Stiri internationale

Ce spune succesul Rampaging al unui schelet T-Rex despre dezechilibrele majore de pe piața licitațiilor (și alte informații)


În fiecare luni dimineață, Artnet News vă aduce Piața Gri. Coloana decodifică povești importante din săptămâna precedentă – și oferă o perspectivă de neegalat asupra funcționării interioare a industriei de artă în acest proces.

Săptămâna aceasta, analizând ce înseamnă pentru prezent o explozie din trecutul (îndepărtat) …

„STAN” ȘI LIVRARE

Marți trecută, Christie a urlat la o 341 milioane dolari în total la vânzările sale de seară de artă din secolul al XX-lea, parțial călare pe un corcel neobișnuit: scheletul unui Tyrannosaurus Rex (poreclit „Stan”) care a triplat cu peste estimarea ridicată de 8 milioane de dolari pentru a ajunge la 31,8 milioane dolari după taxe. Dar, deși succesul supradimensionat al mega-fosilelor este un câștig definitiv pentru linia de jos a lui Christie, acesta se concentrează, de asemenea, direct în întrebări fundamentale despre modul în care se desfășoară afacerea în vârful pieței de licitații din secolul XXI.

Să începem cu cea mai îngustă concentrare și să ne extindem de acolo. Cea mai evidentă întrebare se referă la categorii: De ce Christie a oferit un schelet T-Rex alături de 54 de opere de artă blue-chip în cea mai prestigioasă licitație din sezonul de toamnă?

Răspunsul principal este vizibilitatea. Vânzările de seară din secolul al XX-lea ale casei sunt cea mai mare platformă globală, ceea ce înseamnă că orice oferit acolo va fi văzut de mai mulți potențiali cumpărători cu mai mulți bani de aruncat decât în ​​oricare dintre celelalte licitații. Se pare că discrepanța în ceea ce privește mărimea audienței ar fi fost deosebit de largă în cazul „Stan”, care ar fi ajuns în mod normal într-una din vânzările de știință și istorie naturală ale lui Christie printre loturi precum fragmente de meteorit, globuri de epocă și rămășițele este posibil ca animalele „Stan” să fi mâncat. Spre deosebire de operele de artă blue-chip, aceasta nu este tocmai o piață pe care miliardarii îndrăgostiți din lume o monitorizează în mod regulat pentru comori care le pot câștiga drepturi de lăudărie la nivel mondial.

Așadar, acest schelet format cu cel puțin 66 de milioane de ani în urmă s-a transformat într-o vânzare de seară de artă din secolul al XX-lea, susținută de narațiunea (sincer, ingenioasă) despre care primele fosile T-Rex au fost descoperite în 1900 și 1902, transformând instantaneu „ regele dinozaurilor ”într-un fenomen cultural care încă captura imaginațiile prin debutul lui Michael Crichton și al lui Steven Spielberg Parcul Jurassic în 1993.

Cu alte cuvinte, T-Rex a fost atât o descoperire literală a secolului XX, cât și o icoană vizuală a epocii – o dualitate James Hyslop, șeful departamentului de știință și istorie naturală al lui Christie, și-a pus cu adevărat spatele declarând înainte de vânzare că „T. rex este un nume de marcă într-un mod în care niciun alt dinozaur nu este … Se așază foarte natural împotriva unui Picasso, a unui Jeff Koons sau a unui Andy Warhol. ”

Casele de licitații alcătuiesc selectiv distincțiile de categorii de ani de zile. Înainte de săptămâna trecută, cel mai proeminent exemplu recent a fost vânzarea lui Christie de Leonardo da Vinci Salvator Mundi pentru o creștere de 450,3 milioane de dolari în ceea ce a fost aparent o vânzare de seară postbelică și de artă contemporană în noiembrie 2017. Cu toate acestea, au existat și o mulțime de cazuri mai liniștite, ca atunci când Sotheby’s a vândut o pereche de tablouri Georgia O’Keeffe din anii 1920 în Vânzare de seară contemporană noiembrie 2018.

În acest sens, „Stan” întărește modul în care casele de licitații au absorbit o lecție arsă în cultura pop de Matthew McConaughey în primul sezon al Detectiv adevarat: timpul este un cerc plat. Indiferent de când vine, obiectul potrivit poate fi poziționat într-o listă de vânzări pentru a maximiza cererea. Asta e. Cu suficientă creativitate (și puțină îndrăzneală), puteți justifica orice plasament dacă credeți că va ajuta să cumpărați cumpărătorii potriviți.

Dar acest lucru duce, de asemenea, la un fapt mai dezamăgitor și mai relevant din punct de vedere social despre piața artei– altul pe care „Stan” l-a adus la viață într-un mod viu săptămâna trecută.

Un detaliu al „Stan”, scheletul T-Rex vândut de Christie’s. Imagine oferită de Christie’s.

NICI OASE DESPRE EL

În loc să analizăm rezultatele vânzării de seară a lui Christie în secolul al XX-lea în funcție de epocă sau tip de obiect, apare un alt dezechilibru discordant dacă le analizăm după gen. Aprintre cele 55 de loturi oferite acolo, doar cinci au fost opere de artă ale femeilor, adică 53 au fost opere de artă ale bărbaților … și apoi, oh, da, a existat un schelet de dinozaur. Aruncați „Stan” ca noutate, iar raportul de gen al artiștilor efectivi din licitație se reduce la nouă bărbați către o femeie în spatele șevaletului. Dezechilibrul este și mai puternic din punct de vedere al valorii: aproximativ 284 de milioane de dolari cheltuiți pentru lucrări de bărbați, comparativ cu aproximativ 25 de milioane de dolari pentru lucrări de femei.

Dar cea mai incomodă comparație dintre toate apare dacă îl aducem pe „Stan” înapoi în imagine. Din nou, fosila s-a vândut cu 31,8 milioane de dolari—De aproximativ 6,8 milioane de dolari mai mult decât toate cele cinci femei-artiști din vânzare combinate.

© Tim Schneider 2020.

© Tim Schneider 2020.

În corectitudine față de Christie’s, există o serie de factori atenuanti aici. Pentru început, piața secundară a femeilor care au făcut-o pe artistul albastru s-a încălzit cu siguranță în ultimii doi ani. Exemplu: ultimul număr al Raportul Artnet Intelligence a transmis că 15 femei au făcut lista celor mai bine vândute artiști la licitație în prima jumătate a anului 2020, care este de peste două ori mai multe femei decât în ​​prima jumătate a anului 2019. Christie’s a oferit, de asemenea, nouă lucrări ale femeilor din primele 15 loturi a vânzărilor de după război de miercuri trecute și de artă contemporană. (Pentru cei neinițiați, primul set de loturi dintr-o licitație este locul în care se concentrează puterea și gloria.) Șapte dintre aceste lucrări au aterizat peste estimările lor ridicate după taxe.

Interesul crescând față de lucrările femeilor înseamnă că Christie și celelalte case de licitații majore cercetează pământul pentru primele exemple ale titanilor recunoscuți din cei mai frumoși (de asemenea: mai inteligent, mai profund, mai subtil, mai perceptiv, mai comunicativ, mai colaborativ și, în general, mai talentat) sex. În mod ironic, însă, această creștere a cererii a făcut, fără îndoială, cel puțin unii potențiali expeditori să prindă și mai mult lucrările lor de către mari femei. De ce să acceptați o garanție de 3 milioane de dolari pentru, să zicem, un Joan Mitchell în această toamnă dacă credeți că există șanse mari să aducă 4 milioane sau 5 milioane de dolari anul viitor, darămite și mai mult dacă țineți mai mult?

Toate acestea trebuie să spună că specialiștii de la casele de licitații nu sunt indiferenți la dezechilibrul extrem de gen pe piața artei și, fără îndoială, mai mulți dintre ei încearcă să reseteze baremul. Dar, în cele din urmă, obiectivul principal este de a face bani. Includerea de nouă ori mai mulți bărbați decât femei într-o vânzare de opere de artă care se întinde pe întregul secol al XX-lea – nu doar perioada impresionistă și artă modernă, în special înmuiată de testosteron – spune multe despre tipurile de artiști care sunt încă cei mai solicitați. la vârful pieței în toamna anului 2020.

Echipa Christie's New York care gestionează ofertele pentru vânzarea ONE pe 10 iulie. Imagine oferită de Christie's.

Echipa Christie’s din New York care gestionează ofertele pentru vânzarea „ONE” pe 10 iulie. Imaginea este oferită de Christie’s.

BĂIU NEBUN

Estimările din vânzarea lui Christie au fost la fel de grăitoare ca și cifrele vânzărilor în acest sens. Sigur, ofertanții au intrat în modul bestie pentru „Stan”, propulsând fosila cu ani lumină de la estimarea sa de la 6 la 8 milioane de dolari. Cu toate acestea, o singură lucrare realizată de o femeie artistă se potrivea cu evaluarea dinainte de vânzare a dinozaurului: cea a lui Tamara de Lempicka Cei doi prieteni (1930). Tabloul s-a vândut cu 9,4 milioane de dolari, inclusiv pentru prima dată – bun pentru cel de-al treilea cel mai mare preț la licitație pentru baza de date Artnet Price, dar încă la sud de „Stan”.

Și acest lucru poate fi prevenit, desigur. New York Times a considerat că „Stan” este cel mai complet schelet T-Rex care a venit la licitație din 1997, când Muzeul de Istorie Naturală din Chicago a achiziționat o fosilă remarcabilă numită „Sue” pentru puțin sub 8,4 milioane de dolari (aproximativ 13,5 milioane de dolari astăzi după ajustarea pentru inflație) . Dacă ați fi pe piața oaselor T-Rex, atunci nu s-a spus când un alt set la fel de rar și remarcabil ca „Stan” va fi disponibil după această vânzare specială. Aceasta este o rețetă clasică pentru izbucnirea unui război de licitație.

Dar foamea este ideea, nu extraordinaritatea lui „Stan”. Nu au existat indicii că Cy Twombly’s Fără titlu (Bolsena), care a trecut peste „Stan” pentru a deveni primul lot al vânzării la 38,7 milioane de dolari cu taxe, calificat drept tablou o dată la generație; același lucru pare a fi adevărat și pentru pânza fără titlu Mark Rothko care s-a vândut cu 31,3 milioane de dolari sau cu doar 500.000 de dolari mai puțin decât T-Rex. Ambele lucrări au câștigat și vânzările cumulate ale celor cinci femei artiste prezentate în aceeași licitație.

În cele din urmă, publicul care cumpără este publicul care cumpără. Vor ceea ce vor. Desigur, acest lucru pune și întrebarea De ce cumpărătorii de licitații blue-chip se înclină atât de mult față de artiștii bărbați. Chiar și dincolo de valoarea de durată atribuită canonului istoric de artă occidental tradițional, centrat pe tip, este o întrebare mult mai complexă despre care voi avea mai multe de spus despre ceva mai târziu în această lună. Până atunci, succesul „Stan” este o lecție obiectivă pentru realitățile multiple ale pieței de licitații high-end în 2020. Să sperăm că unele dintre ele se vor prăbuși în praf până când va apărea pe bloc o altă fosilă T-Rex.

[Artnet News]

Atât pentru săptămâna asta. „Până data viitoare, amintiți-vă: în interiorul și în afara caselor de licitații, nu a fost niciodată mai clar decât acum că timpul este doar o construcție și vechile inechități sunt încă aici.

Urma Artnet News pe Facebook:


Vrei să rămâi în fața lumii artei? Abonați-vă la newsletter-ul nostru pentru a obține știri de ultimă oră, interviuri deschise pentru ochi și acțiuni critice incisive care conduc conversația înainte.Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *