Dezbateri

COVID-19, o pandemie în desfășurare – Radio România Cultural


#raportuldegarda la Știința 360 – 23 iunie 2020

 ”România nu a trecut încă (…) de valul întâi (al pandemiei, n.r)”  spune dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed, la #raportuldegarda de la Știința 360 de astăzi, 23 iunie a.c. de la ora 13.20.

”Valul doi nu se referă la situația în care este România acum, adică o creștere a numărului de cazuri după măsurile de relaxare; valul doi este atunci când numărul de cazuri începe să crească după ce nu s-a mai înregistrat nici un caz nou, așa cum este zilele acestea în China.  (În România) Pare, mai degrabă, că suntem pe o posibilă a doua cocoașă a valului întâi, foarte posibil de a atinge vârful în perioada următoare”. 

”Un al doilea val de COVI-19 este aproape inevitabil, mai ales pe măsură ce ne vom apropia de lunile de iarnă”, spune Prof Jonathan Ball, virolog la Universitatea Nottingham din Marea Britanie (https://www.bbc.com/news/health).

Pare că se dărâmă și alte mituri, precum cel conform căruia virusul nu rezistă la căldură și, deci, vara, numărul de cazuri noi urma să scadă. ”Vom asista cu siguranță la o transmitere care nu va încetini în perioada următoare. În România, nr. de cazuri noi dar și cel al deceselor crește în fiecare zi. Există chiar trei pacienți în România, din rândul personalului medical, la care boala a reapărut la câteva săptămâni după primul episod de infecție cu COVID-19, ceea ce ridică un serios semn de întrebare legat de capacitatea organismului de a genera anticorpi protectori (…).

Recent, OMS a devansat termenul la care estima apariția pe piață a unui vaccin anti COVID-19 – sfîrșitul anului 2021, față de jumătatea anului 2021”, mai spune dr. Marius Geantă.

 Iar un articol apărut recent în Nature, vorbește despre rata de fatalitate a virusului (IFR), un indicator extrem de important pentru specialiști cu privire la agresivitatea și letalitatea virusului – mult mai ridicată decât se estima inițial, spun unii specialiști, mult suprastimată, conform altora (https://www.nature.com/articles/d41586-020-01738-2).

#raportuldegarda, cu dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină
 

Despre ”Călcâiul lui Ahile: cazurile asimptomatice de infecție cu SARS-CoV-2” și ”Bătălia
#COVID19
în laborator. IMI: 8 proiecte de cercetare, finanțare totală de 117 milioane, din partea EFPIA și a Comisiei Europene”((https://raportuldegarda.ro/

Știința 360 – 14 mai 2020 
Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa din București NU își deschide porțile din 15 mai a.c.!

Argumentele care susțin această decizie – în interviul realizat cu dr.biologie Luis Ovidiu Popa, directorul instituției.

 
Comunicatul de presă al muzeului aici https://antipa.ro/

Știința 360 – 12 mai 2020

#raportuldegarda  cu dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină. 

#COVID19: Pașaportul imunitar – care sunt condițiile necesare introducerii unui astfel de document? Obstacole de natură științifică și etică.

#COVID19. Ce impact are imunitatea de turmă în desfășurarea pandemiei.

Cele două subiecte (ambele pe https://raportuldegarda.ro/) despre care discutăm astăzi la #raportuldegarda cu dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină.

Știința 360 – 5 mai 2020   #raportuldegarda.ro  

#COVID19. Predicție bazată pe inteligența artificială: un vaccin ar putea fi aprobat abia în 5 ani. Un tratament ar putea fi aprobat în 2022 (www.raportuldegrada.ro)

foto: https://raportuldegarda.ro/articol/covid19-predictie-inteligenta-artificiala-vaccin-aprobare-5-ani-tratament-2022/

Cu dr. Marius Geantă, Președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină

“Vaccinurile sunt victima propriului succes” spune medicul Gindrovel Dumitra, dr.medicină, coordonatorul Grupului de lucru Vaccionologie al Societății Române de Medicina Familiei, la Știința 360

Sursa https://scholar.google.com/

În plină pandemie generată de COVID-19 și într-o vreme în care omenirea așteaptă cu disperare un vaccin împotriva noului coronavirus (care a cauzat pandemia de COVID-19 și, dealtfel, prima pandemie de coronavirus), în România încă se moare din cauza unui virus – cel rujeolic – împotriva căruia există , de ani buni, vaccin. 

Mai mult, pe fondul opozitiei crescute la vaccinare, România este, încă din 2016,  în plină epidemie de rujeolă!

Interviu cu dr. Gindrovel Dumitra despre schema obligatorie de vaccinare, cum, când si unde se pot face aceste vaccinuri obligatorii, ce alte vaccinuri se pot face, când și de ce, interviu realizat de Corina Negrea. 

http://www.euro.who.int/en/media-centre

”Noile fețe ale bolii”

Ale COVID-19, desigur, la #raportuldegarda cu dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed (https://raportuldegarda.ro/) . 

Sursa raportuldegarda.ro

La Știința 360, de la 13.20 la 14.00, realizator Corina Negrea

În
Marea Britania încep testele clinice pentru un vaccin produs de un grup de cercetare de la Universitatea Oxford.

Este vorba despre un vaccin modificat, obținut dintr-un adenovirus, clasa de virusuri
care produc răcelile sezoniere, obișnuite.

512 voluntari sănătoși vor primi acest vaccin și vor fi urmăriți timp de 6 luni . Dacă testele de siguranță și de eficiență vor fi pozitive, vaccinul va fi testat ulterior pe alte câteva mii de persoane.   

Ștefan Dascălu, doctorand in epidemiologie la Universitatea Oxford din Marea Britanie, explică modul în care acționează acest vaccin.

poza Arhiva personală Stefan Dascălu

Emanuel Socaciu, profesor dr. în filosofie morală, pro-decanul Facultății de filosofie a Universității București, invitat la Știința 360 astăzi, 21 aprilie 2020, realizator Corina Negrea

”Ce se întâmplă în situația actuală nu este neapărat o schimbare a registrului normelor și obligațiilor morale cât mai curând o schimbare a intensității cu care percepem că avem probleme morale!”, spune Emanuel Socaciu, profesor dr. în filosofie morală, pro-decanul Facultății de filosofie a Universității București în interviul acordat pentru ediția de astăzi a emisiunii.

 
Laurențiu Gheorghe, filosof și teolog, lector.dr. în Departamentul de Filosofie practică și Istoria filosofiei și coordonatorul Centrului pentru Studierea Raţionalităţii şi Credinţelor (CSRC), ambele din cadrul Facultății de filosofie a Universității București în interviul acordat emisiunii Știința 360 de astăzi.  

Sursa foto facebook Laurențiu Gheorghe

Știința 360 – 14 aprilie 2020

Navigând printre fake news-uri sau de ce rigoarea științifică e binevenită – la #raportuldegarda.ro, cu dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină.  

Omenirea este într-o cursă contracronometru cu una dintre cele mai agresive pandemii, cauzată de noul coronavirus SARS-COv-2. Pe numele său COVID-19, pentru noua pandemie nu există încă nici tratamente specifice și nici vaccinuri.

Există însă, aplicată și testată în altele, o metodă deopotrivă profilactică dar și de tratament, cel puțin teoretic și bazat pe asemănările dintre noul coronavirus si cele anterioare, precum cele care au cauzat epidemiile de SARS și MERS.

Este vorba despre terapia cu plasmă imunizată (plasmă provenită de la foști pacienți cu COVID-19, în cazul de față), procedeu denumit în limbaj de specialitate drept imunizare pasivă. 

Care sunt argumentele în favoarea imunizării pasive dar și care este situația actuală în ceea ce privește testarea și elaborarea de tratamente specifice COVID-19  – în ediția din această seară a emisiunii Idei în nocturnă de la ora 21.10, pe Radio România Cultural și pe www.radioromaniacultural.ro

Invitați – dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină, dr. Radu-Tudor Cionei, dr.microbiologie moleculară, Laboratorul de microbiologie și metagenomică al Universității Ștefan cel MAre din Suceava și dr. Mihai Netea, medic internist-infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud din Nijmegen, Olanda. 

”N-ar trebui să ne gândim mereu la o antiteză între noi și stat ci să vedem în această relație o modalitate nouă și modernă de negociere între noi și stat”, spune dr. Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, InoMed, la Știința 360 de astăzi

#raportuldegarda.ro

Știința 360 

Știința 360 – Cercetarea românească alocă 25 milioane de lei pentru finanțarea unor proiecte de cercetare care pot oferi soluții în pandemia de COVID-19 

Ministerul Educației și Cercetării a lansat vineri, 3 aprilie a.c., competiţia aferentă Programului 2 – Creşterea competitivităţii economiei româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare (http://www.research.gov.ro/).

”Având în vedere complexitatea provocărilor și amenințărilor globale cu care se confruntă la ora actuală societatea românească, importanța cercetării științifice pentru abordarea acestor provocări, estimarea amenințărilor și riscurilor, precum și oferirea de soluții pentru reducerea impactului asupra cetățenilor, Ministerul Educației și Cercetării (MEC), prin Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării și Inovării (UEFISCDI), lansează astăzi, 3 aprilie 2020, competiția pentru oferirea de soluții inovatoare în cadrul Programului 2 – Creșterea competitivității economiei româneşti prin cercetare, dezvoltare şi inovare (PNCDI III), în vederea susținerii intervențiilor eficiente în limitarea răspândirii pandemiei COVID-19 pe teritoriul României.

Sunt supuse competiției cele șapte teme de cercetare aprobate de Ministerul Sănătății. ” ( https://www.edu.ro/ministerul-educa%C8%9Biei-%C8%99i-cercet…)

Detalii în interviul realizat cu dl. Dragoș Mihael Ciuparu, Secretar de Stat pentru Cercetare în Ministerul Educației și Cercetării. 

Sursa foto: http://www.research.gov.ro/

La Știinta 360, realizator Corina Negrea

Știința 360, marți, 31 martie 2020

”Primii pacienți cu COVID-19 au fost incluși în studiul SOLIDARITY organizat de OMS”, scrie raportuldegarda.ro  iar Suceava – orașul dar și județul – intră  în carantină! 

Sursa foto 1 https://raportuldegarda.ro/articol/studii-clinice-tratament-infectie-sars-cov-2-covid-19/

Sursa foto 2  www.rfi.ro

Știința 360 – vineri, 27 martie 2020

Interviu în premieră, la Radio România Cultural, dr.fiz. Dan Stutman ELI-NP, Bucuresti-Magurele, Romania , profesor la  Johns Hopkins University, Baltimore, SUA .

Cercetătorii de la Centrul ELI-NP de la Măgurele, Centrul celui mai puternic laser din lume lucrează la un ”Sistem pilot de radiografie de faza a efectelor COVID asupra plămânului”.

3 scenarii posibile pentru VÂRFUL epidemiei. Cum ar putea evolua #COVID19 în România?” la # raportuldegarda.ro, în direct cu dr. Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină. 

Știința 360 – luni, 16 martie 2020

În contextul evoluției pandemiei cu noul coronavirus, se pune o presiune suplimentară pe serviciile medicale din specialitatea bolilor infecțioase, dar și pe microbiologi, care contribuie la diagnosticarea cazurilor de îmbolnăviri, urmând ca următorii afectați să fie medicii pneumologi, atrag atenția specialiștii. Acestea au fost subiectele  conferinței susținută online, pe platforma Pacientul 2.0, la care a participat și colega mea, Marilena Frâncu.

Știința 360 – joi, 12 martie 2020

Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus

Sursa foto https://www.digi24.ro/stiri/externe/mapamond/oms-declara-pandemie-de-coronavirus-1273908

Știința 360 – 10 martie 2020 

4 scenarii: cum poate evolua infecția COVID-19 în EuropaVaccin împotriva COVID-19: 37 de companii au început dezvoltarea, în întreaga lume. Aprilie 2020: primul vaccin în studiu clinic pe oameni. Când ar putea fi disponibil pe scară largă? iar Pacienții cu boli cardiovasculare și diabet au risc crescut de evoluție severă a infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2 – despre toate acestea, în  direct, prin telefon, cu dr.Marius Geantă, președintele InoMed, Centrul pentru Inovație în Medicină

Știința 360 – luni, 9 martie 2020

Gripă vs COVID-19. O analiză a infecției cu virusul gripei sezoniere, comparativ cu COVID-19, infecția cauzată de noul coronavirus, SARS-COV-2.

Prin telefon, prof.univ dr. Doina Azoicăi, Șefa Disciplinei de Epidemiologie a Universității de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi și președinta Societății Române de Epidemiologie

Recomandări generale privind prevenirea infecției cu CORONAVIRUS (COVID-19)

Material informativ elaborat de Grupul de Comunicare Strategică

Știința 360 – 27 februarie 2020 – COVID-19 – Primul caz confirmat în România Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *