International

când nopțile ciumei rimează cu vremea coronaviruslui – Suplimentul de cultură


Celebrul romancier turc a lansat un nou roman istoric, Veba Geceleri (Nopțile ciumei), al cărui subiect rezonează tulburător cu realitatea prezentului.

Acțiunea romanului lui Pamuk se petrece în 1901, pe o insulă ima­ginară a Imperiului Otoman, unde se declanșează o epidemie de ciumă bubonică. Nu a fost un roman „oportunist“, Nopțile ciumei este o carte la care Orhan Pamuk se gândește de mai multe decenii și la care a lucrat în ultimii patru ani, numai pentru a constata că realitatea s-a aliniat ficțiunii. „Povestea din roman se petrece într-o lume despre care credeam că publicul actual nu va fi interesat“, declară scriitorul într-un interviu acordat ziarului „Hürriyet“. „Dintr-o dată, pandemia de COVID-19 a făcut că oamenii să trăiască pe pielea lor realitățile pe care le descriu în roman.“

Volumul se anunță ca un mare succes. Imediat după declanșarea pandemiei, Pamuk anunța într-un articol în „New York Times“ că lucrează la un roman despre o epidemie. „După apariția articolului, edituri din peste 50 de țări m-au căutat și m-au presat să termin cât mai repede romanul“, spune scriitorul.

Acum, Pamuk se pregătește de lucrul la viitoarea lui carte, în care vrea să spună o poveste la care ține foarte mult: „Voi scrie despre un artist. Personajul principal seamănă cu mine și este un locuitor din Istanbul“.


Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *