Expozitii

Colecția idiosincratică de artă nord-coreeană și sud-coreeană a lui Uli Sigg se poate viziona într-un spectacol rar în Elveția


O nouă expoziție ambițioasă la Berna, Elveția, a reunit artiști din națiunile puternic divizate din Coreea de Nord și de Sud, care au împiedicat de mult schimbul artistic.

În „Treceri de frontieră: artă nord-coreeană și sud-coreeană din colecția Sigg”, 90 de lucrări realizate de 30 de artiști realizate între anii 1970 până în 2010 atârnă alături de istoriile divergente ale celor două națiuni, care au fost împărțite de o graniță dură din 1953 .

Spectacolul, la Kunstmusem Bern, se bazează în primul rând pe colecția lui Uli Sigg, care a fost fostul ambasador al Elveției în China și Coreea de Nord. El a împrumutat 75 de piese pe care le-a achiziționat la sfârșitul anilor 1990, când a fost postat în regiune, precum și lucrări din Coreea de Sud și China pe care a început să le achiziționeze după aceea.

Este o ocazie rară de a vedea arta nord-coreeană, care rareori iese din țară. Lucrările vizibile din țară sunt realizate în stil realist socialist și sunt în mare parte picturi propagandiste. Există un tablou mare al artistului nord-coreean Pak Yong Chol numit Rachetele înfățișându-i pe Kim Il Sung și Kim Jong Il privind jubilat în timp ce rachetele trag.

Pak Yong Chol Rachetele, (1994—2004).  Foto: Colecția Sigg.  Mauensee © Artistul

Pak Yong Chol, Rachetele, (1994-2004). Foto: Colecția Sigg. Mauensee © artistul.

Curatoarea expoziției, Kathleen Bühler, a declarat că s-a străduit să nu facă „judecăți pripite” cu privire la lucrările nord-coreene și să le vadă „pe fondul condițiilor în care au fost realizate”. Ca rezultat, lucrările la vedere nu sunt grupate pe națiuni, ci pe teme.

Acuzația că arta nord-coreeană este doar propagandă explică doar o parte din aceste lucrări ”, a spus Bühler într-un comunicat. „Pentru că toată arta este întotdeauna o expresie a ideologiei vremii sale și transmite direct sau indirect ceva din mediul ei de viață”.

Alte lucrări din spectacol provin din colecția activistei elvețiene Katharina Zellweger, care era umanitară în Coreea de Nord în anii ’90. Ea a împrumutat muzeului o selecție de timbre și afișe nord-coreene.

Expoziția include, de asemenea, perspective chineze ale artiștilor care au crescut la granița cu Coreea de Nord. În videoclipul lui He Xiangyu Șapcile galbene de înot, artistul înoată peste râul Yalu de la granița dintre Coreea de Nord și China pentru a-și imagina ce ar putea trăi dezertorii încercând să treacă ilegal în China.

Alte lucrări arată momentele de permeabilitate care pot exista de-a lungul frontierei de 155 de mile. Cu ajutorul intermediarilor chinezi, artista sud-coreeană Kyungah Ham a reușit să-și introducă modele de broderii în națiunea nordică, unde au fost refăcute de broderi nord-coreeni într-o colaborare transgresivă.

Emisiunea amintește, de asemenea, telespectatorilor de relația curioasă a lui Kim Jong Un cu punctele de trecere a frontierei: actualul lider al Coreei de Nord a trăit 11 ani la Berna în copilărie, deghizat în membru al familiei din personalul ambasadei nord-coreene.

Treceri de frontieră: artă nord-coreeană și sud-coreeană din colecția Sigg este vizibil la Kunstmuseum Bern din 30 aprilie până în 5 septembrie.

Vedeți mai jos lucrările la muzeu.

Feng Mengbo Două rechini albi (2014).  Foto: Colecția Sigg, Mauensee © Artistul.

Feng Mengbo Doi mari rechini albi (2014). Foto: Colecția Sigg, Mauensee © artistul.

Sea Hyun Lee Between Red33 (2007).  Foto: Colecția Sigg, Mauensee © Artistul.

Sea Hyun Lee, Între Red33 (2007). Foto: Colecția Sigg, Mauensee © artistul.

Kyungah Ham Candelabru (2012—2013).  Foto: Colecția Sigg, Mauensee © Artistul.

Kyungah Ham, Candelabru (2012-13). Foto: Colecția Sigg, Mauensee © artistul.

North Korea Collective The Sea, (2008).  Foto: Colecția Sigg, Mauensee.  © Artistul

Colectiv Coreea de Nord, Marea (2008). Foto: Colecția Sigg, Mauensee. © artistul

Inbai Kim Deller hon Dainy (3 Portrete) (2007).  Foto: Colecția Sigg, Mauensee © Artistul.

Inbai Kim Deller hon Dainy (3 Portrete) (2007). Foto: Colecția Sigg, Mauensee © Artistul.

Unkyung Hur Scopic Image 3 (2014).  Foto: Colecția Sigg, Mauensee © Artistul.

Unkyung Hur Scopic, Imaginea 3 (2014). Foto: Colecția Sigg, Mauensee © artistul.

Kyungah Ham Sweet-Sweet & Bling-Bling (2009—2010).  Foto: Colecția Sigg, Mauensee © Artistul.

Kyungah Ham, Sweet-Sweet & Bling-Bling (2009-10). Foto: Colecția Sigg, Mauensee © artistul.

Urma Știri Artnet pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la buletinul nostru informativ pentru a primi știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *