Stiri

Cercetătorii clujeni de la UBB au lansat o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor localePotrivit unui comunicat al UBB, studiul cercetătorilor clujeni a fost publicat în jurnalul academic Remote Sensing.

„Articolul propune o metodă inovatoare pentru măsurarea veniturilor locale, reprezentată de utilizarea imaginilor satelitare ce urmăresc colectarea datelor privind iluminarea nocturnă. Astfel, echipa de cercetare a devenit primul grup care a realizat aceste calcule în România şi primul grup din lume care a estimat prin această metodă veniturile la nivel local”, se arată în comunicat.

Studiul şi-a propus estimarea venitului pe cap de locuitor cu ajutorul unui model de învăţare automată pentru 46 de oraşe cu peste 50.000 de locuitori, bazat pe imaginile satelitare, pentru anul 2018.

„Pentru automatizarea calculului, a fost dezvoltat un nou instrument numit EO-Incity (Earth Observation – Income city). Un indicator numit sum of lights (SOL) a fost extras prin intermediul instrumentului EO-Incity şi datele privind veniturile populaţiei au fost integrate într-un algoritm pentru a calcula o ecuaţie de transfer şi eroarea medie. Rezultatele obţinute au fost ulterior reintegrate şi utilizate pentru estimarea valorii veniturilor la nivel local. Analizele de regresie au evidenţiat o relaţie stabilă şi puternică între SOL şi venituri pentru oraşele analizate. Instrumentul EO-Incity şi modelul de învăţare automată s-au dovedit a fi eficiente în estimarea în timp real a veniturilor la nivel local”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii UBB susţin că aceste rezultate sunt foarte utile în condiţiile în care în România veniturile sunt calculate doar la nivel naţional şi, indirect, cu o întârziere de doi ani, la nivel regional şi judeţean. Metoda propusă permite calculul veniturilor locale în timp real, ceea ce va permite efectuarea unor analize obiective şi fundamentate empiric în vederea realizării strategiilor şi politicilor de dezvoltare economică.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *