Dezbateri

Comoara de Crăciun – cu o carte, în lumea Sărbătorilor de iarnă – Radio România Cultural


Apropierea Sărbătorilor de iarnă, cu deosebire a Crăciunului, stimulează sufletul, mintea și simțurile. În această vreme, cărțile își recapătă locul pe care firesc ar trebui să îl aibă în viața noastră. Educativă sau nu, cartea devine cel mai bun cadou pe care îl putem face unui prieten căruia vrem să-i facem o plăcere, mai ales de Sărbători.
Este adevărat că, având mai multe informații despre persoana pe care o avem în atenție, vom putea cu mult mai bine să alegem cartea potrivită. Lucrarea tipografică ar trebui să răspundă – mai ales dacă este aleasă să fie dăruită unui copil – câtorva cerințe esențiale. Cartea, în mod obligatoriu, trebuie să fie frumoasă. Copiii sunt extrem de atenți la partea estetică, frumosul fiind sinonim cu atrăgătorul. O copertă reușită și multele ilustrații care plasează textul pe un plan secundar pot face dintr-o carte o sursă nesperată de bucurii. În jurul vârstei de nouă ani, dar și mai târziu, miza unei lecturi, fără doar și poate, stă în ilustrațiile cărții. Gândul unui copil este același, în orice parte a lumii ne-am uita. Din „biblioteca” de Sărbători am scos o carte cu scopul unei analize de acest gen.

„A treasury of Christmas Tales” este titlul ales. Ediția este din anul 1997 și este publicată la Editura Grandreams din Londra. Cele 13 povestiri din sumar sunt semnate de doi autori, dar mai importanți par a fi ilustratorii cărții. Ei sunt cei care creează lumea fascinantă de basm, mai ales când cartea este destinată să poarte copilul în lumea Sărbătorilor de Crăciun. Valerie Hall și Beryl Johnston poartă cititorul prin universuri incredibile, mai vechi ori mai noi, legate de circ, de familie, de pădure ori de adâncul mării. Textul „intră” în anumite ilustrații destul de mult, copleșitor chiar, mai ales acolo unde grafica permite această întrepătrundere fără să nu dăuneze actului lecturii. Acolo unde ilustrația are culori saturate, iar unde pata cromatică este puternică, textul respectă limitele lucrării grafice. Cele două moduri de a vedea interacțiunea dintre text și ilustrație oferă și dinamica dinăuntrul cărții. Fiecare filă întoarsă va descoperi cititorului alte și alte surprize.

Realizatoare Roxana PăsculescuSursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *