Stiri

CNA: Realitatea Plus – amendă 10.000 de lei; limbaj injurios folosit de fostul viceprimar Aurelian Bădulescu


Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, cu o amendă de 10.000 de lei postul Realitatea Plus pentru că a încălcat legislaţia care prevede că moderatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să aibă un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat joi rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice o amendă de 10.000 de lei postului Realitatea Plus pentru ediţia din data de 30 octombrie 2020 a emisiunii “100%”, deoarece s-au încălcat prevederile art. 47 alin. (3) şi ale art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual.

Decizia de sancţionare, propusă de Dorina Rusu, a fost votată în unanimitate, după vizionări, audieri şi dezbateri. În cadrul respectivei emisiuni, fostul viceprimar al Capitalei Aurelian Bădulescu a reproşat membrilor USR că nu ar fi jurat cu mâna pe Biblie la o ceremonie de învestire în funcţie, caracterizându-i drept “homosexuali”.

“Când îl inviţi pe Bădulescu, probabil că te aştepţi să spună ce a spus. Eu sunt credincioasă. Dacă ar trebui să jur vreodată, aş jura pe Biblie. Dar nu se pune problema să-i blamez pe cei care n-au jurat pe Biblie în felul acesta. Deci, nu se pune problema în felul ăsta într-o societate democratică, într-o democraţie. Nu se poate spune aşa ceva pe un post de televiziune. Cum adică? Să spui că toţi oamenii ăia sunt homosexuali, că n-au Dumnezeu, că sunt o târlă… şi tu să accepţi ca moderator ca asemenea afirmaţii să fie făcute pe un post de televiziune? Şi să te numeşti moderator?”, a spus Dorina Rusu.

Radu Herjeu a sugerat ca la luarea deciziei să fie adăugată şi încălcarea prevederilor art. 40 alin. (5) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, deoarece Aurelian Bădulescu a spus despre jurnalistul Cristian Tudor Popescu că este “zdreanţă”, “gioarsă”.

“N-aş vrea să lăsăm nemenţionat şi faptul că astfel de ‘epitete’, de ‘caracterizări’ nu-şi au locul într-o emisiune de televiziune”, a spus Herjeu.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis joi AGERPRES, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează că “moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”; “sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice”.

În aceeaşi şedinţă, CNA a sancţionat cu somaţie publică posturile Kanal D, Naşul TV şi societatea Vision Broadcast SRL Braşov. AGERPRES/(AS, A – autor: Daniel Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *