Stiri

Brâncuşi145 / Răzvan Theodorescu: Nu îl putem cantona pe Brâncuşi; e românul care aparţine lumii


Opera lui Constantin Brâncuşi, românul care aparţine lumii, rămâne actuală prin aceea că este esenţială, afirmă academicianul Răzvan Theodorescu, preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audiovizual a Academiei Române.

“Opera lui Brâncuşi rămâne actuală prin aceea că este esenţială. Şi esenţele sunt mereu actuale. Fără îndoială că izvoarele folclorice, izvoarele istorice şi protoistorice au jucat un rol foarte mare în opera lui, nu numai cele din spaţiul nostru, ci şi cele din spaţiul artei universale, dar, înainte de toate, contează felul în care Brâncuşi a ştiut să transforme nişte lucruri arhaice în nişte lucruri absolut contemporane epocii în care el a făcut-o şi contemporane cu noi astăzi. El rămâne al lumii. Nu îl putem cantona. Este românul Brâncuşi care aparţine lumii”, a declarat, pentru AGERPRES, Răzvan Theodorescu, în contextul împlinirii a 145 de ani de la naşterea părintelui “Măiastrei”.

El a precizat că vorbeşte “în numele Secţiei de arte a Academiei”, a cărei poziţie din anii ’50 faţă de Brâncuşi s-a “clarificat” odată cu trecerea timpului.

“Vă vorbesc acum în numele Secţiei de arte a Academiei, aceea care, cu multe decenii în urmă, a avut o poziţie cel puţin stranie în ceea ce îl priveşte pe marele nostru artist Constantin Brâncuşi. Evident, în trecerea timpului, lucrurile s-au clarificat, Brâncuşi este o efigie naţională şi ca atare trebuie să tratăm toată istoria receptării brâncuşiene în cultura românească”, a arătat academicianul. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Popescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Simona Aruştei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – marketing@agerpres.ro.

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Sursa articol

Legate De Posturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *