miște ceva-ceva, dar trebuie să dai și tu o atenție la Platformă, că așa e frumos.

Acum și voi, ați vrea să mear­gă o platformă făcută de statul român? Să meargă vinerea? După ora 15? Mă, copii, mă.

Să nu ne pronunțăm, totuși, înainte să vedem și mâna lui Șică.

Chiar în aceste clipe, undeva în județul Olt sau, poate, în municipiul Zalău, un covidiot se leapădă de coada șoricelului și deochi și se convertește la știință constatând: „A, gata, se vaccină și Cafetieru’, e sigură treaba, nu te joci“.

Nu știu ce să spun, bine că n-a fost o campanie de promovare a Moldaminului, în loc de analiștii tricepșilor ne pomeneam acum cu analiștii fesierilor prezidențiali.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *