Dezbateri

Condiția omului – cât de liberi mai suntem astăzi? – Radio România Cultural


Motto al ediţiei, citat din spusele invitatului: „Cred că sclavii Summerului, ai Greciei și ai Romei antice aveau mai multă libertate pentru că în primul rând își puteau vedea lanțurile și puteau căuta obținerea unei libertăți adevărate, pe care o puteau gândi ca un ideal. Sclavii societăților moderne sunt cu mult mai amărâți pentru că, fix ca oamenii din peștera lui Platon, se nasc în lanțurile conceptuale create de societățile lor și au senzația că sunt liberi, drept urmare nu văd niciun sens în a-și dori altceva…” (Bogdan Brumă).

În ediţia din 23 ianuarie 2021a emisiunii Texte şi pretexte ne propunem, prieteni, să vă invităm la o dezbatere cu privire la raportul dintre literatură şi ştiinţele socio-umane. Scriitorul Bogdan Brumă, care s-a afirmat ca autor al unui ciclu românesc, Povestiri fantastice (Editura Shah Publishing din Bucureşti), este adeptul comunicării unor principii şi concepte filosofice extrase din experienţa existenţială şi comunicate prin intermediul ficţiunii. În acest al şaselea volum al ciclului menţionat, autorul dezbate, prin mijloacele literaturii, o temă perenă, raportul dintre sclavie şi libertate, în trecut, dar şi în prezent.Am progresat noi, oamenii, de la Sumer încoace din unghiul de vedere al libertăţii sociale? ‒ iată întrebarea fundamentală.

Bogdan Brumă, născut în Botoșani, a absolvit ca șef de promoție liceul economic în anul 1995. Olimpic național la disciplina filosofie, a continuat studiile la Facultatea de Filosofie din Iași și apoi la Facultatea de Psihologie și Științele Comunicării din București. A fost consilierul personal al ministrului culturii și cultelor, academicianul Răzvan Theodorescu, pe probleme de imagine și comunicare, coordonând activitatea de Relații Publice și Comunicare a Ministerului Culturii. Activitatea desfășurată în această poziție a fost apreciată președintele României fiind decorai cu Ordinul Meritul Cultural. După anul 2004, a înființat propria firmă de Relații publice și publicitate, acordând în același timp atenție și zonei de dezvoltare personală. Bogdan Brumă a devenit, pe lângă activitatea de bază de specialist în comunicare și psiho-sociologie, instructor de AIKIDO și coordonatorul unor proiecte culturale speciale. Printre acestea se numără și activitatea sa ca traducător, care s-a concretizat la Editura Herald prin apariția cărților Zen-Poarta autentică, de Koun Yamada, În căutarea Ființei, de G.I. Gurdjieff, Realitatea Ființei, de Jeanne de Salzmann, Experiența vidului, de Sri Nisargadatta Maharaj, la Editura Mix, iar ca editor a publicat volumele Acționează cu dragoste şi Tulburarea de spectru autist (Herald).

Răzvan Dolea, la rubrica Memoria între ghilimele, ne trimite la Proclamaţia de la Padeş, aducând în actualitate figura unui personaj excepţional din istoria naţională: Tudor Vladimirescu.

Fireşte, Concursul ediţiei se referă la un moment important al istoriei naţionale. De aceea, competiţia noastră aduce în prim-plan un domnitor care a cochetat cu filosofia, etica şi pedagogia, oferindu-ne o capodoperă a literaturii noastre vechi. Acesta şi-a început domnia la 23 ianuarie 1512, în Ţara Românească.

La rubrica intitulată Conexiuni, Georgeta Drăghici ne vorbeşte despre ultimele evenimente literare petrecute pe plan internaţional.

În spaţiul rubricii Respiro sportiv vom discuta despre peripeţiile medico-sanitare la care este condamnat primul mare Open de tenis al sezonului, cel de la Antipozi.

În cadrul rubricii Ora veselă vă invităm să ascultaţi un celebru moment umoristic din „Arhiva de Aur” a SRR, sceneta intitulată Costică, dormi? şi interpretată de Mircea Crişan şi Sorina Dan.

Ilustrare vizuală: foto Georgeta Drăghici (mulţumiri Arianei Vulpe pentru îngăduinţa de a publica această fotografie), foto Valentin Protopopescu, Răzvan Dolea, Bogdan Brumă, foto coperte (arhiva personală), foto Neagoe Basarab (sursa: wikipedia).

Emisiune live de cultură urbană, istorie şi divertisment realizată de Georgeta Drăghici şi Valentin Protopopescu pe care o puteți asculta sâmbătă, 23 ianuarie 2021, de la ora 12.00.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *