Dezbateri

Corina Simion – Castelul și lacul pe care Eminescu îl evocă în poemul Scrisoarea a IV-a și Somnoroase păsărele se află la Măgurele, acum în patrimoniul Institutului de Fizica Materialelor – Radio România Cultural


Fantasticul lui Eminescu

15 January 2021

Castelul Oteteleșanu și lacul pe care Eminescu îl evocă în poemul Scrisoarea a IV-a și Somnoroase păsărele  se află la Măgurele, acum în patrimoniul Institutului de Fizica Materialelor. La sfârșitul anilor 1800 aici funcționa Școala de fete, inaugurata în 1894 cu prima serie de 15 eleve, director era Ioan Slavici.

Eminescu locuia la vremea aceea în București și adesea se întâlnea cu Maiorescu la casa lui Slavici aflată în curtea Liceului de fete din Măgurele.

La distanță de mai bine de 100 de ani, Corina Simion, chimistă, cercetătoare la Institutul de Fizica și Inginerie Nucleară își dedică mai bine de 15 ani pentru cercetarea și documentarea istoriei castelului Oteteleșanu și a localității Măgurele care acum este cel mai important parc de cercetare din București și probabil din România.

Vom dedica mai multe episoade acestui subiect și pentru că astăzi sărbătorim ziua culturii și a marelui poet național Eminescu, ne vom opri asupra popasului făcut de Eminescu la Măgurele.

Interviu cu Corina Simion ing. chimist în Laboratorul de Radiochimie pentru probe de mediu, specialistă în studii arheometrice și datare cu radiocarbon la Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei.


Realizator Mihaela Ghiță

Foto:

Fațada sudică în corelație cu Parcul și cu Lacul.

O imagine generală a Parcului cca. 1865 în care se vede Lacul și se distinge chioșcul original de pe vremea lui Eminescu;  colorizare Corina Simion.

Imagine generală, surprinsă la 180 grade fatță de prima, colorizată de Corina Simion, imagine provenită din arhiva I. Slavici –  Institutul Ion Oteteleşanu din Măgurele – Monografie, Bucureşti, 1906.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *